| Diadia805 a întrebat:

As avea o întrebare. Dau funda. Mie nu mi-a mai venit menstruația din decembrie si acum suntem in februarie. Am 13 ani... Si sunt virgina si acum 2 săptămâni mi.a venit o secreție maro-rosie dar dupa vreo 3 zile a incetat(am citit pe unele site-uri ca poți fi gravida dar nu e cazul meu)... Ce poate fi. Am citit si despre dereglare hormonala. I.am zis si bunicii mele,dar nu are încredere in mine ca sunt virgina, si îmi oferă mult disconfort chestia asta, pls help.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| AndreeaDeea210 a răspuns:

Daca stii ca nu ai facut sex nu ai de ce să iti faci asa mare griji. Poate fi o dereglare hormonală totusi daca nu o sa iti vină in scurt timp mai bine te duci la doctor să nu dai in altceva doamne fereste...

| testosica11 a răspuns:

E normal la varsta asta sa fie asa, cu mari dereglari poate chiar si o luna doua in care sa lipseasca, nu te stresa!

| Noima a răspuns:

Secrețiile vaginale pot avea diferite culori în funcție de: dietă, cantitatea de sânge menstrual pe care o conțin... Întârzierea poate fi cauzată și de o răceală sau de diferite infecții.

| Andreea3815 a răspuns:

Apelează la părinții tai.
Dacă intr-adevar nu ai făcut sex și ești virgina apelează la mama ta Spune și ei și cere ajutorul. Spune sa te duca la un medic.
Si nu înțeleg de ce nu ar avea încredere.
Aici am citit niște chestii despre mentruatia intarziata:

Vezi unul care ți s-ar potrivi:

Ţi-a întârziat menstruaţia? Dacă ai o viată sexuală activă care e primul lucru la care te gândeşti? Că eşti însărcinată, nu-i aşa? Este posibil, însă mai există şi alte motive care pot să explice absenţa menstruaţiei. Află care sunt acestea!

Ţi-a întârziat menstruaţia? Dacă ai o viată sexuală activă care e primul lucru la care te gândeşti? Că eşti însărcinată, nu-i aşa? Este posibil, însă mai există şi alte motive care pot să explice absenţa menstruaţiei. Află care sunt acestea!



Absenţa ciclului menstrual mai poartă numele de amenoree. Trebuie să reţii că există două feluri de amenoree: primară - situaţie în care până la vârsta de 16 ani nu a existat niciun ciclu menstrual şi secundară - când nu există cicluri menstruale timp de 3 - 6 luni, după ce au existat cicluri normale.




Ştim că sunt foarte mulţi factori care pot determina tulburări ale ciclului menstrual, însa specialiştii susţin că de cele mai multe ori întârzierea menstruaţiei poate să fie cauzată de:


1. O sarcină
În cazul în care au avut contacte sexuale neprotejate şi ai constatat o întârziere mare a menstruaţiei este posibil să fii însărcinată. Medicii susţin că sarcina este cea mai frecventă cauză a amenoreei.



2. Anticoncepţionale
Dacă ai încetat să iei anticoncepţionale este foarte posibil să te confrunţi cu o absenţă a menstruaţiei următoarele 3-6 luni.



3. Alăptatul
Există cazuri în care ovulaţia revine, însă menstruaţia poate să întârzie, în funcţie de organismul fiecăreia.



4. Unele medicamente
Antidepresivele, antipsihoticele, medicamentele folosite în chimioterapie şi corticosteroizii orali pot să influenţeze ciclul menstrual.



5. Menopauza prematură
Este vorba despre menopauza care apare înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani.



6. Pierderea excesivă în greutate
Întrerupe multe funcţii hormonale în organism care cauzează absenţa menstruaţiei.



7. Tumori ovariene


8. Tulburările de alimentaţie
Anorexia sau bulimia generează probleme la nivel hormonal care pot să deregleze ciclul menstrual.



9. Tulburări hormonale
De exemplu, sindromul ovarului polichistic poate să influenţeze menstruaţia. Sindromul ovarelor polichistice (polycystic ovarian syndrome - PCOS), cunoscut şi ca "boala ovarelor de porţelan" sau sindromul Stein Leventhal, este foarte răspândit în rândul populaţiei feminine, întâlnindu-se la 6% dintre femeile de vârstă fertilă, aflăm de la medicul ginecolog Teodora Dragu.



10. Efort fizic intens sau sport de perfoamanţă
Femeile care fac balet, alergări pe distanţe lungi sau gimnastică se pot confrunta adesea cu perioade fără menstruaţie.



11. Stres
Stresul poate să influenţeze activitatea hipotalamusului care controlează hormonii implicaţi în reglarea menstruaţiei. Rezultatul: menstruaţia absentă.

Nu ignora aceste tulburări ale menstruaţiei! Este recomandat să consulţi un medic ginecolog care în urma anamnezei şi a examenului ginecologic poate să te sfătuiască, să îţi recomanda eventual un tratament după o diagnosticare corectă a problemei cu care te confrunţi. Învinge-ţi teama şi jena de a merge la ginecolog! Sunt probleme cu care se poate confrunta fiecare femeie şi care necesită părerea medicului ginecolog, de aceea este indicat să mergi măcar o dată pe an la o consultaţie de rutină.