anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In ce conditii se produce serotonina?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Cryss a răspuns:

Serotonina este o amină derivată de indol. Este întâlnită în ţesuturi vegetale, animale, veninuri.

Serotonina acţionează ca neurotransmiţător; intervine în producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale.

Exemple: metisergida, ergotamina, sumatriptanul, buspirona, ondansetronul.

Serotonina, un neurotransmiţător prezent în variate organe incluzând sistemul nervos central, are un rol important în apariţia depresiei şi a anxietaţii. Cercetătorii susţin că persoanele cu sindromul obsesiv-compulsiv au un dezechilibru de serotonina. Nivelul serotoninei din sângele obsesiv-compulsivilor şi al indrăgostiţilor este cu 40% mai scazut decât cel al subiecţilor normali. (wikipedia)

Uite un articol interesant :http://www.romedic.ro/......tii-0N6887

Surse naturale de serotonina

Uneori grasimea e buna
Procesele hormonale necesita acizi grasi esentiali, asa ca nu duce dieta la extrem! In niciun caz nu trebuie sa elimini "grasimile bune" din alimentatie. Pestele, ouale, branza - nu vor lipsi din farfuria ta in nicio saptamana.

Cele mai bune surse de "grasimi bune" sunt pestii (somon, macrou, ton), nucile, uileiurile vegetale (avocado, masline, migdale) si semintele.
Supliment de fericire
Chiar daca uleiul de peste nu produce serotonina, acizii grasi esentiali joaca un rol important in sanatatea creierului si reglarea dispozitiei. Este mai mult decat recomandat sa faci, din cand in cand, cate o cura de ulei de peste. Poti gasi o mare varietate de astfel de suplimente in farmacii.
Fa cat mai multa miscare!
Miscarea fizica este un stimulent natural al unor hormoni importanti pentru starea ta de buna dispozitie, cum ar fi serotonina si dopamina. Nu te gandi la sport ca la o metoda de a slabi sau de a preintampina un atac de cord la un moment dat in viata.

Exercitiile fizice sunt un scop in sine, sunt importante aici si acum. Beneficiile de pe urma lor le vei simti imediat, in prezent. Gandeste-te ca doar 15-20 minute de miscare zilnica te pot ajuta sa traiesti mai in armonie cu tine insati.

Scopul miscarii nu este sa arati bine, ci sa te simti bine.
Dormi suficient
Si tine minte ca nu doar cantitatea, ci si calitatea conteaza. Daca esti intr-o dispozitie proasta, nu te rezuma la mult somn, oricat de tentanta ar fi aceasta solutie. Incearca sa te trezesti dimineata si, daca este nevoie, ofera-ti un somn de dupa-amiaza (dar care sa nu depaseasca o ora).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

SEROTONINA (5HT) --- este cel mai important neurotransmitator; face parte din categoria aminelor biogene, fiind o indolamina; formeaza calea indolaminergica (transmisia serotoninergica).

In creier, serotonina, activeaza 7 receptori:

- 5HT 1;
- 5HT 2;
- 5HT 3;
- 5HT 4;
- 5HT 5;
- 5HT 6;
- 5HT 7 si variantele lor:

- 5HT 1A;
- 5HT 1B;
- 5HT 1C;
- 5HT 1D;
- 5HT 1E;
- 5HT 1F;
- 5HT 2A;
- 5HT 2B;
- 5HT 2C.

Receptorii 5HT 1 au actiune antidepresiva, anxiolitica, antipanica, antifobica, antibulimica, antiobsesionala, anticompulsiva, iar receptorii 5HT 2 au actiune antipsihotica asupra simptomelor negative.

SEROTONINA se mai numeste conform nomenclatorului IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata; organizatie non-guvernamentala, fondata in 1919, forumul cel mai inalt recunoscut la nivel mondial ca unica autoritate ce elaboreaza standarde pentru nomenclatura substantelor anorganice sau organice.), si: 5-hidroxitriptamina (5-HT) sau 3-(2-aminoethyl)-1H-indol-5-ol.



BIOSINTEZA SEROTONINEI


Este biosintetizata in neuronii serotonergici din sistemul nervos central (SNC) si in tractul gastrointestinal, de catre celulele enterochromaffine.

L-triptofan este hidroxilat in 5-HTP (5-hidroxitriptofan) via triptofan hidroxilaza. 5-HTP este decarboxilat in 5-hidroxitriptamina (5-HT - serotonina) via aromatic-L-aminoacid-decarboxilaza.
5-HT este mai departe transformata in celulele pinealocite din epifiza (glanda pineala), in melatonina, la lasarea intunericului via enzimei 5-hidroxiindol-O-metiltransferaza. Melatonina, denumita stiintific de nomenclatorul IUPAC si N-acetyl-5-methoxytryptamina, este supranumita si "hormonul somnului", disfunctia acestui neurohormon fiind principala cauza a insomniei de adormire.

Principalii metaboliti ai serotoninei sunt:
- acidul 5-hidroxiindolacetic (5-HIIA), melatonina (5-metoxitriptamina) si derivati N-metilati si N-formilati.


INACTIVARE si DEGRADARE


Serotonina este inactivata prin recaptare via SERT (serotonin transporter), proteina care se "leaga" de serotonina transportand-o din spatiul sinaptic in neuronii presinaptici. Acest transport o inactiveaza si o recicleaza pentru reutilizare.
Degradarea enzimatica este realizata de monoaminooxidaza A (MAO-A).


FUNCTIILE SEROTONINEI

5HT este foarte importanta pentru actiunea sa:
- antidepresiva,
- anxiolitica,
- antipanica,
- antibulimica,
- antifobica,
- antiobsesionala,
- anticompulsiva, cat si pentru perceptia durerii, controlul agresivitatii, apetitului, emotiilor, inducerea calmului, somnului, trezirii, si nu in ultimul rand, este foarte importanta pentru functia cognitiva inalta.

CONSUMA suplimentul alimentar 5HTP pentru o concentratie adecvata de serotonina in creier si nu numai.

http://www.provitanutrition.com/......0-cps.html

Numai Bine!

Întrebări similare