| nimmij1628 a întrebat:

În cazul unui pacient diagnosticat recent cu ciroza hepatică toxică decompensată, se poate pune problema de un transplant de ficat? Sau există ceva ce s-ar putea face măcar pentru prelungirea vieții?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Floridori a răspuns:

In cazul cirozei hepatice decompensate, singura sansa reala la viata este transplantul de ficat.In mod normal, pana apare un donator, tratamentul medicamentos este folosit pentru a diminua simptomele si pentru a incetini degradarea totala a ficatului.

Insa aici vorbim de ciroza toxica, cel mai probabil cauzata de consumul de alcool, caz in care, in mod normal nu se ia in calcul un transplant de ficat, cu exceptia existentei unui donator in viata, caz in care oricum va trebui ca ambii sa treaca prin mai multe etape si aprobari.

Pentru a putea duce o viata mai buna si sa isi prelungeasca viata, persoana in cauza trebuie sa renunte definitiv la alcool si la alte substante ce pot influenta in mod negativ functionarea, deja defectuoasa, a ficatului si a organismului in general; trebuie sa tina tratament si sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata.

| nimmij1628 explică (pentru Floridori):

Poti sa-mi spui te rog si de ce nu se ia in calcul transplantul de ficat in cazul cirozei toxice? (care da, este cauzata de alcool)

| Floridori a răspuns (pentru nimmij1628):

Deoarece degradarea ficatului nu a fost produsa involuntar, a fost produsa in mod voluntar si constient in urma consumului excesiv de alcool.
Deoarece donatorii de organe sunt putini, iar resursa este limitata in timp ce lista celor care asteapta donatori este lunga, criteriul alcoolismului este greu acceptat din cauza ca exista sanse mari de recidiva, ceea ce ar insemna ca pacientul respectiv sa distruga si noul ficat, marindu-si sansa de viata de la maxim 3 ani la maxim 5 (in cazul cirozei decompensate) si luand sansa unei alte persoane compatibile care are nevoie de transplant de ficat, dar care are ficatul distrus din motive ce nu au depins de (virus C, mediu toxic, steatoza non-alcoolica etc.).

Pentru a fi acceptat pe lista, alcoolicul ar trebui sa inregistreze minim 6 luni de abstinenta si sa aiba un scor MELD de minim 10 la momentul inscrierii, dar totusi eligibilitatea ramane subiectiva.
Daca, insa, exista un donator voluntar in viata, ruda pana la gradul 4 sau o persoana neinrudita, dar totusi compatibila, atunci se poate lua in calcul transplantul.Aceste detalii se discuta cu medicul care il asista, iar acesta va da indicatiile necesare si va va indruma.

Inteleg ca situatia este trista si ca pentru cei apropiati, nu conteaza cauza cirozei, ci doar sa mentina acea persoana in viata, dar in majoritatea tarilor se procedeaza astfel.Chiar daca in Romania, personal nu cunosc legislatia in acest sens, asta este procedura, iar in unele tari, alcoolicii nu au deloc acces la transplantul de ficat.
La noi in tara, exista aceasta sansa daca se gaseste un donator voluntar in viata, deci sperante exista, dar pacientul ar trebui sa nu mai recidiveze, consumul continuat de alcool dupa transplant insemnand ca transplantul a fost facut aproape degeaba.

2 răspunsuri: