| Andreealorena2000 a întrebat:

Hei. Dragilor, revin și eu din nou cu o întrebare!
Mai am doua luni și ceva până la naștere!
Dacă mă duc la medic îmi poate da o adeverință de intrare în concediu de maternitate?! (De la ce medic trebuie sa iau această adeverință? Ginecolog sau cel de familie?!)

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Medicul de familie.

| Violleta2022 a răspuns:

"Concediul de maternitate înseamnă 126 de zile calendaristice, împărțite între:
cele 63 de zile pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și
cele 63 de zile pentru lăuzie, acordate după naștere.
Dacă mama dorește acest lucru și medicul îi permite, se poate face și o redistribuire a zilelor între cele două perioade, însă e obligatoriu ca perioada de lăuzie să fie de măcar 42 de zile calendaristice.

Principalele condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediul de maternitate sunt următoarele:

să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre;
să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);
să fi cotizat cel puţin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații (contribuția aceasta o datorează angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar, iar femeile care nu sunt salariate, dar obțin venituri ca persoane fizice autorizate, își pot plăti această contribuție voluntar, prin contract de asigurare )

Indemnizația de maternitate depinde de stagiul de cotizare
Pe toată perioada concediului de maternitate, mamele au dreptul la o indemnizație de maternitate, a cărei valoare brută reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele şase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare. Concret, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizaţiilor, se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii"


Articol detaliat aici:
https://www.avocatnet.ro/......cesta.html

| Violleta2022 a răspuns:

Sanatate multa si... nastere usoara!

| sierra1 a răspuns:

Ai nevoie de concediu de sarcină (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de nașterea copilului

aici zice tot ce cauți:

https://cariera.ejobs.ro/concediu-prenatal/

| Mmn a răspuns:

Se intra de la 30 saptamani si se ia de la medicul de familie. daca ai probleme si mai repede prin ginecolog