| genifar45 a întrebat:

Hey! Stiti cauzele hemoptiziei? Funda happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| alexandradobre28 a răspuns:

Hemoptizia înseamnă expectoraţia cu sânge roşu-deschis, spumos din faringe, arborele traheobronsic sau din alveolele pulmonare.

Cauze de hemoptizie: cele mai frecvente sunt

tumori-cancer pulmonar;
afecţiuni pulmonare:TBC, bronşite cronice, bronsiectazii, abces pulmonar, infarct pulmonar, plămânul din insuficienţa cardiacă stângă- plămânul de "stază";
stenoza mitrală;
diateze hemoragice.

Cauze mai rare de hemoptizii: tratament anticoagulant, post biopsie - după bronhoscopie, sângerări din sfera ORL ( cancer de faringe sau hipofaringe), boli de sistem (lupus eritematos sistemic, sdr pneumorenal, granulomatoza Wegener etc.).

4 răspunsuri:
| cristimihailov a răspuns:

Banuiesc ca dupa o cautare pe google, poti sa citesti:

http://www.sfatmedical.ro/Semne_si_simptome/Hemoptizia

Si acolo e jumatate de pagina de cauze.

caramela
| caramela a răspuns:

Buna:)
http://www.bendo.ro/hemoptizia-tuse-cu-sange-2/
Cel mai bine ar fi sa ceri sfatul medicul, este cel mai indicat si nu astepta minuni pe site.
O zi buna sa ai:)

| FatalScream a răspuns:

CauzeSus
Cauzele pot fi multiple, insa cele mai frecvente sunt:
- tuberculoza pulmonara
- cancerul bronsic
- dilatatia bronhiilor
- chisturile aeriene
- stenoza mitrala
- infarctul pulmonar.

In tuberculoza pulmonara, hemoptizia poate aparea: la un bolnav care se ignoreaza, in acest caz se numeste hemoragia de alarma; la un bolnav cunoscut, in timpul unui puseu evolutiv; la un bolnav stabilizat cu tuberculoza fibroasa sau in unele forme de tuberculoza cavitara, cu caracter fulgerator.
In cancerul bronsic, hemoptizia este mai putin abundenta, dar frecventa. In dilatatia bronhiilor si in chisturile aeriene apar spute hemoptoice. In infarctul pulmonar se intalnesc spute hemoptoice, vascoase, aderente, inchise la culoare.


Celelalte cauze, desi numeroase, sunt rare:
- sindroame hemoragice
- supuratii pulmonare traheobronsice
- tumori benigne
- micoze
- spirochetoze bronsice
- astm
- bronsite alergice
- pneumoconioze
- traumatisme toracice etc.
TratamentSus
Tratamentul se adreseaza episoadelor severe de hemoptizie precum si afectiunii de baza, care a produs hemoptizia. In cazul hemoptiziei masive se pierd cantitati de sange mai mari de 600 ml in timp de 48 de ore.
Scopul tratamentului este de a mentine caile aeriene deschise, de a optimiza oxigenarea, de a stabiliza statusul hemodinamic si de a opri sangerarea.
In general, tratamentul in cazul hemoptiziei este un tratament suportiv si un tratament definitiv.
In cazul tratamentului suportiv se recurge la: corectarea dezechilibrelor cu plasma proaspata congelata pentru INR ridicat sau timpul partial de tromboblastina, masa trombocitara pentru trombocitopenie. De asemenea, se recomanda repaus absolut la pat in pozitie semi-sezanda, daca este posibil pe partea leziunii; repaus vocal absolut.
In primele ore sau zile, se recomanda alimentatie formata exclusiv din lichide reci (compot, sirop, limonada, lapte); punga cu gheata pe hemitoracele presupus bolnav sau pe stern. Pacientii trebuie sa fie supusi monitorizarii prin pulsoximetrie si se administreaza oxigen suplimentar pentru desaturarea oxihemoglobinei. Pe durata consultului chirurgical in hemoptizii masive pacientii clinic stabili ar trebui pozitionati cu partea sangeranda intr-o pozitie fixa pentru a reduce aspirarea sangelui in plamanul controlateral.

In cazul tratamentului definitiv dupa ce s-a realizat stabilizarea pacientului, interventiile diagnostice si terapeutice trebuie realizate cu promptitidine. Tratamentul definitiv cuprinde bronhoscopia cu fibre optice de urgenta care poate sa localizeze zona de origine si sa indentifice cauza sangerarii. Daca sangerarea nu poate fi localizata datorita faptului ca rata de sangerare nu permite vizualizarea adecvata a cailor aeriene, sunt indicate bronhoscopia rigida de urgenta sau arteriografia si embolizarea.
Interventia chirurgicala de urgenta se refera la pacienti cu sangerare unilaterala, atunci cand embolizarea nu este posibila, cand sangerarea continua in ciuda embolizarii sau cand este asociata cu o tulburare persistenta, hemodinamica si respiratorie.
Contraindicatiile tratamentului chirurgical pot include cancerul pulmonar inoperabil si previzibilele explorari functionale ce preced rezectia pulmonara.
Sper ca te-am ajutat. Funda? happy