Uite cum decurge o operatie de apendicita. Se face o mica incizie in peretele abdominal, in partea din dreapta-jos. Se largeste orificiul de acces cu departatoare (niste instrumente metalice care se introduc in plaga si sunt tractionate ca sa mareasca temporar orificiul de acces). Se cauta apoi apendicele, care e adus la suprafata. Se ligatureaza la baza (adica se leaga strans cu un fir, pentru a intrerupe total comunicarea cu cecul). Se indeparteaza apendicele prin taiere deasupra ligaturii si se picura putin iod pe taietura, pentru a omori germenii existenti pe mucoasa expusa. Se insaileaza un fir chirurgical circular, la mica distanta de baza ligaturii, prin stratul superficial al cecului. Se desface pensa care sustinea zona ligaturata si se leaga firul insailat, pentru a infunda bontul apendicular ligaturat.
Operatia propriu-zisa a luat sfarsit. Urmeaza o verificare de rutina a intestinului gros, care se scoate afara prin plaga operatorie si se controleaza pentru diverticuloza. Apoi se introduce totul inapoi in cavitatea abdominala si se coase in straturi separate plaga operatorie de la peretele abdominal. Gata.
Nu e ceva complicat, dupa cum poti observa!
De sunat poti sa-l suni a doua zi.
Multumesc! Esti cumva medic?
Doar in ultimii 26 de ani.
Dupa ce ii face operatia trebuie sa doarma ceva timp dupa cand se trezeste poate chiar sa nu poat a vb etc sa mearga dar o sa-si revina nu-ti face griji
Pai cum se poate decurge o operatie de apendicita :
1. Apendicita este inflamatia apendicelui (o prelungire mica, ca un saculet, in forma de deget, care este atasat de intestinul gros). Specialistii nu inteleg in totalitate care este rolul apendicelui. La marea majoritate a persoanelor, apendicele nu cauzeaza nici un fel de probleme. Totusi, in mod ocazional, la nivelul acestuia se pot acumula bacterii, devenind tumefiat si infectat. In cazul in care apendicele infectat nu este indepartat chirurgical, infectia poate duce la fisurarea sau ruperea apendicelui. Acest fapt duce la raspandirea infectiei in cavitatea abdominala, determinand peritonita. Peritonita este o afectiune serioasa care necesita un tratament de urgenta.
Aproximativ 8 din 100 persoane fac apendicita. Apare cel mai frecvent intre varstele de 10 si 30 ani, dar poate surveni in orice moment la vietii.
2. Nu se stie exact de ce unele persoane fac apendicita. Uneori, apendicele poate fi blocat de un fragment dintr-un aliment, samburi de fructe, de constipatie, de tumefierea tesuturilor, de paraziti sau bacterii care ajung aici din alta parte a organismului.
3.Nu exista un examen de laborator specific pentru apendicita. Totusi, doctorul ar putea cere hemoleucograma (HLG) completa pentru a se identifica semnele de infectie si pentru a se exclude alte probleme. De asemenea, se mai poate face un test de urina (sumar de urina) pentru a se exclude o infectie de tract urinar sau o litiaza renala. Femeile vor face un test de sarcina pentru a exclude prezenta unei sarcini.
ASTA ESTE TO CE STIU
Nu exista un examen de laborator specific pentru apendicita. Totusi, doctorul ar putea cere hemoleucograma (HLG) completa pentru a se identifica semnele de infectie si pentru a se exclude alte probleme. De asemenea, se mai poate face un test de urina (sumar de urina) pentru a se exclude o infectie de tract urinar sau o litiaza renala. Femeile vor face un test de sarcina pentru a exclude prezenta unei sarcini.
Astea le-am citit si eu pe net. Multumesc oricum!