| SaveTheNature a întrebat:

IMPORTANT! Pentru cei/ cele care vor sa SLABEASCA! Stiu ca sunteti foarte multi, si obsesivi in intrebari pe site! Sunteti cu miile.
Vreau sa va intreb ceva:
Credeti ca daca puneti multe intrebari veti slabi? Fratilor regulile sunt simple! Daca nu le respecti -e si normal ca nu ai sa slabesti NICIODATA!

Practic
1Nu mai manca dulce! DELOC!
2Nu manca sarat!
3Nu manca gras!
4 Fa sport!(cat poti de mult)
5 Bea foare multa apa!
6 Nu praji mancarea!
Daca nu poti respecta 6 reguli, nu vei slabi niciodata! 6 reguli mari si late!
Iata ce poti manca cat doresti tu:
1 legume insa nu prajite! (fierte sau in supe)
2 fructe!
3. Iaurt slab
4.paine integrala (sau graham).
5.Oua fierte
6.Carne alba (peste, pasare ) fierte sau la gratar! nu prajite!

Regulile sunt simple.Mult prea simple.ca sa gasesti vreo scuza.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| Elena1234456 a răspuns:

Multumim pentru informatii happy.

| elenutza27 a răspuns:

Fructele ingrasa tongue

| SaveTheNature explică (pentru elenutza27):

Fructele nu ingrasa. Cum am scris mai sus. Regulile sunt simple.
Daca incercati sa gasiti scuze si vinovati( fructele) nu o sa slabiti.

| elenutza27 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Eu nu am nevoie sa slabesc.Eu vreau sa ma ingras. Ceva pentru mine, te rog?batting eyelashes

| SaveTheNature explică (pentru elenutza27):

SI eu am avut nevoie de acelasi lucru sa zicem. Sa ma ingras. Insa am fost la doctori si mi-au spus ca nu am nevoie sa ma ingras intrucat ma aflu in parametri normali.
Totusi pentru fericirea mea mi-au recomandat sa merg la sala, unde voi lua incet dar sigur in greutate.
Am inceput sala si in 2 luni am luat 3kg in greutate.
Daca vei merge la sala si organismul tau va cere o anumita schimbare de alimentatie.
Te rog sa imi spui, varsta, greutatea, inaltimea si sexul ca sa calculez.happy

| elenutza27 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Pai am 13 ani, 37-38 kg, 1, 59 si sunt fata.

| SaveTheNature explică (pentru elenutza27):

Normal ar fi sa ai intre 47kg si 63 kg.
Insa avand in vedere ca ai numai 13 ani. Inca nu ai trecut de pubertate si cu siguranta te vei mai ingrasahappy

| Empathizer a răspuns:

Ai scapat din vedere ca multi din cei ce pun astfel de intrebari sunt copii la pubertate. In cazul lor nu e valabila recomandarea de a consuma alimente degresate, pentru ca sinteza vitaminei D in piele si sinteza hormonilor steroizi (hormonul de crestere, hormonii sexuali, hormonii corticosuprarenalei) porneste de la colesterol. E normal ca intr-o cura de slabire ei sa nu prajeasca alimentele sau sa nu le manance prajite, ca sa evite excesul de grasimi, dar nu e cazul sa consume lactate si branzeturi din care au fost scoase artificial grasimile lor naturale. Iar uleiuri in salate e bine sa foloseasca pentru continutul lor de lipide esentiale, absolut necesare unei bune functionari a organismului si pe care acesta nu le poate sintetiza singur.

In rest sunt de acord cu tot ce ai scris.

| SaveTheNature explică (pentru Empathizer):

Carnea de pasare, cea de peste si ouale fierte (pe care le-am enumerat la alimente permise) au suficiente grasimi care sa le asigure cresterea, si au si suficienta vitamina d.
Plus ca Romania este o tara cu suficiente zile cu soare astfel incat aceasta sa fie sintetizata la nivelul pielii.
Si as mai adauga faptul ca aceasta este perioada in care se formeaza personalitatea individului si implicit a modului de a manca.
Practic daca la aceasta varsta se invata sa manance prost-cu greu se va dezvata mai tarziu.
De colesterolul rau LDL -nu are nevoie nimeni- astfel in cat parametrii optimi in analizele medicale pot foarte bine porni si de la 0.
Colesterolul bun il gasim din belsug in pestele oceanic -mai ales i somon -pe care de altfel l-am enumerat la alimente permise.
In fine stii si tu piramida. Nimeni nu s-a imbolnavit din lipsa de ulei, sau grasimi (decat daca are cine stie ce probleme hormonale). In schimb vad tot mai des persoane care se imbolnavesc tocmai pentru ca au intors piramida invers.

| Azµre a răspuns (pentru SaveTheNature):

Copiilor la pubertate li se mai adaugă obligatoriu, carne de vită.

| SaveTheNature explică (pentru Azµre):

Carnea de vita poate fi inlocuita foarte bine cu un meniu care sa contina orez+fasole+spanac.

| Azµre a răspuns (pentru SaveTheNature):

Pentru un copil în creștere nu e recomandat.
După o vârstă poate să țină ce regim vrea dar cu cap.
De aceea toți cei care vin și cer regimuri să se ducă frumos la un endocrinolog ca să le dea un regim pentru organismul lor.

| Empathizer a răspuns (pentru SaveTheNature):

Faci o confuzie intre colesterol, LDL si HDL. Ultimele 2 nu sunt de fapt colesterol, chiar daca li se spune asa, ci lipoproteine cu rol in transportul sanguin al grasimilor (Low Density Lipoprotein, respectiv High Density Lipoprotein). Mai exista si un al treilea tip de lipoproteine, VLDL (Very Low Density Lipoprotein), care au facut mai putina valva mediatica. De toate avem nevoie in proportii echilibrate, asa cum ne provin din produsele naturale. Produsele in care se perturba artificial echilibrul intre principiile alimentare duc la dezechilibre daunatoare sanatatii.

