Sindromul Gilbert inseamna ca ai o activitate usor scazuta a unei enzime implicate in metabolismul bilirubinei. De obicei nu e nevoie de tratament.
Reprezinta o incapacitate a organismului de a transforma si elimina in totalitate o "substanta" din sange dupa ce si'a incheiat "activitatea". Responsabil de acest sindrom este lipsa unei gene, deci cu alte cuvinte te nasti cu aceasta "afectiune"! Acumularea acestei "substante" ( in conditii de stres, deshidratare sau infectii ) poate cauza colorarea pielii un fel de icter slab. Uneori (rareori) se manifesta prin: oboseala, cefalee, memorie slaba, ameteala, depresie, iritabilitate, anxietate, greata, pofta de mancare scazuta, sindrom de intestin iritabil, dureri si crampe gastrice, dureri hepatice si ale vezicii biliare, durere abdominala, tremuraturi, mancarimi. Cum aceste simptome sunt minore nu necesita tratament, dar tot trebuie consultat medicul cand se observa intensificarea icterului sau altor simptome.
Sindromul Gilbert este o afectiune caracterizata prin existenta unor nivele crescute de bilirubina in sange.
Bilirubina este un produs rezultat prelucrarea hemoglobinei - compusul proteic continut in eritrocite, ce le confera functia principala de transportor de oxigen.
Hemoglobina este compusa dintr-o fractiune pigmentara care contine fier, numita hem, si o fractiune proteica numita globina. Dupa moartea eritrocitelor, ea este eliberata in circulatia sanguina si descompusa in hem si globina.
Globina este stocata in organism pentru a fi refolosita ulterior. Hemul in schimb trebuie indepartat, si este transformat intr-un pigment galben liposolubil numit bilirubina libera (neconjugata, indirecta).
Bilirubina libera este transportata la ficat, unde este metabolizata de catre o enzima hepatica (glucuroniltransferaza) si transformata in bilirubina conjugata - forma hidrosolubila.
In aceasta forma, bilirubina este mai usor inclusa in bila - lichid produs de ficat cu rol important in digestie. Bila este eliberata in intestin, unde sub actiunea bacteriilor este convertita intr-o varietate de compusi pigmentari, in principal urobilirogen. Ulterior, este evacuata din organism prin materii fecale si urina.
Persoanele cu sindrom Gilbert prezinta un deficit al enzimei hepatice care metabolizeaza bilirubina in ficat, fapt ce cauzeaza cresterea nivelului seric de bilirubina neconjugata.
Sindromul Gilbert este cel mai adesea depistat accidental prin efectuarea unui test de sange care identifica nivelele ridicate de bilirubina.
Acesta boala nu necesita tratament, dar fiind o afectiune a ficatului trebuie tratata ca atare. Daca ati fost diagnosticat(a) cu acest sindrom nu trebuie sa va panicati. Puteti trai linisit aceeasi cu acesta boala atat timp cat nu faceti excese. Principalele sfaturi: - sa mancati la timp intodeanua;- fara excese de mancaruri daunatoare ficatului; - nu fumati;- fara alcool;- nu faceti efort indelungat;- in cazul in care sunteti galben cereti medicului de familie o reteta cu fenobarbital. Actiunea acestuia va ajuta la eliminarea bilirubinei, aceasta fiind solutia de urgenta.Va doresc multa sanatate, sper ca va folosit articolul meu.
Http://www.sfatmedical.ro/......ul_Gilbert
asta ar trebui sa te ajute dar pentru siguranta ar trebui sa te duci la medic. sper sa fi ok:)