| sTheRockx a întrebat:

Hei TPUhappy. Este adevarat ca virusul HIV nu rezista mai mult de cateva ore in afara organismului? Daca un fluid infectat(nu neaparat sange) se usuca complet, atunci se poate transmite virusul in contactul fluidului cu organele genitale? Apa si sapunul distrug complet acest virus?
Dau funda celui mai explicit raspuns.

P.S:Am citit parerile multor specialisti si am ajuns la concluzia ca fluidul uscat complet nu poate transmite virusul(practic sansele sunt ZERO).Cat despre apa si sapun(sau alt acid de sterilizare) am auzit ca distruge instantaneu virusul.Este adevarat?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, este adevarat ca HIV este foarte fragil si rezista foarte putin in afara organismului. Nu rezista in fluide uscate, deci riscul de infectare este absolut zero. Apa si sapunul nu distrug complet acest virus, sau o fac foarte lent (timp de contact 10 minute) insa un dezinfectant obisnuit, la un contact mediu de doua minute, o face.

| Azµre a răspuns:

HIV se transmite:
Dacă ai contact sexual (vaginal, oral sau anal) neprotejat (fără prezervativ) cu o persoană infectată.
Dacă eşti însărcinată şi eşti seropozitivă, poţi transmite virusul copilului înainte de naştere, în timpul naşterii sau după naştere (prin alăptare la sân).
În urma unei intervenţii chirurgicale sau stomatologice dacă instrumentarul medical nu a fost sterilizat corespunzător.
Dacă îţi injectezi droguri cu un ac sau o seringă folosită de către o persoană infectată.
La cosmetică sau frizerie, dacă instrumentele folosite nu au fost sterilizate corect (Atenţie! Aparatele folosite în cabinetele de cosmetică şi în frizerii pentru sterilizare nu au puterea de a distruge HIV sau alte virusuri, cum ar fi cel al Hepatitei B sau C).
Prin tatuare, dacă acele pentru tatuaj nu sunt de unică utilizare, folosindu-se acelaşi ac la mai multe persoane. De asemenea, nu trebuie folosit de la un client la altul tuşul sau vopseaua pentru tatuaj, deoarece există riscul ca acest lichid să conţină sânge infectat de la clientul precedent.
Prin transfuzie, dacă primeşti sânge de la un donator infectat cu HIV. Riscurile infectării pe această cale sunt astăzi foarte mici în România, donatorii fiind testaţi înainte de a dona sânge pentru intervenţii medicale.
Atunci când oferi primul ajutor unei persoane seropozitive care a suferit un accident (cu sângerare), fără a respecta minime măsuri de precauţie (dacă nu ai la îndemână mănuşi sterile foloseşte o pungă de plastic).
HIV NU se transmite:
Folosind aceeaşi veselă sau aceleaşi tacâmuri cu o persoană infectată cu HIV.
Mâncând din mâncarea gătită de o persoană infectată.
Atingând, îmbrăţişând sau sărutând o persoană HIV+.
Folosind aceeaşi toaletă cu o persoană infectată.
Folosind aceleaşi obiecte cu o persoană infectată.
Stând în aceeaşi camera cu o persoană infectată.
De pe un scaun sau bancă unde a stat o persoană infectată.
Prin înţepături de insecte.
De la animal la om. Animalele nu sunt purtătoare de HIV, cu excepţia unei singure specii de maimuţă, considerată de unii specialişti sursa epidemiei.
Prin aer sau apă.
Prin lichide, ca laptele de animale, sucuri etc. Virusul nu le poate contamina.