Cromoterapia este terapia prin culori.ROSU
Rosul este culoarea focului si a fortei vitale primare. Este energia datatoare de viata. Este fierbinte. Poate indica pasiune, o minte si o vointa puternice. Este o culoare puternica, nuantele ei pot indica furie, iubire pasionala, ura. Este culoare care influenteaza sistemul circulator, pe cel reproducator si trezirea capacitatilor si talentelor latente. Prea mult rosu sau o nuanta tulbure reflecta stimulare, inflamare sau dezechilibru. Poate reflecta nervozitate, temperament aprins, agresivitate, impulsivitate sau excitare. Culoare foarte calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune, creaza senzatia de apropiere în spatiu, aprindere, însufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile mintale de idei.
POTOCALIU
Portocaliul este culoarea caldurii, creativitatii si emotiilor. Indica bucurie, curaj si un caracter sociabil. Este o culoare care poate reflecta deschiderea catre dimensiunile subtile ale manifestarii. În functie de nuanta, poate indica dezechilibru emotional, agitatie, mânie sau ostentatie. Poate exprima de asemenea îngrijorare si vanitate. Este un bun stimulator emotiv si creaza senzatie de apropiere puternica; este mai activ decât galbenul; în cantitati si pe suprafete mari pare dulceag si iritant.
GALBEN
Galbenul este una dintre culorile care se pot observa cu usurinta în aura. Galben pal în jurul conturului parului indica optimism. Galbenul este culoarea activitatii mentale si a luminii solare. Arata deschidere catre a învata, iluminare, întelepciune si inteligenta. Nuantele pastelate reflecta deseori entuziasmul, forta ideilor si dezvoltarea spirituala (în special când este aproape alb). Nuantele mai închise sau tulburi pot reflecta gândire si analiza excesive. Poate reflecta criticism exagerat, dogmatism si sentimentul de nerecunostinta din partea celorlalti. Culoare calda si dimanica; culoarea cea mai vesela; caldura, intimitate; satisfactie, admiratie, inviorare; stimuleaza vederea; calmant al psihonevrozelor; senzatie de apropiere în spatiu; stimuleaza si întretine starea de vigilenta; sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate. Privita mult timp culoarea galbena da senzatia de oboseala; dar în tonuri palide este suportabila.
VERDE
Verdele este culoarea sensibilitatii si compasiunii. Reflecta cresterea, simpatia si calmul. Poate indica o persoana de încredere, deschisa la minte si pe care te poti baza. Verdele stralucitor cu nuante de albastru în aura cuiva arata puteri tamaduitoare. Este o culoare a bunastarii, fortei si prieteniei. Nuantele închise sau tulburi de verde pot reflecta nesiguranta sau zgârcenie. Verdele tulbure reflecta deseori gelozia si un caracter posesiv. Mai pot arata de asemenea îndoiala si neîncredere. Genereaza liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundenta de asociatii mintale de idei; este o culoare rece, placuta, odihnitoare, linistitoare si calmanta; impresie de prospetime; faciliteaza deconectarea nervoasa; senzatie de departare de spatiu.
ALBASTRU
Dupa galben, albastrul este cea de-a doua culoare care poate fi vazuta cu usurinta în aura. Este culoarea calmului si a linistii. Reflecta devotament, adevar si seriozitate. Nuantele deschise de albastru reflecta o imaginatie activa si o buna intuitie. Nuantele închise pot indica sentimentul de singuratate. Albastrul intens indica cinste si discernamânt. Poate indica, de asemenea, o persoana care si-a gasit sau este aproape de a-si gasi vocatia. Nuantele tulburi de albastru pot reflecta blocarea perceptiilor, melancolie, graba si îngrijorare, dominare, teama, uitare si hipersensibilitate. Este o culoare foarte rece, odihnitoare si linistitoare, îndeamna la calm si reverie, predispozitie la concentrare si liniste interioara; în exces conduce la depresie; seriozitate, tendinta spre evocare, spatialitate, îngaduinta, pace, dor, nostalgie; favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de încetinire a ritmului activitatii; senzatie de departare în spatiu, distanta, infinit si meditatie.
VIOLET
Violetul este culoarea transformarilor, a îmbinarii inimii cu mintea, a fizicului cu spiritualul. Reflecta independenta, intuitie si în acelasi timp o activitate dinamica si semnificativa a viselor. Arata o persoana în cautare. Nuantele purpurii indica abilitatea de a actiona cu judecata si simt practic. Nuantele pale si clare de violet pot reflecta umilinta si spiritualitate. Cele purpurii-rosiatice pot indica o mare pasiune sau putere a vointei, si, de asemenea, nevoia pentru mai mult efort individual. Nuantele închise si tulburi arata nevoia de a se depasi o anumita situatie. Pot reflecta, de asemenea, o imaginatie erotica intensa sau tendinta de a fi extrem de rabdator, nevoia de simpatie si sentimentul de a fi neînteles. Este o culoare rece, nelinistitoare si descurajatoare; stimuleaza; efect contradictoriu; în acelasi timp atractie si îndepartare, optimism si nostalgie; senzatie de apropiere foarte mare în spatiu; culoare ce da senzatie de gravitate.
NEGRU
Negrul este culoarea cea mai discutabila a spectrului auric. Este o culoare care, atunci când apare în aura, poate reflecta o stare de auto aparare sau faptul ca persoana are secrete. Indica, de asemenea, iminenta unei noi întelegeri asupra responsabilitatilor si datoriilor personale. Negrul poate indica dezechilibru si probleme fizice, daca apare în jurul corpului fizic. Localizat la marginea exterioara a aurei, negrul indica existenta unei gauri, care apare la cei dependenti de alcool sau tutun. Genereaza retinere, neliniste, depresie, interiorizare, înduiosare; împresie de adâncime, plinatate si greutate.
ALB
Albul este deseori vizibil în aura, ca o umbra diafana, ca un substrat pentru celelalte culori. Albul contine în el toate culorile, si când apare cu forta în aura, aceasta se petrece în corelatie cu alte culori. Acesta este criteriul dupa care ne dam seama daca este vorba de o perceptie reala sau doar de o slaba perceptie a aurei. Atunci când albul este o culoare de sine statatoare în aura, reflecta spiritualitate, adevar si puritate. Arata faptul ca energia persoanei respective se purifica. De multe ori reflecta si o extraordinara creativitate. Genereaza expansivitate, usurinta, suavitate, robustete, puritate, raceala; este obositor prin stralucirea ce o prezinta datorita capacitatii de reflexie totala a luminii.
GRI
Este o culoare a initierii, a trezirii unor capacitati înnascute. Nuantele de argintiu reflecta o trezire a energiilor feminine, care stau la baza iluminarii, intuitiei si imaginatiei creatoare. Nuantele de gri închis arata dezechilibru fizic, egoism sau necesitatea de a nu lasa ceva neterminat. Devine valoros mai ales în prezenta celorlalte culori ale caror efecte le atenueaza
Terapia prin culoare
http://209. 85. 135. 132/search? q=cache:818jiwzLTHYJ:en.wikipedia.org/wiki/Chromotherapy+cromoterapia&cd=1&hl=en&ct=clnk