Exista numeroase boli cu scaderea poftei de mancare:
Alimentele creeaza numeroase reziduuri, multe dintre ele toxice, aceste toxine fiind inactivate de ficat si eliminate de rinichi. In bolile de ficat si rinichi, organismul incearca sa se protejeze, refuzand alimentatia, si in consecinta unele substante toxice care intra in organism in acest mod.
Alta situatie de lipsa a poftei de mancare este data de bolile tubului digestiv (esofagite, gastrite, duodenite, boli intestinale etc), principiul fiind acelasi: de protectia tubului digestiv de iritatia data de alimente.
Exista situatii cand unele toxine se elimina prin mucoasa tubului digestiv, deoarece nu mai pot eliminate pe cai normale (urina, fecale, transpiratie, respiratie, etc) si in aceste situatii aparand lipsa poftei de mancare in scop de protectie a tubului digestiv (de exemplu in uremie).
Procesarea alimentelor in organism, presupune un consum de energie destul de ridicat (de aceea de exemplu dupa masa iti este somn, pentru ca sangele este dirijat catre tubul digetiv, pentru procesarea alimentelor inghitite). In situatia in care organismul considera ca trebuie sa-si protejeze rezervele energetice, poate face acest lucru, prin scaderea pe o perioada a poftei de mancare (asa cum se intampla in majoritatea bolilor obisnuite -viroze, stari febrile, etc).
Exista medicamente care scad pofta de mancare, unele folosite chiar in acest scop, altele avand ca efect secundar scaderea poftei de mancare
Si in sfarsit, exista si situatia cand organismul considera ca are suficiente rezerve energetice pentru supravietuire (care este instinctul principal al organimsului), si nu mai are nevoie de alimentatie suplimentare (ca in cazul indivizilor supraponderali).
In toate aceste situatii, si multe altele, omul nu are pofta de mancare.
In mod logic, in aceste situatii NU trebuie sa iei medicamente pentru ca pofta de mancare sa revina, ci trebuie rezolvata cauza care a dus la disparitia poftei de mancare (tratarea bolii respective). Dupa rezolvarea cauzei, pofta de mancare va reveni de la sine (cum se intampla de exemplu dupa virozele rspiratorii).
Daca lipsa poftei de mancare nu este de durata, ea aduce beneficii organismului, dar daca se prelungeste prin reactia exagerata a organismului de respingere a alimentelor, trebuie combatuta, (daca este posibil), sau supravietuirea organismului trebuie mentinuta prin administrare de substante pe alta cale decat cea digestiva (perfuzii). Daca aveti pofta de mancare scazuta de mai mult timp si inexplicabil, cel mai bine este sa mergeti la un specialist de boli interne pentru o evaluare corecta a situatiei. Am vazut situatii in care amanarea luarii de masuri pentru rezolvarea acestei situatii medicale a dus imposibilitatea revenirii la normal a starii de sanatate a ficatului. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel co propriul organism.