Ciuperca microscopica Pityrosporon ovale este implicata in aparitia dermatitei seboreice. Radiatiile UVA si UVB inhiba proliferarea ciupercii P. ovale, astfel incat la numerosi pacienti se inregistreaza o ameliorare in timpul verii. Dermatita seboreica este mai frecventa la barbati decat la femei, probabil deoarece activitatea glandelor sebacee este controlata de hormonii masculini. Dermatita seboreica este agravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (grataj) sau de stresul emotional. Daca scalpul este acoperit cu scuame dense, acestea pot fi indepartate prin aplicarea unui ulei cald pe scalp si spalarea dupa cateva ore cu un sampon ce contine gudron. O alternativa este aplicarea pe durata noptii a unui produs keratolitic ce contine gudron, apoi acoperirea scalpului cu o folie de plastic, urmata de samponare dimineata.
In cazul unei inflamatii, tratamentul consta in aplicarea de fluocinolon acetonid pe intreg scalpul, umezit in prealabil, acoperit pe timpul noptii cu o folie de plastic, apoi samponat dimineata. Tratamentul poate fi repetat in fiecare seara pana la disparitia inflamatiei, apoi efectuat de 1 -3 ori pe saptamana sau in caz de necesitate. Solutiile, lotiunile sau unguentele cu corticosteroizi pot fi utilizate de 2 ori pe zi, timp de 1-3 saptamani in locul aplicarii de fluocinolon acetonid. Tratamentul poate fi intrerupt odata cu disparitia pruritului si a eritemului. In continuare, se utilizeaza sampoanele antimatreata. Pacientii trebuie sfatuiti sa uilizeze cu moderatie steroizii topici puternici, deoarece excesul poate duce la atrofia pielii si telangiectazie.
Dermatita seboreica este o afectiune cronica, dar este caracterizata prin lungi perioade de inactivitate. In timpul fazelor active, simptomele pot fi controlate cu tratament.
Am aceeasi problema,, ai scapat cum? poti sa imi dai si mie un sfat
anonim_4396 întreabă: