anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In urma unei caderi psihice se poate schimba personalitatea cuiva? Ar putea ramane marcat sau intre timp isi va reveni? Ce inseamna mai exact sa suferi o cadere psihica si care sunt consecintele ei?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Isi va reveni daca e incurajat si ajutat sa aiba o viata normala fara stres.

6 răspunsuri:
soothe
| soothe a răspuns:

Este greu de crezut ca se schimba personalitatea, ci poate modul de comportare/exteriorizare pe o perioada scurata sau medie. Este vorba despre depresie. Dupa parerea mea, depresia apare daca sunt antecedente sau conditii vechi de a apare. Am sa va prezint un punct de vedere pe care il impartasesc in mare parte si care faca subiectul unui articol la acre tin foarte mult. Textul complet al articolului si imaginea la care se face referinta le puteti vedea la linkul http://bit.ly/ayvx3o

Si acum citatul cu pricina:
" Din punct de vedere psihologic depresia poate fi analizata foarte felurit. In ceea ce ne priveste, impartasim o opinie oarecum originala, cel putin interesanta, care ar putea fi aplicabila multora dintre noi. Va rugam sa urmariti imaginea alaturata si explicatiile care o insotesc.

Inainte de orice, am vrea sa va spunem ca un cadru medical, fie el de medicina alopata sau de Medicina Traditionala Chineza (TCM) va poate ajuta tratatandu-va depresia, insa ajutorul cel mai mare, vi-l puteti oferi dumneavoastra intelegand si schimband paradigma in care traiti, prevenind astfel acest dezechilibru periculos.

Aceasta imagine simbolizeaza mecanismul psihic si emotional de declansare a depresiei.



Pe scurt, problema unei persoane deprimate este ca ea/el (sa-i spunem EL) depinde prea mult de parinti sau de grija "parinteasca" ( a unei rude apropiate, frate /sora mai mare, etc.) din care se "hraneste" emotional spre a se simti in siguranta si demn de lauda lor (sa-i numim mai departe EI).

De mic copil, acesti "parinti" (poate fi doar o singura persoana cum am precizat mai sus) au fost mai importanti decat viata insasi pentru EL; au fost niste semizei, care i-au alimentat traiul cu tot ce si-a dorit, sau daca nu au facut-o, cel putin EL se astepta ca ei sa o faca. Cand EL este iubit de EI, de catre acesti oameni importanti, aparent atotputernici EL se simte bine cu sine si are incredere in sine. Cand insa EL simte, sau din diferite motive, percepe ca este neagreat, dezaprobat sau si mai rau, respins sau abandonat de catre EI, EL se simte neajutorat, pierdut, insuportabil de singur si fara valoare. Deoarece EL isi evaluaza increderea in sine prin prisma relatiei de dependenta pe care o are fata de EI, daca EI ii intorc spatele sau daca EL pierde contactul cu EI in oricare alt fel, increderea LUI in sine se prabuseste.

Baza conflictului depresiv este ca persoana deprimata (EL) depinde asa de mult de EI, ca el ii imputerniceste cu o imensa capacitate de a-l influenta, iar cand EI fac aceasta intr-un mod pe care EL il gaseste nemultumitor, EL incepe sa ii deteste si sa fie suparat pe EI. Aceste sentimente sunt foarte primejdioase. EL nu le poate exprima, nici macar nu indrazneste sa le gandeasca la "rece", deoarece nu vrea sa riste sa faca ceva care ar inlatura relatia de dependenta fata de EI (care-i ofera siguranta). De aceea in loc de a-si indrepta supararea si ostilitatea catre EI, EL se intoarce impotriva sa.

EL gandeste ca daca EI, cei buni, si-au intors fata de la el, inseamna ca el trebuie sa fie de vina, el este cel fara valoare si el este cel rau. EL incepe sa fie autocritic, sa se simta vinovat, si daca supararea si ostilitatea sa este prea mare, EL va incerca sa se autopedepseasca. Ducand aceasta la extrem, cand EL va considera ca totul este pierdut, va incerca chiar sa isi curme viata.

Deseori, ca un mechanism de autoconservare, persoana deprimata poate substitui dependenta de EI cu o relatie asemanatoare in lumea inconjuratoare (prieten/-a, coleg/-a, mentor, sot/sotie) care chiar daca nu schimba fundamental lucrurile ii da macar o a doua sansa si chiar timp sa schimbe ceva inlauntrul Sau.

Daca insa EL nu poate gasi o alta relatie de dependenta cu o alta persoana importanta care sa ii poata alimenta siguranta emotionala si dorinta LUI de a fi apreciat atunci. Ei bine, atunci EL cauta sa isi gasesca linistea in alcool, sau/si droguri (in sexualitate excesiva, violenta verbala si fizica). Referitor la alcool si droguri (vom reveni la celalalte cu alt prilej), acestea il vor face pentru un timp sa se simta in siguranta, sigur pe sine si pe valoarea sa, siguranta pe care nu o poate gasi singur, in sine insusi. Deoarece EL foloseste astfel de substante pentru a se ridica din depresie, cand efectul acestora se risipeste, depresia revine si el este impins in a consuma cantitati mai mari ca acestea sa-si faca efectul. Cu timpul alcoolul si drogurile au un efect devastator asupra imaginii LUI si el va avea mai multe motive sa fie deprimat si va intra intr-un cerc vicios din care de unul singur, cu mijloace proprii, este foarte greu de iesit.

In imaginea alaturata, dependenta fata de sursa de "alimentatie" (de siguranta, de a fi iubit, incredere in sine) este simbolizat de un copil mic care tanjeste dupa un gigantic san matern suspendat in cer. Individul deprimat este in prim plan, in frig, simbolizat de faptul ca este fara vesminte, pe un teren acoperit cu ninsoare. El isi intinde mana catre un parinte, mama, care il respinge si este intoarsa cu spatele a dezaprobare. Mama se afla pe un teren inverzit, o insula a paradisului pe care ea i-l poate oferi sau i-l poate lua inapoi. Oglinda sparta continandu-l pe el si pe mama sa vrea sa reprezinte tiparul supararii si ostilitatii generate sau legate de parinte dar indreptate spre sine insusi spre a se autopedepsi.

Fie ca ne place sau nu explicatia de mai sus, aceasta poate fi un punct de plecare in a intelege originea unora dintre frustrarile noastre, de a reflecta la acestea, a ierta unde este de iertat si a incepe sa ne vindecam incepand de la noi, cu ganduri sau perspective pozitive. Desi rationamentul de mai sus nu este universal aplicabil el vine cu o noua perspectiva, care prin variatiuni pe aceeasi tema ne vor face sa descifram mecanismele emotionale ale aparitiei depresiei si a modului nostru subconstient de "gandire".

Si ar mai fi ceva: Noul Testament ne indeamna "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti" ceea ce implica in consecinta ca este obligatoriu de a ne trata pe noi insine preferential sau oricum, cu intelegere si in mod pozitiv. Deci, a ne face rau noua insine reprezinta in sens biblic un pacat, desi numai categorisirea in sine nu rezolva problema."

Multa sanatate!

| fabiola a răspuns:

Eu cred ca totul depinde de tine! Este o educatie mentala pe care trebuie sa ti-o faci, sa ti-o impui. Cel mai bun psiholog esti tu.De revenit iti revii. Dar trebuie sa constientizezi asta, sa vrei asta, sa schimbi ceva la tine. Apoi prima regula in a-ti reveni este sa stii sa iesi cat mai repede din mediul care-ti produce depresia! Am trecut prin asa ceva si deci iti vorbesc din propie experienta!

| drpopa a răspuns:

Cadere psihica -- termen folosit pentru depresie, exista mai multe tipuri de depresie cel mai frecvent este episodul depresiv minor cauzat de probleme cum ar fi moarte unei persoane apropiate, divort, somaj, etc.acesta se poate agrava in cazul in care persoana nu are sprijinul familiei si atunci putem vb de episod depresiv major. exista multe tipuri de tratament pentru depresie acestea fiind recomandate de psihiatrul care analizeaza cazul, da personalitatea se poate modifica dar aceste modificari difera de la o persoana la alta, cele mai comune simptome sunt apatie, indiferenta, neglijenta fata de activitatile cotidiene, izolare, lipsa poftei de mancare, astenie (oboseala), iritabilitate(chef de cearta) sau dimpotriva areactiv. cel mai important este ca persoana respectiva sa beneficieze de sprijinul familiei si bineinteles de consult si terapie adecvata

| Kalle a răspuns:

Da se poate sa isi schimbe ca va crede ca asta il va ajuta sa nu se mai intample ce s-a intamplat, ramane marcat, si poate sa isi revina dar nu trebuie enervata sau suparta acea persoana, consecintele sunt multe si mai bine sar tine in familie cauza cu caderea ca nu e bine sa afle toata lumea

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Depinde de persoana, de felul in care vede lucrurile si cat de mult o afecteaza, si multe altele.

| Olaru_Madalin_1995 a răspuns:

Si eu am suferit o cadere pshica ..si da poate schimba personalitatea cuiva...