Sunt doar frici nejustificate. Singurul motiv pentru care unii simt durere la dentist e că se zgârcesc să dea bani în plus pentru anestezii sau nu îşi permit. Orice ţi-ar face, cu anestezie făcută bine nu te doare.
Nu doare DELOC. Mergi la un dentist care iti face anestezie. Doua intepaturi discrete pe fiecare parte a gingiei. Iti garantez ca nu ai idee cit e de suportabil.
In mod normal, la stomatolog nu trebuie sa simti nici un strop de durere, mie cel putin asa mi se intampla si medicul emu spune ca asa trebuie sa fie. Probabil vei face o radiografie si ti se vor pune pivoti si coronite in molarii distrusi.
Nu stiu daca teama ta atat de disproportionata este doqar un rasfat prostesc sau expresia unei suferinte psihice, dar daca ceea ce ai scris mai sus e real, ar trebui sa consulti si un psihiatru.
Tuturor ne este un pic teama de stomatolog si amanam consultatia. Dar nu pana ni se distrug maselele. Si nu am auzit inca pe nimeni care sa creada ca va muri al stomatolog. Teama de moarte in contextul asta este complet deplasata. Fie faci o gluma prosteasca, caz in care trebuie doar sa iti iei mai bine seama vorbelor si sa nu te mai joci cu ideea de moarte si as renunti la rasfatul exagerat, fie chiar crezi ca vei muri la stomatolog, caz in care trebuie sa mergi la psihiatru. Nu stiu cum sa interpretez asta, nu e deloc normal sa fii terorizata de gandul mortii legat de stomatolog. Tu stii daca intr-adevar ai aceasta teama sau era doar o tampenie scrisa doar ca sa pari interesanta.
Stiu ca am fost mai demult si mi-a omorat nervul unei masele de sus, cu o vata cu medicament. Si a trebuit sa mi-o impinga tare, sa stea acolo. M-a durut de nu stiam ce-i cu mine
Doar o radiografie poate spune exact ce este acolo. Cel mai probabil, dupa descrierea ta, mai ai doar un rest radicular (adica s-a fracturat coroana, rămânând doar rădăcinile). Prin urmare singura solutie rămâne extractia. Partea rea este ca daca nu il scoti, este o sursa de infecție, prin urmare nu trebuie lăsat acolo la nesfârșit. Daca se poate, totusi, salva, atunci se face tratament pe canale, se pun pivoți care sa dea rezistenta, apoi se face o coroniță pentru a avea pe ce face masticația.
Daca faci extracție, ai posibilitatea de a pune in locul dintelui scos un implant (un şurub pe care se reconstituie o coroana din ceramica). Altfel, locul rămas liber va fi ocupat de dintii vecini si se va modifica mușcătura, urmările fiind in timp grave.
Acuma... Tot ce se va lucra in cabinet se va face sub anestezie locala, deci vei simti doar ca se umbla acolo, dar nu vei simti durere. In orice caz, stomatologul nu iti va face mai mult rau decât iti faci singura amânând vizita la nesfârșit. Mult succes!
Am folosit "simt ca mor de durere", "cred ca voi muri pe mainile unui stomatolog" ca metafore. Va cati seama ca nu sunt atat de batuta in cap sa cred asta. Sunt constienta ca nu a murit nimeni la dentist si nici nu va muri.
Daca crezi ca nimeni nu a murit din cauza unei probleme stomatologice, esti neinformata. Evident ca au murit oameni si ca se poate muri la stomatolog, din cauza unor probleme stomatologice tratate incorect sau tardiv. Tocmai de aceea, asa-zisa metafora este de prost gust. dar am presupus de la inceput si am zis din primul raspuns ca este posibil sa fie doar un rasfat prostesc si ti-am recomandat psihiatru daca nu este doar asta.
De fapt exista risc de deces... Atunci cand pacientul are probleme de sănătate si nu le cunoaște sau nu le declara. De exemplu poate face un atac de cord sau poate nu i se oprește sângerarea in urma unei intervenții chirurgicale si moare acolo daca medicii nu stiu ce sa ii facă. Acest risc este totusi foarte mic si nu este des asociat cu persoane tinere si sănătoase.
Altfel, daca principala ta problema este frica, ai opțiunea de a face tratamentele stomatologice sub anestezie generala prin inhalosedare sau analgosedare. Desigur, asta te costa ceva banuti in plus, însă ai asigurat confortul psihologic in timpul intervențiilor.