| alma200033 a întrebat:

Hey! Este adevărat că de la stres si emoții faci diaree? Întreb deoarece mi se întâmplă uneori în momente care nu ar trebui.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| ArianRian a răspuns:

Legatura dintre stres si sistemul digestiv

Stresul accentuat si emotiile pot duce la dureri stomacale si alte probleme digestive din cauza faptului ca intestinele au un grad crescut de sensibilitate si sunt intesate de nervi, la fel ca si creierul. Legatura dintre emotiile ridicate si stres este explicabila prin faptul ca intestinele sunt, dupa creier, cea mai mare zona cu nervi din organism.

Situatiile stresante care coplesesc o persoana se concretizeaza adesea si in simptome fizice foarte evidente care se concentreaza in jurul tractului digestiv. In cele mai multe cazuri, cand un individ experimenteaza situatii stresante, sufera concomitent si de dureri/arsuri stomacale si de diaree. Totul revine la parametrii normali atunci cand conjuncturile stresante incep sa dispara.

Daca aveti probleme digestive este important sa consultati un gastroenterolog. Este posibil sa nu existe evenimente majore care sa conduca la probleme digestive, dar sa suferiti de dureri stomacale persistente fara sa stiti ce anume le cauzeaza. Asta pentru ca, pana si factorii minori cauzatori de stres pot afecta intestinul. In foarte multe studii a fost observata o stransa legatura intre intestin si creier, care comunica pe multe cai diferite, ce duc la probleme digestive, ca urmare a stresului.

Uneori, se poate incerca resetarea acestei conexiuni dintre creier si intestin prin folosirea de medicamente pentru tratarea depresiei. Totusi, nu este intoteauna nevoie sa faceti uz de medicamente pentru a gestiona stresul si pentru a imbunatati santatatea dumneavoastra digestiva.
Modalitati de control si reducere a stresului

Daca doriti sa remediati problemele digestive din cauze nervoase, este important sa pastrati stresul sub control. Chiar si stresul zilnic de la locul de munca sau problemele de acasa, pot cauza probleme digestive subtile. Identificarea cauzelor de stres, constientizarea reactiei naturale a intestinelor la stres si mentinerea stresului sub control sunt cele mai importante parti pentru gestionarea afectiunilor digestive provocate de stres.

Pentru a reduce stresul si a face fata problemelor digestive, incercati urmatoarele sfaturi pentru controlul stresului:

discutati cu un profesionist despre ceea ce va deranjeaza
incercati terapie cognitiva
pastrati un jurnal in care sa notati situatiile in care va simtiti stresati si ce ati facut sa reduceti efectele acelor situatii
priviti aspectele pozitive in orice situatie de stres in care va aflati.

Raspunsul automat al organismului la stres sau alte emotii se poate manifesta printr-o reactie digestiva, care arata stransa legatura dintre problemele fizice si sanatatea emotionala. Asta nu inseamna, insa ca trebuie sa suferiti de un stomac deranjat, de fiecare data cand sunteti suparati sau nervosi. Aflati cum sa reduceti efectele stresului si incercati sa controlati emotiile pentru a evita problemele digestive.

7 răspunsuri:
| gothicbat a răspuns:

Știu de constipație, dar de diaree nu, e posibil.
Încearcă să-ți controlezi stresul și emoțiile laughing

| Bondarel99 a răspuns:

E foarte adevarat.

| ziftode a răspuns:

Da, chiar ceva mai rau decat diaree
daca ai stress si emotii continuu poti sa ajungi sa faci ulcer

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, o emoție puternică provoacă asta sau ai nevoie să faci pipi. Dar nu este nevoie să iei calmante pentru asta. Să te culci devreme, să cauți glume ca să râzi, să pui muzică să dansezi și singură.

| IIIshaneIII a răspuns:

Nu e adevarat, doar sparcaiala poti sa faci laughing

| Donsavas a răspuns:

Consulta un psihiatru! Problemele emotionale sunt tot de natura medicală si se rezolva la acest specialist.

| AdelinaC a răspuns:

Da, pentru ca iti creste peristaltismul

Întrebări similare