| Bella456 a întrebat:

Heii, ce sanse exista ca un adolescent de 15 ani sa faca scarlatina? Si cat dureaza sa stai acasa pana te vindeci? Prin ce se manifesta aceasta boala?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| maria14142 a răspuns:

Scarlatina este o infectie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai ca provoaca o infectie a gatului (numita "gat streptococic"), dar produce si o toxina care cauzeaza eruptia distinctiva a scarlatinei. Scarlatina este rara la copiii sub 2 ani, deoarece substantele din sistemul imunotar al mamei (anticorpii) protejeaza copilul pana la aceasta varsta. Varsta cea mai frecventa de imbolnavire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai multi copii au propria imunitate fata de toxina produsa de bacterie.
Asa ca nu cred ca exista vreo sansa sa aiba scarlatina!
scarlatina se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, prezinta un caracter sezonier de toamna-iarna si primavara, cu incidenta maxima in luna noiembrie si incidenta minima in luna aprilie, avand caracter epidemic la 5-6 ani, cu aparitia de focare epidemice in colectivitatile de copii prescolari sau scolari.

Grupa de varsta cea mai afectata de scarlatina este de 5-9 ani, mai frecvent de 4-5 ori in mediul urban fata de cel rural. Sub varsta de 1 an, scarlatina apare in mod exceptional.

Transmiterea scarlatinei se face prin contact direct cu bolnavii sau cu alte infectii streptococice, cat si cu purtatorii de streptococ beta-hemolitic.

Raspandirea scarlatinei se face pe cale aerogena, prin norul Flügge si prin obiecte, maini murdare si produse alimentare (lapte si lactate, inghetata, salata de oua, etc.) contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A. Transmiterea scarlatinei este posibila si prin infectarea arsurilor, a altor leziuni cutanate, a plagilor operatorii (in cadrul scarlatinei extrafaringiene sau chirurgicale).

| Bella456 explică (pentru maria14142):

Si cat dureaza sa stai acasa? pana te vindeci?

| maria14142 a răspuns (pentru Bella456):

Mult,nu exista un timp anumit, dar daca vei citi mai jos iti vei da seama despre ce vorbesc:

1. Incubatia dureaza 1 – 4 zile, perioada in care copilul se simte bine.

2. Debutul bolii este brusc:
- febra de 38 – 40˚C
- copilasul se plange de durere in gat, dificultate la inghitire
- ganglionii limfatici se umfla
- gatul este rosu, pe amigdale pot aparea depozite albicioase
- limba este acoperita de depozite albicioase si de aceea i se mai spune "limba de portelan", urmand sa devina in cateva zile de culoarea rosie "ca o capsuna"
- pe cerul gurii apar pete mici, rosii, grupate sub denumirea de semnul lui Forchheimer – acesta nu este insa un semn specific scarlatinei, ci poate aparea si in alte boli (rubeola, mononucleoza infectioasa)
- il dor muschii, capul si uneori abdomenul
- nu are pofta de mancare, ii este greata si poate vomita, mai ales daca este foarte micut

3. Eruptia (exantemul) apare dupa 12-48 de ore de la aparitia febrei si poate dura 5-7 zile.
- obrajii sunt foarte rosii, contrastand cu zonele palide din jurul gurii (semnul "faciesului palmuit"winking
- pe pielea copilasului apar pete reliefate, rosii (papule) cu suprafata aspra, mai intai in spatele urechilor, subrat si piept; in aproximativ o zi eruptia se intinde pe tot corpul
- eruptia din scarlatina este mai accentuata in zona plicii cotului, gat, subrat, inghinal si in spatele genunchiului (fosa poplitee); cand vasele capilarele din aceste zone sunt lezate, apar linii rosiatice (linii Pastia) ce dispar dupa 1-2 zile

4. Descuamarea apare dupa 7- 10 zile de la disparitia eruptiei. Daca cel mic a avut o eruptie raspandita pe tot corpul, descuamarea poate dura si pana la 6 saptamani.
- este un semn specific scarlatinei si deosebit de pronuntat la nivelul axilei (subrat) si degetelor de la maini si picioare

| Bella456 explică (pentru maria14142):

Deci nu sunt sanse prea mari ca un adolescent sa ia boala?

| maria14142 a răspuns (pentru Bella456):

Da

5 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Vezi detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......latina_662

http://www.romedic.ro/scarlatina


Toate cele bune.

Întrebări similare