In primele 24 de ore de la debut nu lua medicamente iimpotriva diareei si a varsaturilor, deoarece in acest mod organismul incearca sa elimine germenii ce au provocat afectiunea. Bea cat mai multe lichide (apa minerala, plata, ceai de plante).
Timp de 12 ore nu m? nca nimic, bea doar lichide, pentru a preveni deshidratarea. Prin diaree si varsaturi, organismul pierde cantitati importante de lichide. Atentie! Copiii si v? rstnicii se deshidrateaza mai repede.
Dupa primele 24 de ore de regim hidric, poti incepe sa man? nci alimente dietetice - orez, banane, p? ine prajita, supe slabe. O toxiinfectie usoara va dura maximum una-doua zile. Igiena buna... trece primejdia rea Contaminarea alimentelor poate fi prevenita doar daca mentii permanent o igiena riguroasa in bucatarie si daca respecti c? teva reguli de baza privind depozitarea si prepararea m? ncarurilor. Astfel:
Spala-te iintotdeauna pe m? ini cu apa si sapun inainte de a pregati m? ncarea. Vasele, tac? murile, ustensilele si blatul pe care lucrezi in bucatarie trebuie sa fie perfect curate. De asemenea, spala sub jet de apa fructele si legumele proaspete.
Decongeleaza carnea in frigider sau in cuptorul cu microunde, dar in niciun caz sub jet de apa calda.
Evita sa man? nci carne, peste sau oua crude si nu consuma carne sau produse lactate preparate care au stat mai mult de doua ore afara din frigider.
Verifica intotdeauna data de valabilitate de pe ambalajele produselor at? t la cumparare, c? t si inainte de a le consuma.
Printre simptomele toxiinfectiilor alimentare se numara vomatul, diaree, febra si crampe stomacale, si de obicei apar 3-36 de ore de la mancarea alimentului. Simptomele de obicei dureaza de la 12 ore pana la cateva zile. Desi toxiinfectia alimentara urmeaza o anumita traiectorie iata cateva idei pentru a va ajuta sa diminuati simptomele resimtite.
Pasi
Consultati medicul daca simptomele sunt grave sau daca aveti dureri abdominale grave. Este posibil sa suferiti de ceva mai mult decat intoxicatie alimentara.
Beti lichide clare. Deshidratarea este prima grija atunci cand vine vorba de diaree sau voma.
Beti cantitati mici de lichide, frecvent. Bauturile ce contin electroliti (cum ar fi bauturile energizante) sunt cea mai buna alegere. Puteti sa beti si suc de ghimbir pentru a va linisti stomacul.
Daca nimic altceva nu va ajuta sugeti cipsuri inghetate.
Dupa trecerea senzatiilor de voma incercati sa introduceti mancare treptat.
Daca inca suferiti de diaree mancati usor, alimente digerabile cum ar fi biscuitii.
Evitati laptele, mancarurile grase, cele bogate in fibre si cofeina pentru cateva zile, pana cand va simtiti mai bine; aceste alimente sunt mai greu de digerat.
Stati cat mai putin timp la soare, deoarece poate duce la deshidratare.
Odata ce simptomele trec reveniti treptat la dieta normala.
Daca simptomele nu dispar dupa 24 de ore contactati-va medicul.
Sfaturi
Puteti folosi medicamente ce se elibereaza fara prescriptie pentru a controla vomatul sau diareea, dar este de cele mai multe ori mai bine sa nu luati nimic in primele 6-8 ore. Bacteria sau virusul ce cauzeaza problema va iesi din corp mai repede daca nu incercati sa ii incetiniti evolutia.
Atentie
Aceasta informatie nu este menita sa tina locul unui tratament venit din partea unui medic.
Era ideal sa lasi ca organismul sa elimine pe cale naturala microbul.
Ar fi bine sa te adresezi medicului de familie, sau direct unui medic gastroenterolog.
lavinia90 întreabă:
User252426 întreabă: