Este periculoasa lumina concentrata doar daca-ti lumineaza direct in ochi (in pupila).
N-as crede. M-am uitat pe datele tehnice la unul si scria ``acesta este un termometru sigur`` de parca exista si varianta sa nu fie. Pe un grup din strainatate am citit ca poate ataca glandele pineala, ca in timp se poate ajunge pana la tumori.
Poate ar fi periculos daca ti-ai lua temperatura in continuu timp de 40 de ani folosind un milion de termometre simultan.
Dar un fascicul infrarosu de mica intensitate care-ti atinge pielea doua secunde nu are absolut niciun efect nici macar asupra unui micron de epiderma, cu atat mai putin asupra creierului protejat de cutia craniana.
Ai facut vreodata raze pentru glanda/ dentist? Tot 2 secunde...
Sa compari fasciculul de la un termometru cu fasciculul de la o radiografie este ca si cum ai compara o piscatura de tantar cu o gaura de sulita.
Vorbesti vorbe. n-ai vazut niste date tehnice la niciun termometru, n-ai tinut unul in mana, nu stii ce sistem de functionare are. Scrii doar ce crezi sau cum iti proiectezi tu in minte ca functioneaza, pe cand eu ma asteptam sa-mi raspunda unul care stie efectiv, nu unul care presupune
Ca sa nu mai "vorbesc vorbe", voi depune putin efort pentru tine. Dar numai pentru ca ai fost atat de draguta si politicoasa.
In primul rand, un termometru cu infrarosu nu masoara temperatura emitand un fascicul, ci capteaza si masoara radiatia infrarosie emisa de piele. Cu alte cuvinte, termometrul nu trimite nimic catre piele, ci doar receptioneaza ceva ce pielea emite in mod natural. In concluzie, nu afecteaza absolut deloc corpul.
Singurul lucru pe care termometrul il emite este un fascicul laser de intensitate extrem de mica ce are exclusiv rolul de a marca vizibil zona din care se ia temperatura. Efectul acestui fascicul asupra pielii este complet neglijabil, cu nimic mai periculos decat o plimbare prin parc la umbra copacilor.
Radiografia in schimb foloseste un fascicul de raze-X care penetreaza corpul si este captat de un receptor dupa iesirea din corp. Nici radiografia nu este un proces periculos decat daca vorbim de foarte multe expuneri intr-un timp scurt. Dar comparata cu un termometru, radiografia este clar mult mai invaziva.
Este foarte amuzant cand oamenii care nu au habar de stiinta se supara ca nu primesc explicatii stiintifice, dar atunci cand primesc explicatii stiintifice le resping pentru ca nu le inteleg.
Asa faceam eu la teze, scriam multe nimicuri, venea profesoara, innumara nr de foi si-mi dadea 10, nu mai statea sa citeasca. Eu am citit tot, dar am pierdut timpul
Unele dintre termometre functioneaza cu raze infrarosu.
Razele infrarosu provoaca suficienta caldura, sunt patrunzatoare, e o metoda de topit grasimi, se folosesc in cabinete de slabit! In unele tari se folosesc in asociere cu radio si chimioterapia, pentru ca omoara celulele canceroase, sunt identice cu cele venite de la soare, sunt radiante si penetrante! Se folosesc si la alte tratamente, mai simple, unde e nevoie de caldura.
Ma intereseaza ce efect au asupra creierului, tinand cont de cele de mai sus, dar si de faptul ca vine o doza concentrate spre cap.
Nu ma omoara in 3 secunde. Poate intr-o zi merg in 5 locuri unde imi masoare pe cap temperatura. Intr-o luna, primesc zilnic o doza concentrata consistenta de raze infrarosu. Asa cum am mai spus, cautam o persoana care stie mai mult, are credibilitate si acuratete, are expertiza, poate sa ma lamureasca cu privire la efectele secundare. Pt ca sunt.
.daca exista riscul ca unele dintre aparate sa emita asa ceva, ele avand o paleta larga de preturi, date tehnice, cum le deosebesc, daca exista riscul sa fie altceva, sa functioneze si pe alta metode, daca portile de la mall uri au aceeasi tehnologie, asa sunt eu, mai conspirationista
Faptul ca ai citit tot ce am scris dar nu ai inteles absolut nimic este destul de elocvent. Voi mai incerca sa-ti explic o data, cat se poate de simplu:
Termometrele IR nu emit radiatie infrarosie catre piele, ci doar capteaza si masoara radiatia infrarosie emisa de piele. Cu alte cuvinte, radiatia infrarosie se deplaseaza de la piele catre termometru, nu de la termometru catre piele.
Nu stiu daca se poate explica mai clar de atat. Dar daca nu esti capabila sa intelegi nici macar o explicatie atat de simpla, atunci sincer nu stiu ce esti capabila sa intelegi.
Mult succes cu teoriile conspirationiste!
Ok, sezi bland si lasa portarul sa-ti ia temperatura. Ca nu patesti nimic.
O sa-l las, nu-mi fac nici o problema.
Tu in schimb, nu lasa pe nimeni sa-ti temperatura, evita vaccinele, 5G-ul si ai grija sa nu cazi de pe marginea pamantului plat. Am omis vreo teorie a conspiratiei?
Te indrum sa lasi conspiratiile, si sa urmaresti pe Facebook pe avocatul Gheorghe Piperea, pe medicul Adina Alberts, si restul medicilor care au avertizat, si au fost nevoiti sa-si retraga postarile pentru ca au fost tavaliti prin presa de unii ca tine, dar cu cap, care au putut sa-si infiinteze trusturi de presa scrisa, si le-a pus in pericol meseria de Medic. Tu asculta de aia 2-3 care se perinda cu discursul gata scris pe la toate posturile, si de arafat. Asculta cu precadere de arafat, mergi de-ti cumpara burka
Tu ma indemni pe mine sa las conspiratiile? ))
Te indemn sa cauti un raspuns la intrebarea mea initiala. De unde stii tu ca ala e termometru si nu altceva. Cum deosebesti termometrele de alte dispozitive, care au incorporat si un termometru? De unde stii ce are in unitatea centrala? Nu toate marketurile cumpara de la acelasi furnizor, cum deosebesti un market cu termometru cu un market cu alt dispozitiv, care functioneaza pe alt principiu - raze infrarosii. Atat am vrut.
Ti-am raspuns la intrebarea ta initiala de trei ori, explicandu-ti principiul de functionare al termometrelor care masoara la distanta: pielea emite radiatie infrarosie, iar termometrul o masoara. Atat si nimic mai mult.
Problema este ca tu nu cautai un raspuns rational care sa te linisteasca, ci cautai un raspuns care sa-ti valideze si sa-ti alimenteze opinia deja formata, cum ca acele termometre sunt periculoase.
Acum ma intrebi de unde stiu ca acele dispozitive nu au incorporate niste sisteme electronice malefice, care-ti produc niste efecte nocive secrete.
Nu am de unde de stiu cu certitudine de 100%. La fel cum nu am de unde sa stiu cu certitudine de 100% ca apa pe care o beau nu contine cocaina, ca mancarea pe care o cumpar de la supermarket nu contine microcipuri, sau ca noaptea cineva nu-mi induce ganduri criminale cu ajutorul unei antene parabolice.
Si totusi, aleg sa-mi traiesc viata fara sa duc fiecare strop de apa la analize, fara sa caut microcipuri in fasole si fara sa-mi pun folii de plumb pe peretii dormitorului.
Cu alte cuvinte, aleg sa-mi traiesc viata ca un om sanatos la cap, fara sa simt nevoia de a inventa scenarii si conspiratii de care sa ma tem. Exista oricum suficiente motive reale sa ne temem, nu avem nevoie si de unele inventate.
Consider in acest punct subiectul incheiat. Daca vrei sa fii una dintre persoanele care urla la intrarea in supermarket, este alegerea ta si nimic din ce spun eu nu te va putea convinge de altceva.