Ecografia 3D, este o investigatie tot mai des folosita in ultimii ani, fiind disponibila si in tara noastra si care foloseste unecografperformant, capabil sa ofere o serie de imagini de calitate superioara (fotografice) ale fatului.
Investigatia este superioara in evaluarea unor anomalii congenitale asa cum sunt spina bifida sau despicatura palatina, insa nu se efectueaza de rutina datorita costurilor mai mari. Ecograful 3D este disponibil doar in unele spitale universitare si in clinicile particulare, investigatia fiind destul de costisitoare.
De multe ori parintii aleg ecografia 3D, pentru claritatea imaginilor pe care o ofera, impactul emotional fiind mare. Chiar daca din punct de vedere calitativ (morfologic), ecografia 3D poate oferi informatii false, multe cupluri o aleg pentru motivul descris anterior.
Scopul ecografiei este de a identifica anumiteanomalii congenitaleale fatului si de a evalua corect starea de sanatate a acestuia.
Centrele medicale universitare au aparatura medicala sofisticata, de ultima generatie si un personal medical calificat, fiind capabile sa depisteze aproximativ 80% dintre problemele fetale ce pot fi identificate ecografic.
In ultimii ani au aparut nenumarate cabinete de ecografie, in care lucreaza medici mai mult sau mai putin calificati si care nu garanteaza efectuarea unei ecografii de calitate, putand identifica doar 13% dintre anomalii congenitale ale fatului.
Ideal ar fi caecografiasa fie efectuata de un medic specialist in imagistica medicala sau un obstretician supraspecialiazat in metode de ecografie, care are experienta mare si care poate garanta identificarea anomaliilor fetale cat mai rapid posibil.
http://www.ecografe.com/upload/articole/ecografia-3d-4d-3.jpg