Tratamentul acneei este unul indelungat. Progresele pot aparea chiar si dupa 8 saptamani de la initierea lui. De obicei, acneea se agraveaza inaintea ameliorarii - chiar si in timpul tratamentului. Din fericire, tratamentul este de cele mai multe ori eficient. Spalarea blanda cu sapunuri sau produse eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi lotiunile pe baza de peroxid de benzoil, controleaza si previn aparitia leziunilor in cazurile de acnee usoara. In cazul in care acestea nu sunt eficiente, trebuie consultat un medic dermatolog, care va prescrie anumite creme si lotiuni. Acestea pot contine antibiotice sau alte medicamente.
Mai multe detalii aici: http://www.i-medic.ro/boli/acneea
Inainte de toate, desi suna banal, nu uita sa te demachiezi seara inainte de culcare. Este o greseala capitala sa dormi cu fata incarcata de fond de ten, pudra si farduri. Alege demachiatul potrivit pentru tipul tau de ten. Dupa demachiere, foloseste o lotiune tonica. Este important sa te abtii sa iti storci cosurile. Iti faci mult mai mult rau decat bine.
Poti lucra la aspectul tenului tau si pe timp de noapte. Exista creme speciale pentru eliminarea cosurilor pe care le aplici inainte de culcare. Ele reduc secretia de sebum si confera tenului un aspect uniform.
Alte tratamente-minune anti-acnee sunt gelurile de aloe vera si ceaiul verde, pe care trebuie sa le aplici in zona cu probleme.
Punctele negre
Punctele negre sunt prima faza a acneei si sunt cauzate de excesul de sebum. Cel mai bine este sa scapi rapid de ele. Inainte sa treci la extractia punctelor negre, aplica pe fata un gel special care sa curete porii in profunzime.
Apoi, exista o multime de variante naturiste pentru eliminarea punctelor negre: de exemplu, infuzia cu ceai de musetel, urmata de exfoliere si extractie. O alta varianta ar mai fi sa aplici pe zona problematica miere incalzita, pe care sa o clatesti dupa un sfert de ora. Mierea este un dezinfectant bun. Sucul de lamaie poate fi si el de folos. Nu trebuie decat sa il aplici in zona cu puncte negre.
Exces de sebum
Tenul gras necesita o ingrijire speciala. Trebuie sa folosesti produse speciale care sa indeparteze excesul de sebum de pe piele.
De exemplu, ai nevoie de un demachiant care sa contina acid salicilic, pe care sa il folosesti macar de doua ori pe zi.
Pentru tenurile foarte grase este recomandat un tonifiant pe baza de alcool.
TeoPekka întreabă: