Tratament
Fimoza la copii este aproape intotdeauna fiziologica si necesita tratament doar daca determina probleme evidente cum este discomfortul urinar sau obstructia. La copii mai mari si adulti fimoza trebuie diferentiata de frenulum breve, care adesea necesita interventie chirurgicala. Daca fimoza la adulti nu determina probleme acute si severe masurile nonchirurgicale pot fi eficiente. Alegerea tratamentului de catre pacient sau doctor plaseaza circumcizia drept o ultima optiune.
Metodele nonchirurgicale cuprind:
Crema cu steroizi:
Aplicarea de crème topice cu steroizi cum este betametazona pentru 4-6 saptamini pe preput. Este o metoda simpla, ieftina si eficienta. Regimul de aplicare este de doua ori pe zi pentru 4-6 saptamini. studiile arata o rata de succes de 87% cu acest tratament.
Metoda manuala:
Intinderea preputului poate fi facuta manual cu balonase. Pielea care este sub tensiune se extinde prin cresterea celulelor aditionale. O crestere permanenta in dimensiuni intervine prin intinderea gentila pentru o perioada determinata de timp. Tratamentul este non-traumatic si non-destructiv. Intinderea manuala poate fi efectuata fara ajutorul unui doctor. Expansiunea celulara promoveaza noile celule sa se extinda si sa previna retractarea. Aceasta tehnica poate fi facilitate de folosirea de gheata sau compresie manuala a preputului, glandului si penisului pentru a minimaliza edemul inainte de reducere. Un bandaj elastic poate fi infasurat de la gland la baza penisului pentru 5 minute pentru a reduce edemul.
Metoda osmotica:
Substante cu concentratie de saruri crescuta pot fi folosite pentru a reduce osmotic lichidul din glandul edematos si preput inainte de reducerea manuala. Zaharul granulat pus pe gland si preput pentru 2 ore s-a dovedit util in reducerea manuala. Un prosop cu solutie de dextroza poate fi infasurat in jurul penisului cu o ora inainte de reducere.
Metoda punctiei:
Aceasta metoda necesita folosirea unui ac cu care se inteapa preputul pentru a permite scaparea fluidului edematos prin punctie in timpul reducerii manuale.
Metoda hialuronidazei:
Metoda punctiei poate fi facilitata de injectarea de hialuronidaza in mai multe zone ale preputului edematos. Se crede ca aceasta disperseaza edemul extracelular prin modificarea permeabilitatii substantei celulare in tesutul conjunctiv.
Incizia verticala:
Daca nici o metoda expusa mai sus nu are succes, banda constrictoare trebuie incizata pentru a permite reducerea usoara a parafimozei.
Terapia chirurgicala cuprinde:
-circumcizia este efectuata pentru fimoza patologica si este eficienta
-desprinderea dorsala este o singura incizie de-a lungul diametrului mare a preputului
-preputoplastia, in care o desprindere dorsala limitata cu inchidere transversala este eefctuata de-a lungul benzii constrictoare, prezinta avantajele producerii unei dureri limitate si a unui timp scurt de vindecare, evita defectele cosmetice.
Circumcizia:
Circumcizia la adult pentru fimoza este descrisa in texte datind din secolul 19. Procedurile alternative pentru fimoza adultului sunt descrise inca din 1990. Studiile sugereaza ca circumcizia scade riscul de infectii urinare. In secolul 19 teoria conform careia circumcizia contribuie la prevenirea bolilor transmise sexual a fost incurajata in raport cu ratele mici ale sifilisului la evrei. Astazi s-a demonstrat ca barbatii necircumscrisi reprezinta un factor de risc pentru transmiterea virusului HPV oncogenic la femei.
Indicatia medicala principala pentru circumcizie la copii este fimoza patologica. Balanopostita recurenta care afecteaza 1% dintre baieti este de asemenea considerate o indicatie relativa pentru circumcizie. Totusi aceasta conditie tinde sa fie autolimitanta. Chiar daca balanopostita este recurenta, preputoplastia si steroizii topici reprezinta alternative la circumcizie. La baietii cu balanopostita care necesita interventie chirurgicala din cauza discomfortului, circumcizia este intotdeauna curativa.
Parafimoza rezulta prin abuzul sau traumatismul preputului si poate fi observata la orice virsta. nu este o boala. Reprezinta a doua dintre indicatiile de circumcizie la adult. Copii pot prezenta parafimoza daca parintii au retractat preputul si nu au recalotat penisul. Reducerea preputului sub sedare este posibila. Parafimoza cronica nerecunoscuta sau tardiva in diagnostic poate determina retentie urinara sau chiar amputarea penisului.
Complicatiile circumciziei:
Circumcizia este o sigura procedura bine tolerata la aproape toti pacientii. Totusi ca pentru orice alta interventie chirurgicala complicatiile sunt posibile. Acestea cuprind singerarea, infectia, hematomul, limfedemul, durerea si cosmetica deficitara.
Parafimoza este o urgenta urologica si necesita interventie imediata. Numeroase tehnici de reducere a parafimozei au fost descrise. Principalul scop al fiecarei metode este de a reduce preputul la pozitia sa naturala peste glandul penisului prin manipularea glandului edematos. Cind este necesar toate aceste proceduri pot fi facilitate prin folosirea de anestezie locala.
Prognostic:
Fimoza nu reapare dupa circumcizie. Daca ramine piele in exces pe penis, o circumcizie repetata poate fi necesara pentru motive medicale sau cosmetice. La adulti pot apare discrepante de culoare de-a lungul suturii. Tehnica chirurgicala adecvata permite un rezultat cosmetic satisfacator.
Parafimoza este o complicatie grava a fimozei si impune tratament de urgenta. De obicei se reduce chirurgical, cu anestezie locala (daca nu se reduce in 24 de ore de la aparitia strangularii, capul penisului poate fi compromis definitiv), urmata, la cateva zile de decalotare chirurgicala sau circumcizie.
Vreau sa subliniez inca o data: parafimoza netratata in primele 24 de ore determina necroza capului penisului cu afectarea grava si definitiva a integritatii penisului.