Intr-o cura de slabire nu trebuie sa renunti total la grasimi, si in niciun caz sa renunti total la uleiurile vegetale, care sunt singura sursa a unor acizi grasi esentiali (pe care organismul nostru nu-i poate sintetiza singur), acizi indispensabili pentru o buna dezvoltare si o buna functionare a organismului. Nu spun sa bem ulei cu sticla, dar in salate o lingura de ulei e benefica.

Si sa nu uitam ca vitaminele liposolubile (A, D, E si K) au nevoie de grasimi care sa le dizolve pentru a putea fi absorbite din intestin. Degeaba mananci somon sau pui, ca sursa naturala de vitamine liposolubile, daca le mananci fierte, pentru ca aproape toata grasimea ramane in apa de fierbere si vitaminele A, D, E si K nu se mai absorb intestinal. Situatia se schimba daca, pe langa somonul sau puiul fiert, mananci la aceeasi masa si o salata cu zeama de lamaie si putin ulei vegetal. Yummy, ce bun e, de ce nu mergi la Master Chef?!

Iar mult hulitul colesterol din organismul nostru nu e numai de origine alimentara. Doua treimi din colesterolul nostru provine din sinteza lui la nivelul ficatului. O alimentatie prea saraca in colesterol determina ficatul sa produca mai mult. De aceea chiar si vegetarienilor le poate creste colesterolul, cu toate ca este o grasime care lipseste din alimentatia lor.

Te inseli si cand spui ca nimeni nu se imbolnaveste din lipsa de ulei sau grasimi. Grasimile din alimentatie sunt indispensabile pentru mentinerea structurii si functiei membranelor si organitelor celulare. In lipsa lor se produc tulburari nervoase, tulburari de vedere, tulburari de coagulare, dermite, rahitism la copii, osteomalacie la adulti sau osteoporoza la batrani, este afectata functionarea muschilor, a glandelor cu secretie interna etc.

Deci, oameni buni, reduceti consumul in exces de grasimi, dar nu le excludeti cu totul si aveti grija cu ce le combinati. 20% din ratia voastra alimentara trebuie sa fie constituita din grasimi, chiar daca tineti cura de slabire. Neprelucrate termic, pe cat e posibil. Iar cel putin o treime din grasimile consumate trebuie sa fie uleiuri de origine vegetala, bogate in acizi grasi esentiali. Aveti grija de sanatatea voastra!

| SaveTheNature explică (pentru Empathizer):

Iti dau dreptate in tot ce spui.
Cat despre LDL. Stiam ca inseamna Low Density Lipoprotein, dar i se mai spune, generic, si pentru a fi mai pe intelesul oamenilor fara studii de medicina si: Colesterolul Rau.
Dupa cum am ai spus LDL -ul in parametri normali porneste de la 0 si pana la 140-150 maximum.
Cat despre mancatul gras m-am referit la manactul gras de origine animala care poate fi exclus total din alimentatie, intrucat contine grasimi gata saturate.
Cat despre uleiurile vegetale, sunt suficiente pentru organism in cantitati atat de mici, incat nu trebuie sa ne facem griji (mai ales tinand cont de alimenatia din zile noastre).
Iti dau dreptate ca o salata cu ulei vegetal e foarte sanatoasa. Daca acel ulei este de masline-cu atat mai bine!
Eu personal, nu am nevoie sa tin regimuri.In mod particular(dar nu foarte mult, si nu obsesiv) ma feresc de : e-uri, prajeluri si mancarea sarata. Si am un atuu ca organismul nu-mi cere dulce (ceea ce e un semn foarte bun -din cate am inteles).
In rest -mananc aproape orice.
By the way happy cati acizi esentiali Omega 3 contine uleiul vegetal?big grin cam deloc.
Insa acizii esentiali Omega 6 si Omega 9 ii gasim in alimentatia noastra -romaneasca sa zicem- insa omega 3 mai putin (seminte de in, somon).

Multumesc pentru sfaturi oricumbig grin. Si chiar m-as bucura sa mai revii cu adaugiri la intrebarile sau raspunsurile mele.

| Empathizer a răspuns (pentru SaveTheNature):

Uleiul de in, de canepa, de negrilica, de samburi de strugure si multe alte plante sunt uleiuri vegetale cu un continut apreciabil si de omega 3. In vacantele mele petrecute pe plaiuri moldovene, bunica facea placinta cu julfă. Era o placinta cu seminte de canepa, extraordinar de gustoasa. Acum nu se mai face, s-a pierdut obiceiul de cand nu isi mai cultiva taranii canepa.
Si-ti mai vand un pont: slanina cruda poti sa mananci fara grija la colesterol, ca nu se absoarbe ca din slanina prelucrata termic. Sigur ca nu de 3 ori pe zi in fiecare zi, dar cat sa-ti faci o pofta, merge! Cu ceapa!