Ingrediente si cantitati
3 picaturi de ulei volatil de cimbru;
3 picaturi de ulei volatil de levantica;
3 picaturi de ulei volatil de rozmarin;
3 picaturi de ulei volatil de lemn de cedru;
1/8 cana de ulei de seminte de struguri;
1/8 cana de ulei de jojoba.
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele. Acopera-ti perna cu un prosop vechi, pe care nu il mai folosesti. In fiecare noapte, inainte de culcare, aplica pe zonele scalpului afectate de caderea parului cateva picaturi din acest amestec, masand cu delicatete scalpul timp de 3-5 minute. Depoziteaza amestecul intr-o sticluta ermetic inchisa. Mixtura nu este pentru uz intern. Evita contactul cu ochii.
Scalpul se maseaza cu ulei de masline sau cu ulei de ricin. Masajul se face cu 1-2 ore inainte de spalare si se acopera cu un prosop. Se spala cu sampon si se clateste cu apa calda in care s-au adaugat doua linguri cu zeama de lamaie sau otet. Tratamentul se repeta timp de doua saptamani.
Se beau doua cani pe zi cu infuzie din radacina de brusture. Se pune cate o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita, se acopera si se lasa sa stea 10 minute. Se strecoara si se bea.
Se maseaza scalpul cu alifie de propolis, zilnic, timp de 4-5 luni.
Parul se clateste, cu infuzie de coada calului, masand scalpul. Se pun 3 linguri de planta maruntita la un litru de apa clocotita, se acopera vasul, se lasa sa stea 5-10 minute, apoi se strecoara si se foloseste.
Se maseaza scalpul cu otet de mere, timp de o saptamana, de cateva ori pe zi
Cantitatile indicate in reteta sunt pentru un par mediu. In cazul in care aveti parul mai lung sau mai scurt, adaugati sau reduceti din cantitati. Pentru parul mediu sunt necesare: 6 linguri ulei masline, 5 linguri ulei ricin, 3-4 linguri vitamina A uleioasa, 4 fiole vitamina C si un galbenus de ou. Toate acestea (cu exceptia uleiului de masline si oului) se gasesc in farmacii. Reteta este impotriva caderii parului, regenerandu-l si vitaminizand firul de par.
Mod de aplicare: inainte de baie se uda parul foarte bine, se sterge si se maseaza cu aceasta compozitie, insistandu-se 2-3 minute la varfuri. Apoi se strange parul si se acopera cu ceva (casca sau prosop), lasand solutia sa patrunda timp de 30 - 60 de minute. Apoi se clateste si se spala parul in mod normal. Compozitia se aplica la fiecare spalare timp de cel putin o luna, pentru a se vedea efectele ei. Mult succes!
Reteta 1. ARDEI IUTE :
tinctura, in alcool 70°-90° din 200 g fructe uscate (ardei uscat) sau 300 g fructe verzi (ardei verde) aflate spre maturizarea fiziologica (inrosire). Ardeiul se taie foarte marunt sau se macina intr-o rasnita daca este bine uscat; se introduce Intr-o sticla de 500 ml inchisa la culoare si se toarna alcoolul care trebuie sa-l acopere cu aproximativ 5-6 cm peste nivelul lui; se astupa cu dop si se lasa la macerat zece zile ; zilnic sticla se agita pentru uniformizarea concentratiei.
Variante de tratament:
a) Inainte de spalat se fac frectii energice la radacina parului pe intreaga suprafata a capului, mai ales in zonele unde a inceput caderea lui sau unde a cazut; dupa 15-30 de minute se spala capul cu apa calda si sapun tinand bine ochii inchisi; se clateste bine cu apa calda si se sterge cu un prosop curat;
b) se spala parul cu apa calda si sapun ; se sterge bine cu un prosop ; se aplica tinctura la radacina parului folosind un tampon cu vata si se maseaza; dupa 15-30 minute se spala capul cu apa calda tinand ochii inchisi. In ambele cazuri pielea capului se inroseste si se simte o caldura deosebita. Tratamentul se face de una-doua ori pe saptamana timp de mai multe luni. Combate caderea parului si stimuleaza cresterea lui.
