1. Discromie cauzata de factori extrinseci (cauze exogene)
- bacteriile croatofage din cavitatea bucala, consumul de cafea, ceai, tigari, vin.
Aceasta se produce atunci cand substantele cromogene din alimente pateaza stratul de smalt a dintilor. Produsele de curatare si albire, precum si o curatare dentara profesionista pot inlatura aspectul neplacut.
2. Discromie cauzata de factori intrinseci (cauze endogene, ce apar in timpul formarii smaltului dentar
Factori: administrarea tetraciclinei la o varsta frageda sau in timpul sarcinei; ingerarea unei cantitati mari de fluor in timpul copilariei; avitaminoza A si B; cauza genetica (amelogeneza imperfecta, osteogeneza imperfecta, porfiria congenitala).
In acest caz, stratul de dentina este cel afectat de coloratii anormale. Aceste coloratii pot fi indepartate prin utilizarea unor produse de albire care sa schimbe culoarea dintelui.
In cazul in care petele au fost netratate un timp prea indelungat, permitandu-le astfel sa penetreze si catre structurile interioare ale dintelui, atunci se pot recomanda tratamente speciale de albire sau chiar fatetarea dintilor.
Exista oameni care nu au culoarea naturala a dintilor alba.
Iata care este si explicatia: stratul de dentina (tesut osos care formeaza pulpa dintelui) aflat sub smalt are o culoare naturala galbena. In anumite conditii, stratul de la exteriorul dintelui nu este foarte bine mineralizat, ceea ce determina ca acesta sa devina translucid. Acest lucru permite culoarea dentinei (galbena) sa fie mult mai vizibila, dand astfel impresia de ingalbenire a dintilor. Aceasta problema poate fi tratata doar cu metode avansate de albire.
Igiena orala precara reprezinta cauza majora ce conduce la ingalbenirea dintilor. In plus, aceasta favorizeaza si acumularea placii bacteriene si depunerea de tartru, ce de asemenea ingalbenesc dintii.
Substantele cromogene din alimentele consumate sunt responsabile in mare masura de discromiile dentare. Ceaiul, cafeaua, bauturile carbogazoase, fructele de padure au proprietatea de a impartasi culoarea si de a produce pete. Desi consumul acestora este pricipalul inculpat in acest caz, de fapt, consumul oricaror alimente sau bauturi fara o igiena orala corecta poate provoca patarea si ingalbenirea dintilor.
Coloranții din alimente, faptul ca nu te speli pe dinți destul de des (recomand bicarbonat de sodiu), băuturi.
Ceva ce multi nu stiu este ca dintii sanatosi sunt natural un pic galbui. Dintii sanatosi nu sunt albi, dar nici prea galbeni. Cum ai putea deja sti, albirea dintilor e daunator si slabeste smaltul.
In afara de asta, igiena proasta poate sa ingalbeneasca dintii - doar pentru ca sunt natural un pic galbui nu inseamna ca nu trebuie sa te speli pe dinti.
Unele sucuri au acelasi efect din cauza acidului.
Nu iti speli dintii regulat(dupa cele trei mese). mananci produse chimice(chipsuri, pesmeti, etc)
Anonim2113 întreabă: