Buna Cryssyy.Este farte imprtant sa fii linistita, pentru ca nimic la dentist nu mai doare ca pe vremuri. Exista 2 situatii:
situatia 1, cea mai dificila, cand caria a atacat mare parte din pulpa dintelui (sau maselei) si a ajuns la nerv.In aceasta situatie, dupa ce ti se anesteziaza cu un spray cu lidocaina sau xilina gingia, se face injectia de anestezie (nu doare!). Stai vreo 2 minute pana prinde anestezia. Api medicul incepe sa curete caria. Dupa ce ajunge la canale, cu un acusor fin ca un fir de par, scoate nervii.Asta este momentul in care s-ar putea sa simti usoara jena, nu durere, dar simti ca iti umbla acolo, plus ca mai auzi un scartait enervant. operatiunea "nervii" dureaza 1 minut, curatarea vreo 10, depinde cat de adanc a atacat caria. Dupa ce nervii au fost eliminati, cand chiar nu mai are ce sa te doara, se pune acolo un dezinfectant usor, unii medici pun un fel de chit pe care daca insisti poti sa-l scti si tu cu scbitoarea, altii pun doar un guguloi de pansament.Tre sa te lase asa 24 de ore. A doua zi, poate a treia te cheama pentru plomba, un ciment tare, de culoarea si consistenta dintelui, care se pune fara anestezie.Nu mai doare nimic, pe cuvant. N-ai voie papa si bauturi 2 ore dupa care liber la pastrama daca vrei.
Acum, varianta 2, mai usurica: Caria nu a atacat adanc, iar medicul decide sa nu se atinga de nerv (un dinte viu este mult mai rezistent decat unul fara nerv). Dupa treaba cu cele 2 anestezii curata caria (chestie care dureaza mai putin) si in cadrul aceleiasi sedinte pune cimentul final.Cand pleci de-acolo nici nu stii unde a fost caria .
Curaj! Nu te doare.
Sa sti ca punerea unei plombe nu doare deloc, ce te deranjeaza e zgomotul facut de aparatele din cabinet. Pretul difera in functie de cabinet, incepand cu vreo 70lei.