Reteta 2. BRUSTUR :
a) decoct din 25 g radacina de brustur la un litru de apa sau 2-3 linguri radacina maruntita la o jumatate litru de apa ; se fierb 20-30 minute la foc moale ; vasul se lasa acoperit 30 minute ; se strecoara ; se fac frectii pe pielea capului dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa calda si sapun ;
b) decoct din 3-4 linguri radacina de brustur pulbere, 3-4 linguri frunze de mesteacan maruntite si o lingura de otet la un litru de apa ; se fierb 20 minute ; se ia de pe foc si se lasa decoctul acoperit 30 minute pentru a se raci; se strecoara ; se fac frectii locale dupa ce in prealabil pielea capului a fost spalata cu apa calda si sapun. Previne caderea parului si ii stimuleaza cresterea. Combate seboreea si matreata.
Reteta 3. CEAPA :
a) macerat din 3 bulbi de ceapa In 500 ml de rom; se curata ceapa ; se taie in bucati mici; fragmentele obtinute se pun intr-o sticla de un litru; se toarna romul si se astupa cu un dop; se lasa 24-48 de ore ; st strecoara; cu extractul obtinut se tamponeaza radacina parului si se maseaza;
b) infuzie din 5 bulbi mai mari de ceapa se curata ; se taie In fragmente mici; se toarna peste fragmentele obtinute un litru de apa clocotita si se lasa acoperit vasu 30 de minute ; se strecoara ; se aplica cataplasme calde pe pielea capului timp de 30-40 de minute. Previne caderea parului.
Reteta 4. DRETE :
decoct din 100 g planta uscata sau 200 g planta proaspati la un litru de apa ; se fierbe 10-15 minute la un foc domol; se da la o parte de pe foc si se acopera vasul 20 de minute ; se strecoara ; se fac spalaturi pe cap sau si tamponeaza radacina parului. Procedeul se aplica In cosmetica populara pentn stimularea cresterii parului si oprirea caderii lui.
Reteta 5. IARBA MARE :
decoct, din 8 linguri radacina uscata si maruntita la un litru de apa ; se fierb 15-20 minute ; se acopera si se lasa 30 de minute la racit; se strecoara ; se spala parul o data pe saptamana. Impiedica caderea parului si stimuleaza cresterea lui.
Reteta 6. IENUPAR:
a) tinctura din 10 g globule uscate la 100 ml alcool concentrat (90°); glabulele se introduc intr-o sticla si se toarna alcoolul; se astupa si se lasa 10 zile la macerat, agitandu-se din cand In cand pentru uniformizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului;
b) macerat in 5 litri de apa rece, a 5 linguri glabule de ienupar, 5 linguri flori uscate si maruntite de coada soricelului, 5 linguri flori de rozmarin; se lasa timp de 24-48 de ore ; se strecoara; cu solutia obtinuta se frictioneaza usor radacina parului de pe cap. In ambele cazuri tratamentul Intareste radacina parului si previne caderea lui.
Reteta 7. LEVANTICA :
tinctura din un pumn flori proaspete la un litru de alcool de 70° ; se lasa la temperatura camerei 14-15 zile ; din cand In cand sticla se agita pentru uniformizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se maseaza usor radacina firelor de par folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 8. MAGHIRAN :
infuzie din 20 g frunze, flori si tulpini uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa 40 de minute ; se strecoara ; se spala parul cu apa si sapun, apoi se freaca pielea capului cu solutia obtinuta. Revitalizeaza parul.
Reteta 9. MASLIN :
uleiul de maslin este folosit la frictionarea usoara a pielii capului timp de 10 zile. Procedeul se aplica seara. In timpul noptii capul se acopera cu o basma sau cu un fes. Efect bun contra caderii parului.
Reteta 10. MESTEACAN :
a) infuzie din 2-3 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30-40 de minute ; se strecoara si se frictioneaza puternic pielea capului; dupa uscarea parului se aplica la radacina un periat de 5 minute, de doua ori pe zi;
b) seva mesteacanului este folosita la ungerea capului pentru cresterea parului. Efect tonifiant.
Reteta 11. MUTATOARE :
alifie pregatita din parti egale radacina rasa si untura proaspata; se amesteca bine ; se unge bine radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Combate chelia (alopecia, calvitia).
Reteta 12. NASTRUREL:
a) infuzie din un pumn planta proaspata taiata marunt peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa acoperita 40 de minute ; se strecoara si se toarna in apa de limpezit parul dupa spalare ;
b) suc proaspat, obtinut din planta ; se foloseste sub forma de frictiune In fiecare seara. In ambele cazuri se previne caderea parului.
Reteta 13. NUC :
infuzie din 50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-25 de minute ; se strecoara. Cu solutia obtinuta se uda bine parul, dupa ce in prealabil a fost spalat cu sapun si limpezit, intareste radacina firului de par, stimuleaza regenerarea lui si capata reflexe brune.
Reteta 14. PEDICUTA :
a) tinctura din doua linguri planta uscata si maruntita la 200 ml alcool alb; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se lasa 10 zile la macerat, timp In care sticla se agita din cand In cand pentru unift mizarea concentratiei; cu solutia obtinuta se fac tamponari cu vata la radaci parului;
b) decoct din o mana de pedicuta verde sau uscata maruntita la un litru apa ; se fierb 15-20 de minute la foc moderat; se lasa sa se raceasca pana la cald si se spala capul de mai multe ori In cursul saptamanii. Stimuleaza cresterea parului.
Reteta 15. ROSTOPASCA :
decoct si alifie ; alifia se prepara din 6 g suc planta, sapun alb si unguent camforat; infuzie din 10 g planta uscata si marunt peste care se toarna un litru de apa clocotita; se acopera si se lasa 12 ore ; strecoara si se poate folosi. Tratamentul consta In tunderea parului. Se spala bi capul cu apa calda si sapun si se sterge cu un prosop; se pun timp de 6-8 mim comprese cu solutia obtinuta prin infuzie si apoi se aplica alifia dupa care frictioneaza bine. Combate chelia.
Reteta 16. ROZMARIN :
infuzie din 50 g frunze peste care se toarna 500 apa clocotita ; se acopera si se lasa 25-30 de minute ; se strecoara si se spala caj fara a folosi sapunul. Combate matreata si stimuleaza cresterea parului.
Reteta 17. SALVIE :
a) tinctura din frunze uscate, In 10 ori aceeasi cantit de alcool de 60-70° ; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se Iasa macerat 10-15 zile, timp In care se agita de mai multe ori pentru uniformizai concentratiei; se fac frectii pe pielea capului ;
b) infuzie din 5 g frunze uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se acopera 20 de minute ; se strecoi si se fac frectii dupa care se aplica comprese. Impiedica caderea parului Intareste radacina.
Reteta 18. SPORICI :
decoct din 1-2 linguri de planta maruntita la o cana apa (250 ml) ; se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se acopera 15-20 minute ; se strecoara si se spala capul, cu masarea usoara a pielii. Comb instalarea cheliei.
Reteta 19. STEJAR :
decoct din 4 lingurite cu pulbere de scoarta la o cana apa (250 ml); se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se lasa la racit pana caldut; se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Decoctul poate fi folosit si la spalarea capului de doua ori pe saptamana. Previne cade parului.
Reteta 20. STRAJNIC :
infuzie din 10 g planta peste care se toarna 100 apa clocotita; se lasa vasul acoperit 25-30 de minute; se strecoara si se frictiuni pe intreaga piele a capului. Previne caderea parului.
Reteta 21. TEI ARGINTIU :
tinctura din 10 g flori peste care se toa 100 ml alcool de 70° ; se lasa la macerat 10 zile. Sticla se agita zilnic pen uniformizarea concentratiei. Se strecoara Intr-o sticla Inchisa la culoare si astupa cu dop. Cu tinctura obtinuta se freaca radacina parului cu un tampon vata. Stimuleaza cresterea parului. In acest scop pot fi folosite si florile de pucios, si tei cu frunza mare.
