| MayaBarbu a întrebat:

Am si eu o intrebare care ma macina de ceva vreme.
In legatura cu somnul.( e ora 6 ) si eu inca nu reusesc sa adorm..cam de un an de cand am terminat liceul am problema asta.Nu stiu daca neaparat as numi-o problema, deoarece multi tineri banuiesc ca trec prin asta.dorm numai dimineata4-5-6, uneori chiar si mai tarziu si ma trezesc dupa ora 13. Vreau sa stiu daca acest stil de viata nesanatos ( probabil) are urmari grave pe viitor si cat de periculos e pentru ca nu stiu cat imi va lua sa ma reobisnuiesc cu vechiul program de oameni normali care dorm la ora 23 si se trezesc la 8. Faza e ca nu ma simt obosita tare in timpul zilei pentru ca dorm 8-9 ore aproximativ, doar ca le dorm ziua si nu noaptea. Vreau sa-mi spuna cineva cat e de grava chestia asta ca sa ma pot speria zdravan sa ma pun odata la somn si eu ca tot omul mai devreme.multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| DedeeAndreea a răspuns:

Buna,MayaBarbu.Faptul ca te culci asa de tarziu(mai exact,spre dimineata), si dormi ziua, nu este un lucru foarte grav, insa nu este nici un lucru recomandat! Adica vreau sa spun ca daca dormi in felul asta mereu, vei putea avea probleme pe viitor.Eu,insa,nu cunosc acele probleme, insa nu asta conteaza.Conteaza ca trebuie sa incepi sa te culci normal, intre orele 22:00-00:00,deoarece,noi trebuie sa avem un stil de viata echilibrat si sanatos(acest lucru ne va ajuta sa traim mai mult).Un stil de viata sanatos contine o alimentatie echilibrata, un somn intre orele 22:00-00:00,o activitate(scoala, serviciu.)si sa facem sport! Prin urmare, tu ar trebui sa nu te mai culci la orele diminetii, desi stiu ca iti va fi foarte greu.Problema este ca,din ce ne-ai spus tu,nu poti sa adormi! Ei bine, atunci, ia somnifere(dar nu sunt recomandate, fiindca creeaza dependenta), sau mergi la un medic.Acesta va sti cel mai bine ce medicatie sa iti dea si ce este de facut! Bafta! Sa ai o zi frumoasa!

3 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

Stai o noapte nedormit si apoi a doua zi la fel, fara 1 minut de somn. A doua noapte o sa te culci pana in 12, eu asa imi reglam somnul

| nico097 a răspuns:

Dereglari ale ritmului circadian al somnului:
Dereglarea cauzata de fusul orar, ce afecteaza persoanele ce calatoresc traversand fusuri orare. DSPS (Sindromul Fazei de Somn Intarziata): Persoanele adorm noaptea la cateva ore dupa miezul noptii si au dificultati cu trezirea dimineata.ASPS (Sindromul Fazei de Somn Inaintata): Persoanele adorm de obicei seara devreme si se trezesc dimineata devreme.
Sindromul Non-24: Persoanele care adorm in fiecare seara tot mai tarziu si se trezesc dimineata tot mai tarziu, ca si cum pentru acestia ziua ar avea mai mult de 24 de ore.Modelul neregulat de adormire-trezire se prezinta ca perioade de somn neregulate, la ore imprecise, dupa tipare necunoscute. Persoanele ce sufera de aceasta dereglare se trezesc des in timpul noptii sau adorm des in timpul zilei, pentru perioade scurte.
REGULI PENTRU UN SOMN ODIHNITORMentinerea unor conditii confortabile de somn (pat confortabil, aerisirea camerei cu 30 de minute inainte de a adormi, aromoterapia, haine confortabile etc.). Intreruperea medicamentelor/alimentelor care con tin substante ce actioneaza asupra sistemului nervos central (cafea, ciocolata, cola, bauturi energizante etc.). Trezirea la aceeasi ora in fiecare zi si evitarea somnului din timpul zilei. Evitarea stimularii in cursul serii, efectuarea de plimbari lungi de 40-60 de minute, inlocuirea privitului la televizor cu ascultarea radioului (muzica relaxanta), cu lecturi relaxante.Mese la ore regulate si evitarea meselor abundente in apropierea orei de culcare.Adoptarea unui program de exercitii fizice zilnice, dimineata. Bai fierbinti, timp de 20 de minute, cu efect de relaxare musculara.Practicarea unor rutine de relaxare: relaxarea musculara progresiva, meditatia.
Si eu am avut dereglari de somn adormeam numai la 4, 5 dimineaata si ma trezeam la 2 3 dupa masa, ma simnteam obosita pana la urma am inceput sa imi reglez programul imi ocupam timpul cu altceva ca sa obosesc sa pot sa dorm si eu ca toti oamenii.Acum eu ma trezesc la 6, 50 si incep diferite activitati zilnice care au devenit o obisnuinta seara dupa un dus caldut ma mai uit la o emisiune sau un film maxim o jumatate de ora si la 22.30 sau 23 dorm.Incearca sa iti faci un program ca nici somnul dereglat nu este bun.
Cele mai importante consecinte ale privarii de somn sunt:

reducerea procesului de gandire si intarzierea timpului de raspuns.
probleme in ascultarea si intelegerea instructiunilor.
probleme de memorie.
greseli frecvente.
camp ingust de atentie; trecerea cu vederea peste schimbari importante.
evaluarea gresita a situatiilor complexe.
probleme in gasirea noilor solutii.
viziune ingusta; camp ingust al viziunilor.
viziune neclara.
Bafta.

| spi a răspuns:

Am exact aceeasi problema ca si tine...la inceput nici eu nu aveam nici o problema si ma simteam normal dar dupa o perioada am inceput sa ma simt foarte obosita, chiar daca dorm si 12 ore. timp de vreo 2 saptamani reusisem sa-mi reglez somnul si sa dorm noaptea dar dupa o perioada mi l-am dereglat iar.am si slabit foarte mult si chiar daca mananc noaptea, nu reusesc deloc sa ma mai ingras.nici energie nu am si de cearcane nu mai vorbesc. daca poti sa-ti reglezi somnul, eu te sfatuiesc sa faci asta pentru ca nu se merita sa-ti distrugi sanatatea pentru "distractia" de noapte.eu una nu pot sa mai dorm noaptea pentru ca organismul meu s-a obisnuit asa...cred ca pana la urma o sa ajung sa folosesc somnifere.