| Mario1994 a întrebat:

Imunitatea scazuta poate cauza ceva cancer sau alte boli? Serios?! Ce alimente sau suplimente isi fac efecte pentru intarirea imunitatii?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| dermdoc a răspuns:

Sistemul imunitar este "paznicul" corpului nostru si ne apara de amenintarile atat exterioare (gripe, infectii bacteriene si fungice) cat si de cele interioare (cancere). Atunci cand imunitatea scade pe o perioada scurta de timp (saptamani - luni) ne putem alege cu tot soiul de infectii: virale, bacteriene, etc... Daca imunitatea este mult scazuta pentru un timp indelungat (ani de zile) atunci da, exista riscul dezvoltarii unui cancer. Nu uitati ca sistemul imunitar este si sistemul de supraveghere tumorala (cum vede ca o celula vrea sa "o ia razna" cum vine si o fagociteaza).

Succes.

5 răspunsuri:
| ALGator a răspuns:

Ciuperci, usturoi, iaurt, broccoli, ceai (din planta de ceai) de orice culoare, grep, spanac, suc de soc.
Alimente variate din toate grupele.
În perspectiva lungă nu poți să bagi în tine suplimente cărora producătorii le fac reclamă cu duiumul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cand ai inumitate scazuta racesti mai des decat in general, nu cauzeaza nici un fel de cancer

| GlowingShadow a răspuns:

Pai, sistemul imunitar e cel care ne apara de boli in general.
Ca concluzie, da, imunitatea scazuta predispune persoana la multe riscuri de sanatate.
Ti-as recomanda sa vorbesti cu un medic.

| xCeline a răspuns:

Imunitatea scazuta nu cauzeaza ci favorizeaza instalarea unori boli,e cam mult spus cancer dar mna se poate. Alimente :fructe si legume cat mai multe (portocale, lamai, spanac, etc) iar in ceea ce priveste suplimentele nu ma bag, poti intreba la farmacie.

| theAwesomeMe a răspuns:

Da, imunitatea presupune riscul îmbolnăvirii doar dacă ești expusă la baterii sau viruși. Cancerul are o cu totul altă dezvoltare și nu prea ține cont de sistemul imunitar.
Pentru întărirea imunității este bine să consumi multe alimente de origine vegetală (fructe și legume) desigur asta nu înseamnă evitarea celorlalte alimente precum lactatele, ouăle și carnea.
Aș mai preciza că consumul de lichide și activitatea regulată ajută la întărirea sistemului.
Pe lângă acestea este indicat să eviți excesul de zahăr (dulciuri, sucuri), sare (chipsuri), alcool, tutun (și nici să stai lângă alte persoane atunci când fumează).
Despre cum e bine să te îmbraci știi, presupun, îți amintesc că nu e indicat să fi prea îmbrăcată ca să transpiri dar nici prea dezbrăcată ca să tremuri, ambele lucruri scad imunitatea și te expun gripei.

| dermdoc a răspuns (pentru theAwesomeMe):

Daca ati putea sa-mi explicati cum se face ca dezvoltarea unei neoplazii nu are legatura cu sistemul imunitar v-as fi recunoscator...

| CuriousStuff a răspuns (pentru dermdoc):

Pana la urma cativa din utilizatorii de pe TPU o sa fie contactati de cei de la premiul nobel, pentru ca se pare ca multi au dovezi clare cum ca stiinta actuala se inseala.