Reteta 22. TINTAURA :
decoct din 50-60 g pulbere planta sau planta uscata maruntita la un litru de apa ; se fierb 30 de minute ; se lasa la racit pana la cald se strecoara si se fac bai locale, masand usor radacina firelor de par. Combate seboreea si regenereaza parul.
Reteta 23. URZICA:
a) infuzie din 40-50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa vasul acoperit 30 de minute ; se strecoara si se face baie la cap ;
b) decoct din 250 g radacini, tulpini si frunze la 5 litri de apa ; se lasa la fiert 30 de minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara ; se clateste bine parul cu masaj usor de piele, dupa ce el a fost spalat cu apa calda si sapun ;
c) infuzie din 6 litri dintr-un amestec de parti egale frunze de urzica, radacini de brusture, frunze de mesteacan, flori de lavanda, conuri de hamei, peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se mai clocoteste totul 1-2 minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara si se spala capul masand bine pielea ;
d) tinctura din 10 g frunze uscate si maruntite la 300 g alcool de 70° ; se introduc Intr-o sticla care se astupa cu dop ; se lasa 15 zile la soare sau iarna se tine In casa la caldura ; se agita din cand In cand pentru uniformizarea concentratiei; se strecoara In sticle Inchise la culoare ; din acest extract se pun 3-4 linguri la o cana cu apa calduta (250 ml) si se maseaza radacina parului. Tonifiaza parul, combate matreata, seboreea, previne alopecia (chelia).
Scalpul se maseaza cu ulei de masline sau cu ulei de ricin. Masajul se face cu 1-2 ore inainte de spalare si se acopera cu un prosop. Se spala cu sampon si se clateste cu apa calda in care s-au adaugat doua linguri cu zeama de lamaie sau otet. Tratamentul se repeta timp de doua saptamani.
Se beau doua cani pe zi cu infuzie din radacina de brusture. Se pune cate o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita, se acopera si se lasa sa stea 10 minute. Se strecoara si se bea.
Se maseaza scalpul cu alifie de propolis, zilnic, timp de 4-5 luni.
Parul se clateste, cu infuzie de coada calului, masand scalpul. Se pun 3 linguri de planta maruntita la un litru de apa clocotita, se acopera vasul, se lasa sa stea 5-10 minute, apoi se strecoara si se foloseste.
Se maseaza scalpul cu otet de mere, timp de o saptamana, de cateva ori pe zi
Cantitatile indicate in reteta sunt pentru un par mediu. In cazul in care aveti parul mai lung sau mai scurt, adaugati sau reduceti din cantitati. Pentru parul mediu sunt necesare: 6 linguri ulei masline, 5 linguri ulei ricin, 3-4 linguri vitamina A uleioasa, 4 fiole vitamina C si un galbenus de ou. Toate acestea (cu exceptia uleiului de masline si oului) se gasesc in farmacii. Reteta este impotriva caderii parului, regenerandu-l si vitaminizand firul de par.
Mod de aplicare: inainte de baie se uda parul foarte bine, se sterge si se maseaza cu aceasta compozitie, insistandu-se 2-3 minute la varfuri. Apoi se strange parul si se acopera cu ceva (casca sau prosop), lasand solutia sa patrunda timp de 30 - 60 de minute. Apoi se clateste si se spala parul in mod normal. Compozitia se aplica la fiecare spalare timp de cel putin o luna, pentru a se vedea efectele ei. Mult succes!
Reteta 1. ARDEI IUTE :
tinctura, in alcool 70°-90° din 200 g fructe uscate (ardei uscat) sau 300 g fructe verzi (ardei verde) aflate spre maturizarea fiziologica (inrosire). Ardeiul se taie foarte marunt sau se macina intr-o rasnita daca este bine uscat; se introduce Intr-o sticla de 500 ml inchisa la culoare si se toarna alcoolul care trebuie sa-l acopere cu aproximativ 5-6 cm peste nivelul lui; se astupa cu dop si se lasa la macerat zece zile ; zilnic sticla se agita pentru uniformizarea concentratiei.
Variante de tratament:
a) Inainte de spalat se fac frectii energice la radacina parului pe intreaga suprafata a capului, mai ales in zonele unde a inceput caderea lui sau unde a cazut; dupa 15-30 de minute se spala capul cu apa calda si sapun tinand bine ochii inchisi; se clateste bine cu apa calda si se sterge cu un prosop curat;
b) se spala parul cu apa calda si sapun ; se sterge bine cu un prosop ; se aplica tinctura la radacina parului folosind un tampon cu vata si se maseaza; dupa 15-30 minute se spala capul cu apa calda tinand ochii inchisi. In ambele cazuri pielea capului se inroseste si se simte o caldura deosebita. Tratamentul se face de una-doua ori pe saptamana timp de mai multe luni. Combate caderea parului si stimuleaza cresterea lui.
Reteta 2. BRUSTUR :
a) decoct din 25 g radacina de brustur la un litru de apa sau 2-3 linguri radacina maruntita la o jumatate litru de apa ; se fierb 20-30 minute la foc moale ; vasul se lasa acoperit 30 minute ; se strecoara ; se fac frectii pe pielea capului dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa calda si sapun ;
b) decoct din 3-4 linguri radacina de brustur pulbere, 3-4 linguri frunze de mesteacan maruntite si o lingura de otet la un litru de apa ; se fierb 20 minute ; se ia de pe foc si se lasa decoctul acoperit 30 minute pentru a se raci; se strecoara ; se fac frectii locale dupa ce in prealabil pielea capului a fost spalata cu apa calda si sapun. Previne caderea parului si ii stimuleaza cresterea. Combate seboreea si matreata.
Reteta 3. CEAPA :
a) macerat din 3 bulbi de ceapa In 500 ml de rom; se curata ceapa ; se taie in bucati mici; fragmentele obtinute se pun intr-o sticla de un litru; se toarna romul si se astupa cu un dop; se lasa 24-48 de ore ; st strecoara; cu extractul obtinut se tamponeaza radacina parului si se maseaza;
b) infuzie din 5 bulbi mai mari de ceapa se curata ; se taie In fragmente mici; se toarna peste fragmentele obtinute un litru de apa clocotita si se lasa acoperit vasu 30 de minute ; se strecoara ; se aplica cataplasme calde pe pielea capului timp de 30-40 de minute. Previne caderea parului.
Reteta 4. DRETE :
decoct din 100 g planta uscata sau 200 g planta proaspati la un litru de apa ; se fierbe 10-15 minute la un foc domol; se da la o parte de pe foc si se acopera vasul 20 de minute ; se strecoara ; se fac spalaturi pe cap sau si tamponeaza radacina parului. Procedeul se aplica In cosmetica populara pentn stimularea cresterii parului si oprirea caderii lui.
Reteta 5. IARBA MARE :
decoct, din 8 linguri radacina uscata si maruntita la un litru de apa ; se fierb 15-20 minute ; se acopera si se lasa 30 de minute la racit; se strecoara ; se spala parul o data pe saptamana. Impiedica caderea parului si stimuleaza cresterea lui.
Reteta 6. IENUPAR:
a) tinctura din 10 g globule uscate la 100 ml alcool concentrat (90°); glabulele se introduc intr-o sticla si se toarna alcoolul; se astupa si se lasa 10 zile la macerat, agitandu-se din cand In cand pentru uniformizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului;
b) macerat in 5 litri de apa rece, a 5 linguri glabule de ienupar, 5 linguri flori uscate si maruntite de coada soricelului, 5 linguri flori de rozmarin; se lasa timp de 24-48 de ore ; se strecoara; cu solutia obtinuta se frictioneaza usor radacina parului de pe cap. In ambele cazuri tratamentul Intareste radacina parului si previne caderea lui.
Reteta 7. LEVANTICA :
tinctura din un pumn flori proaspete la un litru de alcool de 70° ; se lasa la temperatura camerei 14-15 zile ; din cand In cand sticla se agita pentru uniformizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se maseaza usor radacina firelor de par folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 8. MAGHIRAN :
infuzie din 20 g frunze, flori si tulpini uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa 40 de minute ; se strecoara ; se spala parul cu apa si sapun, apoi se freaca pielea capului cu solutia obtinuta. Revitalizeaza parul.
Reteta 9. MASLIN :
uleiul de maslin este folosit la frictionarea usoara a pielii capului timp de 10 zile. Procedeul se aplica seara. In timpul noptii capul se acopera cu o basma sau cu un fes. Efect bun contra caderii parului.
Reteta 10. MESTEACAN :
a) infuzie din 2-3 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30-40 de minute ; se strecoara si se frictioneaza puternic pielea capului; dupa uscarea parului se aplica la radacina un periat de 5 minute, de doua ori pe zi;
b) seva mesteacanului este folosita la ungerea capului pentru cresterea parului. Efect tonifiant.
Reteta 11. MUTATOARE :
alifie pregatita din parti egale radacina rasa si untura proaspata; se amesteca bine ; se unge bine radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Combate chelia (alopecia, calvitia).
Reteta 12. NASTRUREL:
a) infuzie din un pumn planta proaspata taiata marunt peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa acoperita 40 de minute ; se strecoara si se toarna in apa de limpezit parul dupa spalare ;
b) suc proaspat, obtinut din planta ; se foloseste sub forma de frictiune In fiecare seara. In ambele cazuri se previne caderea parului.
Reteta 13. NUC :
infuzie din 50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-25 de minute ; se strecoara. Cu solutia obtinuta se uda bine parul, dupa ce in prealabil a fost spalat cu sapun si limpezit, intareste radacina firului de par, stimuleaza regenerarea lui si capata reflexe brune.
Reteta 14. PEDICUTA :
a) tinctura din doua linguri planta uscata si maruntita la 200 ml alcool alb; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se lasa 10 zile la macerat, timp In care sticla se agita din cand In cand pentru unift mizarea concentratiei; cu solutia obtinuta se fac tamponari cu vata la radaci parului;
b) decoct din o mana de pedicuta verde sau uscata maruntita la un litru apa ; se fierb 15-20 de minute la foc moderat; se lasa sa se raceasca pana la cald si se spala capul de mai multe ori In cursul saptamanii. Stimuleaza cresterea parului.
Reteta 15. ROSTOPASCA :
decoct si alifie ; alifia se prepara din 6 g suc planta, sapun alb si unguent camforat; infuzie din 10 g planta uscata si marunt peste care se toarna un litru de apa clocotita; se acopera si se lasa 12 ore ; strecoara si se poate folosi. Tratamentul consta In tunderea parului. Se spala bi capul cu apa calda si sapun si se sterge cu un prosop; se pun timp de 6-8 mim comprese cu solutia obtinuta prin infuzie si apoi se aplica alifia dupa care frictioneaza bine. Combate chelia.
Reteta 16. ROZMARIN :
infuzie din 50 g frunze peste care se toarna 500 apa clocotita ; se acopera si se lasa 25-30 de minute ; se strecoara si se spala caj fara a folosi sapunul. Combate matreata si stimuleaza cresterea parului.
Reteta 17. SALVIE :
a) tinctura din frunze uscate, In 10 ori aceeasi cantit de alcool de 60-70° ; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se Iasa macerat 10-15 zile, timp In care se agita de mai multe ori pentru uniformizai concentratiei; se fac frectii pe pielea capului ;
b) infuzie din 5 g frunze uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se acopera 20 de minute ; se strecoi si se fac frectii dupa care se aplica comprese. Impiedica caderea parului Intareste radacina.
Reteta 18. SPORICI :
decoct din 1-2 linguri de planta maruntita la o cana apa (250 ml) ; se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se acopera 15-20 minute ; se strecoara si se spala capul, cu masarea usoara a pielii. Comb instalarea cheliei.
Reteta 19. STEJAR :
decoct din 4 lingurite cu pulbere de scoarta la o cana apa (250 ml); se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se lasa la racit pana caldut; se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Decoctul poate fi folosit si la spalarea capului de doua ori pe saptamana. Previne cade parului.
Reteta 20. STRAJNIC :
infuzie din 10 g planta peste care se toarna 100 apa clocotita; se lasa vasul acoperit 25-30 de minute; se strecoara si se frictiuni pe intreaga piele a capului. Previne caderea parului.
Reteta 21. TEI ARGINTIU :
tinctura din 10 g flori peste care se toa 100 ml alcool de 70° ; se lasa la macerat 10 zile. Sticla se agita zilnic pen uniformizarea concentratiei. Se strecoara Intr-o sticla Inchisa la culoare si astupa cu dop. Cu tinctura obtinuta se freaca radacina parului cu un tampon vata. Stimuleaza cresterea parului. In acest scop pot fi folosite si florile de pucios, si tei cu frunza mare.
Reteta 22. TINTAURA :
decoct din 50-60 g pulbere planta sau planta uscata maruntita la un litru de apa ; se fierb 30 de minute ; se lasa la racit pana la cald se strecoara si se fac bai locale, masand usor radacina firelor de par. Combate seboreea si regenereaza parul.
Reteta 23. URZICA:
a) infuzie din 40-50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa vasul acoperit 30 de minute ; se strecoara si se face baie la cap ;
b) decoct din 250 g radacini, tulpini si frunze la 5 litri de apa ; se lasa la fiert 30 de minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara ; se clateste bine parul cu masaj usor de piele, dupa ce el a fost spalat cu apa calda si sapun ;
c) infuzie din 6 litri dintr-un amestec de parti egale frunze de urzica, radacini de brusture, frunze de mesteacan, flori de lavanda, conuri de hamei, peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se mai clocoteste totul 1-2 minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara si se spala capul masand bine pielea ;
d) tinctura din 10 g frunze uscate si maruntite la 300 g alcool de 70° ; se introduc Intr-o sticla care se astupa cu dop ; se lasa 15 zile la soare sau iarna se tine In casa la caldura ; se agita din cand In cand pentru uniformizarea concentratiei; se strecoara In sticle Inchise la culoare ; din acest extract se pun 3-4 linguri la o cana cu apa calduta (250 ml) si se maseaza radacina parului. Tonifiaza parul, combate matreata, seboreea, previne alopecia (chelia).
Buna!
Am zarit aceasta intrebare, aici pe TPU. Si vreau sa te ajut. Sa incepem:
Luna trecuta, nu mai stiu cand, trecusera cateva zile si sa stii ca la nebuneala imi cadea parul, pe unde calcam.
In frigider, pe masa, in mancare, pe jos, pe haine, mai ales cand ma pieptanam. Aveam parul lung. Mai ales ce senzatie faceam cand mama spala cate un covoras dintr-o camera si privea ca iese atat de mult par. Inca mi-l si arata. Iar eu, nu imi dadeam seama, ca dintr-un covor asa de mic, unul oval, scurt, pus sa se vada parchetul, la mijloc.
Nu imi vinea sa cred ca imi cade asa de mult par, si in cada, dupa baie, tot asa de mult. Mai ales ca trebuia sa ma pieptan des si usor, mai ales cand intram sa ma spal pe cap. Intram cu capul in apa, parul era moale si pieptanat. Si dupa ce iesiam din cada, aveam un cap ca la matura. Nu il mai puteam descalci. Intr-un final am gasit solutia. Mi-am taiat parul, pana la baza gatului. Nu prea imi mai cade. Dar mi-a crescut foarte repede. Recunosc trebuie sa mai astept sa ajung la masura la care parul meu era atunci cand aimi cadea foarte des parul. Ei bine acum nu imi mai [prea cade si sunt sigura ca daca mai astept inca cateva zile, nu o sa imi cada de loc, eu asa am senzatia. Si parul imi creste repede, asa se pare! Incearca si tu! Iar daca ai dori sa nu iti mai cada Urgent Urgent ...Ar trebui sa te spel ci sampoane de avocado.
Eu, se pare ca am scapat putin!
Nu stiu, daca vrei sa imi dai fundita. Dar ...Multumesc oricum ca ai citit acest raspuns, sper sa te ajute MULT!
Eu zic sa incerci uleiul de masline(pe post de balsam)
si sa mananci alimente cu mult calciu.
anonim_4396 întreabă:
yournameplease întreabă: