| SaormistuNebun a întrebat:

Hei,exista shakeuri proteice fara carbohidrati? sau in numar foarte scazut de carbohidrati. maxim 3 sa zic. Daca da,da-ti-mi retete, multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| mdprodan a răspuns:

Salut! ca medic ma bucur ca ai grija de santatatea ta si pui asemenea intrebare.Te rog da-mi voIe sa lamurim ceva.
1.-Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi.De fapt nu proteinele in sine sunt necesare ci aminoacizii din care sunt construite proteinele.Aminoacizii care sunt combinati cu nitrogen formeaza mii de proteine diferite, ca si produsele finale ale digestiei proteinelor. Exista 23 de aminoacizi cunoscuti, ei se numesc ESENTIALI.Acestia nu pot fi fabricati de organismul uman si trebuie sa fie obtinuti din alimente sau suplimente. Spre deosebire de alte substante nutritive, organismul nu poate stoca aminoacizi in vederea utilizarii ulterioare si prin urmare acestia trebuie sa fie consumati in fiecare zi in alimente sau suplimente.Pentru ca organismul sa poata utiliza si sintetiza proteinele in mod eficient, toti aminoacizii esentiali trebuie sa fie prezenti in proportiile corespunzatoare.Chiar si in absenta temporara a unui singur aminoacid esential poate afecta negativ sinteza proteinelor.Indiferent care aminoacid lipseste, acest lucru reduce proportional eficacitatea tuturor celorlalti.Necesarul de proteine difera de la om la om in functie de factori care tin de sanatate, varsta si dimensiuni corporale. Exemplu:1 g proteine= 4 calorii; 1 g carbohidrati=4 calorii; 1 g grasime=9 calorii.
2.Glucidele sunt substante organice naturale care contin carbon, hidrogen si oxigen, reprezentand un constituent fundamental al materiei vii si avand un rol important in metabolism.Glucidele se gasesc in foarte multe tipuri de alimente: paine, seminte, fructe, legume, cereale, paste, sucuri etc.
Acestea se gasesc in diferite forme cum ar fi zaharul, fibrele si amidonul.
Glucidele sunt impartite in doua categorii: simple si complexe. Cele simple sunt zaharul, fructoza, dextroza si glucoza. Acestea sunt asimilate mult mai repede in organism, astfel crescand glicemia foarte repede si daca nu sunt consumate rapid, prin efort fizic, acestea se depoziteaza in organism sub forma de grasime. Cele complexe sunt alcatuite din trei sau mai multe zaharuri, se absorb treptat in sange si astfel nu cresc rapid nivelul glicemiei.
Indicele glicemic-Impartirea glucidelor in simple si complexe are sens din punct de vedere chimic, dar nu explica ce se intampla cu acestea dupa ce ajung in organism.De exemplu, amidonul din cartofii prajiti este o glucida complexa, dar organismul uman il transforma in glucoza ca si cum ar fi o glucida simpla.Un alt exemplu este fructoza, glucida din fructe, care desi este o glucida simpla aceasta nu afecteaza foarte mult nivelul de glucoza din sange.Indicele glicemic este un nou sistem prin care se doreste o clasificare a alimentelor in functie de cat de repede si cat de mult acestea cresc nivelul glucozei din sange, comparativ cu glucoza pura.Alimentele ce au un scor de peste 70 sunt considerate alimente cu indice glicemic ridicat care cresc foarte repede si foarte mult nivelul glucozei din sange, iar cele cu un scor mai mic de 55 au un efect moderat asupra nivelului de glucoza din sange si sunt considerate alimente cu un indice glicemic scazut.
3.Lipidele sunt substanțe organice grase, insolubile în apă, dar solubile în majoritatea substanțelor organice ce conțin grupa hidrocarbon.Acestea joacă un rol important în compoziția materiei vii.Lipidele au un continut energetic mare in raport cu greutatea lor.Lipidele alimentare pot fi de origine animala, vegetala sau mixte.Lipidele de origine animala se gasesc in carne, lapte si derivate, unt, smantana, branzeturi, untura, seu, peste, ulei de peste, ou. Lipidele de origine vegetala se gasesc in floarea soarelui, soia, porumb, masline, nuci, alune, seminte de dovleac, cereale, legume, fructe. Lipidele mixte se gasesc in diferite tipuri de margarina.Sursele alimentare de lipide trebuie alese cu grija, astfel ca ele sa nu creasca excesiv valoarea calorica, sa asigure un aport adecvat de acizi grasi polinesaturati, gasiti in margarine si grasimi vegetale, sa asigure un aport adecvat de vitamine liposolubile, sa limiteze aportul de colesterol la maxim 350 mg pe zi. Se poate foarte usor ajunge la exces, deoarece lipidele sunt principiile nutritive care confera produselor alimentare o savoare placuta.Lipidele confera rezistenta membranelor celulare, capacitanta electrica, permeabilitate selectiva data de interactiunea cu substantele. Pe langa rolul structural (acela de a participa la alcatuirea membranelor celulare) lipidele mai indeplinesc si un rol de rezerva energetica. Lipidele poseda cea mai mare densitate calorica, in comparatie cu celelalte principii nutritive. Jumatate din lipidele organismului se gasesc in tesutul subcutanat, restul fiind depozitat in jurul sau in interiorul organelor interne. Deficienta acizilor grasi esentiali poate duce la tulburari grave nu doar la om, si la animale.Acizii grasi esentiali sunt acizii pe care organismul nu-i poate sintetiza, sau ii sintetizeaza in cantitati mai mici decat necesare pentru nevoile cresterii si sustinerii unor procese fiziologice. Acestia sunt necesari pentru transportul si metabolismul colesterolului. S-a constatat ca in absenta grasimilor din alimentatie se acumuleaza in ficat o cantitate mare de colesterol, trigliceride si fosfolipide. La adult apare foarte rar deficit de acizi grasi, deoarece in tesutul adipos exista o rezerva foarte mare de acid linoleic. Lipidele mai au, pe langa functiile enumerate anterior, si rolul de a asigura aportul de vitamine A, D, E si K.
Alimentatia omului modern a inregistrat modificari serioase in ceea ce priveste lipidele, prin cresterea procentului de calorii provenite din lipide din pricina calitatilor gustative ale produselor bogate in grasimi, cresterea consumului de produse rafinate lipidice de natura vegetala (uleiuri) si animala (unt, branza, smantana), cresterea consumului de colesterol ca urmare a cresterii consumului de grasimi animale.
4.Carbohidratii reprezintă sursa principală de energie a organismului (unica hrană de care are nevoie creierul) şi cel mai uşor de obţinut deoarece se găsesc într-o gamă vastă şi variată, de la legume, până la gogoşi.In timpul digestiei,amidonul si zaharurile,principalele tipuri de carbohidrati, sunt descompusi in glucoza, cunoscuta mai bine sub numele de zahar in sange.Acest zahar din sange ofera energia esentiala pentru creiere si sistemul nervos central. Avem nevoie de carbohidrati in dieta zilnica,astfel incat proteinele,vitale pentru construirea tesuturilor sa nu fie irosite pentru energie,atunci cand ar putea fi necesare pentru reparatii. Daca mananci prea multi carbohidrati, mai multi decat poate fi transformat in glucoza sau glicogen(care este stocat in ficat si muschi), rezultatul este grasimea.In cazul in care orgaanismul are nevoie de mai mult combustibil, grasimea este convertita iar in glucoza si corpul pierde in greutate.Nu consuma prea putini carbohidrati.Desi nu exista un standard oficial, un minim de 50 g de carbohidrati zilnic este recomandat pentru a se evita cetoza,o afectiune legata de acidul din sange,care se poate produce cand grasimea proprie este utilizata in principal pentru energie.
Nota:ti-am explicat cu drag toate aceste lucruri ca sa intelegi cat de importante sunt proteinele, glucidele, lipidele si ce rol joaca carbohidratii in organism.Referitor la "shakeuri proteice fara carbohidrati", te rog sa analizezi foarte atent aceste combinatii inainte de a le consuma si te rog si mai mult sa te alimentezi si hidratezi zilnic echilibrat si apoi poti consuma suplimentar si aceste combinatii dar nu pentru mult timp.Astept intebari, mersi

0 răspunsuri: