Amenoreea secundara este o problema serioasa si nu se rezolva schimband medicii ca pe ciorapi. Este o dereglare hormonala si tratamentul ei este obligatoriu hormonal (anticonceptionalele fiind cea mai usor ed administrat si lipsita de reactii adverse metoda). daca tu refuzi cea mai putin nociva metoda de tratament, vei ajunge inevitabil la una mai nociva sau la sechele severe. In plus, tratamentul nu dureaza o luna si fii 100% convinsa ca medicul nu ti-a prescris sa iei doar o luna Yasmine, ci era necesar ca dupa o luna de tratament as te intorci pentru o noua consultatie si adaptarea tratamentlui. Trebuie sa ai enorm ed multa rabdare, sa mergi lunar macar la consultatii endocrinologice si sa te inarmezi cu rabdare. Tratamentul corect condus si respectat dureaza in medie 2-3 ani, dar se poate prelungi si mai mult. Trebuie sa urmezi cu sfintenie ce iti spune medicul si sa nu te astepti la vindecari miraculoase dupa cateva luni de tratament, sa ai rabdare foarte foarte multa. E importanta si cauza pentru acre a aparut aceasta problema. De exemplu, daca a aparut in urma unei diete dezechilibrate, este posibil sa ai nevoie de tratament pe termen foarte lung, poate chiar pe toata viata.
Daca tu nu accepti tratamentele, atunci va fi si mai rau, pentru ca fiecare luna in care trece si tu nu iti echilibrezi hormonii agraveaza problema. Nu stiu cine ti-a spus tie ca anticonceptionalele se iau numai in contextul existentei activitatii sexuale, dar persoana respectiva ti-a vrut raul. Anticonceptionalele determina o echilibrare hormonala a organismului, dar efectul se instaleaza numai dupa minim 6 luni de tratament, o luna practic nu conteaza. Nu poti evalua un tratament pentru amenoree decat dupa minim 6 luni de administrare, iar vindecarea se face lent, asa cum am mai zis, nu are rost sa te sperii decat daca dupa 3 ani de tratament si consulturi regulate nu vezi ameliorari reale.
Draga mea, linisteste-te!--- un moment de depresie, un stres, un medicament, un efort fizic excesiv si repetat pot fi cauze ale acestei tulburari ale ciclului menstrual (in cazul in care specialistul ginecolog si/sau endocrinolog nu identifica alte cauze!)
Pentru minima ta informarea trebuie sa stii ca:
* un tratament poate fi "bun" pentru cineva si "rau" pentru altcineva!--- deci, nu poti cere nimanui un tratament "care a functionat la cineva"!
* anticonceptionalele se folosesc si in scop de terapie medicala, nu numai de contraceptie!
*tratamentul in scop de terapie cu anticonceptionale se face timp de minim 3 luni.Tu le-ai folosit doar o luna dupa care trebuia sa te duci, din nou, la medicul care le-a recomandat.
*identificarea cauzei/cauzelor care determina efectul( amenoree secundara) are o mare importanta in instituirea si succesul tratamentului. Daca nu ai fost, du-te si la un specialist in endocrinologie---o evaluare a functionarii glandei tiroide si a hipofizei poate ajuta la stabilirea cauzei.
Sanatate si numai bine!
Bună!
Depinde de cauzele amenoreii...
NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, ce analize/investigaţii ai făcut, dacă ai făcut un control endocrinologic, etc.
Oricum, tratamentul NU se face doar o lună!
Dacă tu ai ÎNTRERUPT fiecare tratament după o lună ( sau când ai vrut tu ) şi NU ai mai mers la control, la ACELAŞI ginecolog, este NORMAL să te afli în această situaţie :(
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
Vezi alte detalii despre amenoree la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......atiei_1096
http://www.ginecologie.ro/Default.aspx?&boliid=10&id=51&tabid=143
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/amenoreea-secundara_2756
http://www.romedic.ro/amenoreea
Toate cele bune.