Sub influenta anumitor factori (cel mai adesea dezechilibre hormonale), glandele sebacee de la nivelul pielii secreta mai mult sebum. Urmarea: pielea se ingrasa, porii se astupa si apar punctele albe sau negre care, din cauza microbilor, se infecteaza si dau nastere unor leziuni (cosurile).
Parul gras, din cauza excesului de sebum, nu trebuie spalat prea des deoarece glandele devin mai active. Spala-l la 7-8 zile, cu spuma de sapun (sapun dizolvat) nu cu sapun direct pe par sau cu sampon pentru par normal, pentru a nu accelera producerea grasimii prin degradarea prea puternica a firelor in cazul folosirii unui sampon indicat pentru par gras. Apa sa fie calduta. Spala-l apoi cu sampon facut cu galbenus si rom sau suc de lamaie si clateste-l cu apa cu suc de lamaie sau o lingura otet natural. Nu usca parul cu foehnul dat la maxim, deoarece aerul fierbinte activeaza sebumul.
DIETA.Mancarea nu-ti provoaca acnee, dar, daca suferi de aceasta boala, trebuie sa fii atent. Unele alimente pot agrava leziunile: ciocolata, nucile, produsele care contin cafeina sau prea mult iod. Daca observi ca exista o legatura intre aparitia cosurilor si aceste alimente, ar fi mai bine sa le eviti timp de cateva saptamani. Mananca multe fructe si legume, evita grasimile si zaharul. Vitaminele si mineralele. Sunt recomandate vitamina C (1.000 mg/zi), E (400 UI/zi), B complex (100 mg/zi) care incetinesc procesul de imbatranire a celulelor si ajuta la vindecarea rapida a leziunilor. Zincul este foarte eficient: 50 mg/zi timp de 4-14 saptamani poate trata cu succes acneea. Atentie insa! Este posibil ca in primele saptamani de tratament leziunile sa se agraveze. Nu te speria, asta face parte din procesul de vindecare. APA. Favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si transporta elementele nutritive catre toate organele. Bea 1, 5-2 litri de apa pe zi. Astfel vei reusi sa lupti mai usor impotriva cosurilor.