Draga mea, laptele si mezelurile sunt total interzise in afectiunile stomacale, in aceasta categorie intra si alimentele prajite. Urmeaza o cura de ceai cu galbenele si o dieta bazata indeosebi pe carne slaba la gratar(peste, pasare) si fara cofenina sau bauturi acidulate, supe si fructe.
Orez fiert, morcovi, ceaiuri lejere si biscuiti. Asta e cel mai usor remediu. Laptele calmeaza pe moment dar e riscant... deoarece e usor ca orice gastrita se poate transforma in enterita si-ti da peste cap si matele. Ai putea lua si niste carbune activat de la farmacie. De alte medicamente nu ai nevoie.
Laptele si mezelurile sunt in general nerecomandate pentru oricine, sanatos sau bolnav. Iaurtul, pe de alta parte, este recomandat. Fermentii din iaurt impiedica proliferarea bacteriilor patogene ca Helicobacter pylori, in plus bacteriile lactice ajuta la formarea unei flori intestinale sanatoase, si la multe beneficii legate de asta.
Deci, ar trebui sa manci zilnic un iaurt mic.
Radacinoasele (morcovi, telina, ridichi), crude sau fierte sunt in general bine tolerate, cartofii si orezul la fel.
Se pot consuma cu moderatie si unele fructe, bine coapte, ca merele, fie proaspete, fie sub forma de compot.
Condimentele - se pot folosi doar condimente naturale, exemplu cimbru, marar, coriandru, ardei iute, unele chiar fiind recomandate in tratarea bolilor de stomac.
Nu categoric prajelilor si alimentelor "nenaturale": mezeluri, semipreparate, fast-food, mancaruri suprarafinate (zahar, ulei, faina alba), condimentelor artificiale (gen Knorr, orice contine glutamat). Si de asta ar fi bine sa tina cont oricine, nu doar persoanele bolnave.