Cat despre imunitate, sunt si eu foarte curios cum au descoperit utilizatorii de mai sus ca mai multe tipuri de infectii virale precul cele cu HPV, HBV si altele ori nu au treaba cu imunitatea, ori nu sunt agenti oncologici. Sa ne explice cum mutatiile genetice nu se produc in permanenta doar ca celulele sistemului imunitar "omoara" orice celula mutanta (posibil cancerigena) iar o alterare a sistemului imunitar duce implicit si la proliferarea celulelor mutante... (Sau unde e greseala in afirmatia de mai sus)
Suntem martorii unor noi descoperii in oncologie, oare in viitoarele manuale o sa scrie si numele nostru?
Astept cu nerabdare lamuriri, se pare ca am invatat degeaba pentru multe examene pana acum...

| dermdoc a răspuns (pentru CuriousStuff):

happy

| theAwesomeMe a răspuns (pentru dermdoc):

Traiul actual conține un mediu poluant și multe alimente sunt nocive. De aici reiasă că sistemul imunitar este deficitar, totuși acesta poate face față unor anumiți viruși.
De-a lungul timpului sistemul imunitar fiind solicitat în combaterea virușilor externi și alimentari, își face apariția și stresul un alt factor ce poate cauza cancer, astfel apare riscul formării de maligne.
Totodată și depresia scade sistemul imunitar, deci e nevoie de un singur factor și sistemul imunitar slăbește.
Sistemul imunitar perfect există doar pe hârtie!

| theAwesomeMe a răspuns (pentru CuriousStuff):

Aș fi fost foarte recunoscător dacă mi-ai fi dat lămuriri pe urma evaluării trimise, în loc să te raportezi unei alte discuții.
Presupun că la examene nu ți se ofereau lămuriri ci doar nota, rezultând că fie sistemul de învățământ la care ai participat e praf, fie nu ești dispus să comunici să împărtășești din cunoștințele tale.

| CuriousStuff a răspuns (pentru theAwesomeMe):

Era complet off-topic, daca vrei lamuriri despre cum functioneaza sistemul imunitar si cum "se naste" cancerul puteai sa pui o alta intrebare. De fiecare data cand mi-am racit gura sa explic pe acest site ce si cum se intampla am facut-o degeaba. Asa ca m-am invatat minte.

Daca vrei iti pot explica foarte pe scurt: Sa o luam cu inceputul, sistemul imunitar nu inseamna doar lupta cu VIRUSURI, bacterii si fungi, inseamna lupta cu orice corp strain sau non-self pe care organismul il recunoaste. Corp non self este si o aschie intrata intr-un deget, si un tatuaj si chiar si o celula a corpului care se transforma tumoral/o celula mutanta. Desi pare greu de crezut, o celula mutanta trebuie sa treaca prin multe si extrem de multi factori trebuie sa fie "favorabili" ca acea celula sa se poata multiplica, si majoritatea factorilor tin de imunitate. Exista lucruri care trebuie sa se "dezactiveze" si altele care trebuie sa intre in functiune ca o celula mutanta sa poata deveni cancer.
In fiecare zi, in corpul nostru se produc o gramada de celule cu potential de a porni un cancer, dar sistemul nostru imunitar le identifica imediat ca fiind non-self si le distruge. Cand anumite functii si celule ale sistemului imunitar se dezactiveaza (din varii motive, de obicei necunoscute) celula mutanta incepe sa se divida haotic, nu mai raspunde la apoptoza si de aici problemele, iar pentru a metastaza o celula din asta trebuie "sa lucreze" si mai mult...

Si pe langa scurta lectie de oncologie vreau sa te invit frumos sa citesti si tu mai multe pe acest subiect daca esti interesat si dupa ce ai cel putin cateva baze sa dai sfaturi.
Si nu-ti mai permite sa te pui la indoiala studiile altor persoane, pentru ca pana la urma nu sunt obligat (si nici in masura) sa invat eu pe altii.

| dermdoc a răspuns (pentru theAwesomeMe):

Din raspunsul dvs pe care l-am citit cu mare greutate (cititi-l si dvs inca o data si veti vedea de ce) sunt de acord cu ultima afirmatie. Stresul, dupa cum bine ati observat scade sistemul imunitar datorita eliberarii hormonilor de stres (in principal cortizol) care sunt imunosupresori. Intr-adevar si depresia poate produce o depreciere a imunitatii datorita modificarii echilibrului hormonal si al neuromodulatorilor. Tot ce ati facut prin comentariul dvs este sa ne dati dreptate! Multumim! happy