Exista articole prin tot felul de ziare si reviste, care sustin ca energizantele afecteaza memoria, uite un astfel de articol :
http://www.libertatea.ro/......01774.html
Dar nu cred ca e cazul sa iti fie teama, atata timp cat exista remedii naturale pentru readucerea sistemului imunitar la un nivel normal, inclusiv sistemul nervos, dar si un plus de energie.
Cum? Cu produse obtinute din cătină, in special nectarul de cătină.
Eu consum de cateva luni bune, si iti pot confirma acest lucru.
Iti ofer spre citire doar cateva informatii despre acest fruct, caci sunt mult mai multe:
http://jurnalspiritual.eu/catina-ginsengul-romanesc/
Pericolul ascuns din energizante – efectul zaharului
Cele mai multe dintre bauturile energizante contin cantitati mari de zahar. Nu numai ca iti aduc kilograme in plus, dar s-ar putea sa te trezesti cu mai putina energie decat ti-ai dori sa castigi printr-o doza de energizant. Consumul unei cantitati mari de zahar creste si nivelul glucozei in sange, ceea ce va duce la producerea unei cantitati mai mari de insulina, care la randul ei va contibui la o scadere brusca a nivelului de zahar in sange. Practic, efectul de energie este de scurta durata si poti intra intr-un cerc vicios in care simti nevoia de a mai consuma un energiznat in scurt timp dupa primul.
Cofeina in exces are efecte negative
Nimeni nu spune ca nu e buna o cafea pe zi. Cofeina in cantitati moderate are chiar efecte benefice asupra organismului. In bauturile energizante vei gasi insa o cantitate mare de cofeina, in medie 70-80 mg pe portie (cutie/sticla) ceea ce poate duce la tulburari de ritm cardiac, palpitatii, insomnie, atacuri de panica si hipertensiune. Cofeina este si un diuretic, astfel incat te-ai putea confrunta si cu deshidratare, ceea ce duce la stari de oboseala si performante scazute. Adica, exact opusul a ceea ce promit bauturile energizante.
http://adevarul.ro/......index.html
Consumul ocazional, în cantităţi moderate, de băuturi energizante nu reprezintă neapărat un risc pentru o persoană sănătoasă, dar chiar şi aşa trebuie să fii atent şi să citeşti ce scrie pe cutie înainte să o dai peste cap. Cantităţile de cofeină, taurina, zahăr şi alte substanţe variază de la o băutură la alta.
În locul unei cutii cu energizant caută cauzele stării de oboseală şi lipsei de energie de care vrei să scapi. Poate că un somn bun, o dietă sănătoasă, mai puține ore de muncă şi mai multă relaxare vor avea un efect mai bun şi pe o perioadă mai lungă decât băuturile energizante.
Intr-adevar energizantul nu este un produs sanatos, care creeaza dependenta dar nu cred ca afecteaza memoria.