Nici daca vad pe eticheta "100% natural", nu cred. Daca este produs industrial, este practic imposibil. Asa cum nu cred nici daca ma duc in piata la producatori particulari! Toata branza este produsa la Miercurea Sibiului, toti pepeni sunt de la Dabuleni si toti carnatii de la Plescoi. Si asta in fiecare oras din tara! De parca fiecare dintre localitatile mentionate are 3 milioane de locuitori, din care 70% produc, branza, pepeni sau carnati. La fel si cand vine vorba de vinuri. In orice hipermarket din Romania intri, gasesti zeci de sticle cu (sa zicem) Busuioaca de Bohotin. Sute de mii de litri, in total. Viile de la Bohotin au 100 de hectare, in total. Cat vin sa faci din 100 de hectare?!
De asta zic, daca vrei 100% natural, trebuie sa gasesti o sursa de carne proaspata, din animale crescute cat mai "bio" (cu porumb daca este porc, cu nutret, daca este vita, cu boabe daca este pasare) si sa-ti prepari singur mezelurile. Un loc la tara, unde sa-ti faci o afumatoare si un sopron/hambar cu ventilatie naturala pentru uscare, si mananci cum vrei.
Mai vad ocazional pe FB postari pentru alte produse gen miere, dulceata, compot, tarie, etc. Speram ca stie cineva si ceva de mezeluri. Am incercat si pe site-ul adoptauntaran.ro dar in Cluj nimeni nu furnizeaza chestii din carne :( Oh well, am incercat si eu... inapoi la conservanti :(
P.S. Ar fi lista asta de niste mezeluri cele mai sanatoase, ca sa te feresti cat de mult posibil http://www.businessmagazin.ro/......r-16951479
Fără primele 2 refuz sa cred ca există, cauta-le pe cele mai "sarace" in E si chimicale, căci 100% curate nu se poate . Noi mâncăm din export caci suntem atât de sclavi încât sunt obligați să mâncăm ce vor americancii, ue si restul' smecherilor. Eu personal luam salam din mușchi de cerb (parca) cu peste 80% carne și destul de simplu ca, compoziție. In Kaufland l-am gasit.
Ia-l. Eu nu prea mănânc de fel. Poti lua legătura pentru carne dar, din vânat (urs, mistreț, căprioară) cu oameni din Moldova, Bistrița prin părțile alea. Am un vecin care se trage de acolo, iar cei mai mulți practica vânătoarea (doar ca e cam ilegala) si cam greu sa faci rost daca n-ai pe nimeni pe acolo. Aia poti sa zici ca e "bio". Ti-a dat Jack un raspuns mult mai complex ca mine cu industrialul. E doar mult marketing, iar cu aprovizionarea de pe la oameni de la țară tot nu e cine stie ce. Nu prea mai sunt oameni care-si cresc animalele cu ce produc ei in bătătură, le e mai simplu cu furaje din export si tot dracu ala e. Toate alimentele au niste "coduri" pe ele, fereste-te de tot ce e trecut de 2 ca fiind prima cifră. 0 si maxim 1 ia-le. Inclusiv lactatele (ori pe fundul cutiei, ori pe dop) la ele reprezintă numărul de repasteurizari după data de expirare. La oua cât de sănătos au fost crescute găinile si etc. Eu imi condimentez cu tot ce gasesc la categoria condimente friptura, iar aroma rezultată ma tine departe de dorul mezelurilor (care de ce sa nu recunoaștem, cel putin ca gust sunt ale dracu de bune).