Ce poti face pentru a avea dinti mai albi:
1. Pentru a preveni ingalbenirea dintilor, dentistii recomanda spalarea lor la mai putin de 30 de minute dupa servirea masei, asadar de 3 ori pe zi, la care sa adaugi si folosirea atei dentare, pentru curatarea spatiilor dintre dinti.
2. Renunta la fumat! Nicotina duce la aparitia unor pete maronii ce sunt greu de indepartat pentru ca penetreaza smaltul.
3. Spala-te cu bicarbonat de sodiu aplicat direct pe periuta de dinti (pastele de dinti care promit albirea dintilor se bazeaza pe acelasi bicarbonat de sodiu).
4. Spala-te pe dinti sau clateste-ti gura cu apa ori de cate ori bei un ceai, o cafea si vin rosu sau mananci fructe rosii precum coacaze, cirese, mure. Acestea iti altereaza culoarea si stralucirea naturala a dintilor.
5. Cauta sa mananci alimente precum mere, telina sau morcovi intrucat ele contribuie la eliminarea depunerilor de pe dinti prin accelerarea productiei de saliva.
6. Fa-ti un detartraj la fiecare 6 luni deoarece acest procedeu poate face sa dispara diferite pete cauzate de ceai sau de cafea.
Dintii joaca un rol important in viata noastra, atat in privinta esteticii cat si in functia de hranire, masticatie, taierea alimentelor, amestecarea lor cu saliva, dar si in vorbire. Din pacate insa mentinerea sanatatii dintilor cere multa atentie, acestia necesitand a fi ingrijiti zilnic. Ceea ce mancam influenteaza sanatatea smaltului dentar, spre exemplu alimentele acide predispun la carii, atacand smaltul (citricele, preparatele acre), dar totodata alimentele care produc variatia pH-ului bucal spre valori bazice predispun la aparitia tartrului dentar si al organizarii placii bacteriene, mirosul neplacut al gurii etc.
Cauzele patarii smaltului dentar
Cauzele care duc la pierderea albului smaltului dentar tin in primul rand de igiena orala si alimentatie:
- Spalarea rara a dintilor sau incorecta si insuficienta
- Alimente care pigmenteaza smaltul: cafea, sucuri, cacao, tigari, vin, fructe (zmeura, mure, fructele de padure, afine, visine), dulceata din aceste fructe, rosiile etc.
- Unele medicamente care afecteaza sanatatea smaltului, precum tetraciclina dar si alte boli ale smaltului.
Metode naturale de albire a dintilor
Puteti incerca metode naturiste de albire a dintilor:
- Tratament cu infuzie de menta. Peste 4-5 frunze de menta (izma) se toarna 100 ml de apa fierbinte (imediat dupa ce a clocotit) si se acopera vasul respectiv cu un capac cat mai etans. Se lasa jumatate de ora dupa care respectiva solutie se va folosi dupa spalarea pe dinti, clatindu-se gura de trei ori pe zi dupa fiecare masa.
- Bicarbonatul de sodiu. Se recomanda ca seara, inainte de culcare, dupa ce v-ati periat deja dintii ca de obicei, cu pasta de dinti si i-ati clatit, sa ii periati mai apoi timp de 3-5 minute cu bicarbonat de sodiu. Clatiti apoi bine gura cu apa din abundenta.
- Clatire cu zeama de lamaie. Se stoarce o lamaie peste care se adauga o cantitate egala de apa.
- Decoct de busuioc. Intr-o cana de apa rece (200ml) se pun 2 lingurite de frunze uscate de busuioc si se lasa la macerat 10 minute, apoi se pune pe foc si se da un clocot, se lasa acoperit 15 minute. Se clateste gura dupa fiecare spalare pe dinti.
- Consumul de mere. Consumati cateva mere verzi pe zi, ajuta la curatarea si albirea dintilor.
1. Uleiul de masline
Cu siguranta il folosesti pentru hidratarea pielii, pentru regenerarea parului, dar iata ca il poti folosi si pentru a obtine o dantura mai alba. Foloseste un servet de bumbac curat pe care il inmoi in putin ulei de masline. Urmatorul pas este sa freci aceasta solutie de fiecare dinte. Rezultatele vor fi vizibile dupa cateva utilizari.ata o serie de factori care fac ravagii dintilor si gingiilor tale si pot pune in pericol zambetul tau.
1. Bauturile energizante pentru sportivi – Bogate in zaharuri, acestea se comporta ca un aliment pentru bacteriile producatoare de acid care se strecoara in crapaturile dintilor provocand carii.
2. Tutunul – Fumatul iti ingalbeneste dintii, dar poate dauna si mai mult de atat. Gudronul din tutun formeaza o pelicula lipicioasa pe dinti, care adaposteste bacterii, promoveaza productia de acid si creaza toxine iritante.
3. Nasterea – Este foarte important sa ai grija de dinti si gingii cand esti insarcinata, deoarece studiile arata ca exista o legatura intre boala gingiilor netratate la timp si greutatea mica a copilului la nastere.
4. Anticonceptionale – Deoarece contraceptivele orale imita sarcinile, ele pot duce, de asemenea, la inflamarea gingiilor si la infecţii, inclusiv gingivita.
5. Albirea dintilor - Chiar si tratamentele de albire de acasa ar trebui sa fie utilizate cu moderatie, deoarece unele paste de dinti pentru albire si geluri contin ingrediente abrazive, care pot creste sensibilitatea dintilor si pot fi dureroase.
anca_8880 întreabă: