In ce consta tratamentul ortodontic si cand avem nevoie de el?

In ce consta tratamentul ortodontic si cand avem nevoie de el?

Ortodontia este o ramura a stomatologiei ce se ocupa cu alinierea dintilor (inclinati sau "inghesuiti"). Tratamentul ortodontic consta in folosirea de aparate ortodontice pentru a alinia corect dintii.

 

Am nevoie de tratament ortodontic?

Multe persoane au dintii nealiniati, iar indreptarea acestora nu reprezinta doar un beneficiu estetic, ci si o imbunatatire a sanatatii - muscatura este mai buna, dintii sunt mai usor de spalat si curatat.  Atunci cand dintii nu se suprapun corect, muschii maxilarului sunt solicitati suplimentar, ceea ce duce la probleme de articulatii sau chiar la dureri de cap.

Tratamentul ortodontic uniformizeaza muscatura maxilara si reduce solicitarea nenaturala a maxilarelor.  De cele mai multe ori, necesitatea purtarii unui aparat ortodontic este observata de catre medicul stomatolog generalist. In acest caz medicul stomatolog va face recomandarea de a consulta un medic specialist ortodont.

In paralel, puteti observa si dumneavoastra problemele dentare pe care le aveti, urmand a apela direct la un medic ortodont.  Faceti o programere la un medic ortodont daca observati la dintii dumneavoastra una din problemele de mai jos:

* Dintii din fata de sus sunt inclinati (iesiti) spre inafara - una dintre cele mai frecvente probleme dentare ortodontice.      

* Inghesuirea dintilor - un maxilar putin dezvoltat poate determina reducerea locului pentru dinti, ducand la inghesuire. Pe de alta parte, unii pacienti pot avea spatii semnificative intre dintii lor, pe toata dantura, sau numai anterior - diastema (numita popular "strungareata").    

* Asimetria - in special in cazul in care liniile mediane ale dentitiei superioare si inferioare nu se potrivesc, probabil din cauza deplasarii dintilor spre una din parti sau modificarii pozitiei maxilarelor.  

* O ocluzie adanca - atunci cand dintii de sus ii acopera pe cei de jos prea mult (chiar pe toata lungimea lor) cand inchideti gura.

* O ocluzie inversa - atunci cand dintii superiori calca in spatele celor inferiori.  

* O ocluzie deschisa - cand dintii superiori si inferiori din fata raman la distanta atunci cand cei din spate sunt in contact; limba este de multe ori inca vizibila intre dintii anteriori superiori si inferiori.

* Dinti inclusi - la unii pacienti, dintii definitivi au un ax de formare gresita in maxilar si erup (apar pe arcada) in afara arcadei, sau nu erup, ramanand in os.  

 

Cat dureaza un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei si poate dura de la cateva luni pana la patru ani. Majoritatea pacientilor sunt tratati pe parcursul a unu-doi ani. In acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4 saptamani.   Dupa indepartarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesara purtarea unui aparat de retentie, pentru a ajuta la pastrarea noii pozitii a dintilor.

Ceea ce retinem din Ortodontie este in general ideea de "dinti drepti" la care incearca sa ajunga specialistul ortodont prin intermediul aparatelor ortodontice mobile sau fixe. Ortodontia trateaza problemele de malocluzie si malpozitie (inchiderea gurii incorecta si pozitionarea gresita a dintilor). Aparatul dentar este principalul "erou" in acest tratament, care are ca rezultat pozitionarea corecta a dintilor si un zambet perfect.


Articol scris de Dr. David Angelescu (MB Center Cluj Napoca) si oferit de Dentist.ro


 

 

 

Sursa foto: Wikipedia

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mulțumesc, am avut și eu două aparate dentare dar nu s-a reușit îndreptarea lor așa cum ar fi trebuit, mai sunt un pic strâmbi.
Pa, pa.

8 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mulțumesc pentru fundiță.
Când un cabinet și la Pitești să vă fac și eu o vizită pentru un control stomatologic de specialitate?
Pa, pa.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mulțumesc pentru informație!
Pa, pa.

| Dentist.ro explică:

@Legiuitoarea @Star

| Dentist.ro explică:

@Legiuitoarea Nu avem cabinete stomatologice. Suntem un site de informare si educare adresat voua. Dar iti recomandam din Pitesti acest cabinet http://www.dentist.ro/cabinete-stomatologice/clinica-dr-marineci_3997

| RфZaημtzα a răspuns:

@tea nu ai nimic de facut decat sa-ti scoti dintii, tot in Craiova am fost si eu si mi-am scos 2 dinti sanatosi si acum am aparat dentar.

| teaaa a răspuns:

Am fost la un medic ortodont si mi-a zis ca pentru a-mi putea pune aparatul trebuie sa-mi scot 4 dinti. Este bine sa-i scot? Ce medic ortodont din Craiova mi-ati recomanda?

| georgianadeea a răspuns:

Un medic ortodont bun in Craiova? Am auzit despre doamna Simona Popa si Aniela Sasu.

| Star <3 a răspuns:

Folositor.Multumim.