Cancerul de col uterin poate fi prevenit în urma vaccinului anti-HPV (Human Papilloma Virus sau Virusul Papiloma uman, care cauzează această infecție ). Șansele de prevenție timp de 5 ani de la momentul administrării vaccinului sunt de 90%-100%, corpul tău devine imun pentru această perioadă de timp.
Cu alte cuvinte, acest vaccin stimulează formarea de anticorpi împotriva virusului HPV(a rădăcinii acestuia), ce ajută la protecție îndelungată (cum am precizat mai sus) și la eliminarea leziunilor asociate virusului, leziunile procanceroase.
De asemenea, te rog să consulți și un medic specialist pentru o eventuală vaccinare.
Vaccin si control anual la ginecolog sau la 6 luni, daca ai avut cazuri in familie -bunica, mama, matusa, sora - o sa iti recomande medicul cat de des sa faci investigatii.
''România are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa.Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.''
Vaccinul anti HPV, daca ai pana in 14 ani se poate face gratuit. Daca ai peste 14 ani il poti cumpara, costa in jur de 650 de lei si se face pana la varsta de 45 de ani.
Mergand la control ginecologic in fiecare an, pentru a tien sub observatie orice modificare aparuta, orice evolutie a bolii, prin efectuarea examenului secretiei vaginale si examinarea reala a colului uterin, daca esti infectata cu HPV.
Daca apar modificari ale colului uterin (dispalzie de col uterin) se face imediat cauterizarea (arderea), sau criogenizarea (inghetarea) colului uterin, eliminandu-se celulele modificate, care se pot transforma oricand in cancer de col uterin.
Daca transformare colului a inceput si este foarte avansata, se procedeaza la ablazia de col uterin, adica taierea colului uterin, ca sa se elimine toate celulele modificate.