Da,deci dacă ai doar 12 (fără supărare),nu trebuie să folosesc nişte termeni foarte ştiinţifici, că aşa nu înţelegi nimic.
Deci,"menstruaţia" (că ciclu sună prea scârbos), este acea perioadă nasoală a "femeilor în devenire", care durează din momentul primei apariţii, până la 40-50 de ani. (deci,mai ai mult de aşteptat)
Când ai menstruaţie,e normal să pui ceva acolo jos,ca să nu te pătezi (acel ceva fiind un absorbant,nu tampon,ăla e altceva care se foloseşte mult mai târziu)
...şi,în rest cred că ştii: dureri îngrozitoare de burtă,spate,cap.
Şi acum,ceva sfaturi să eviţi durerea:
-în tot acest timp,să nu faci baie prea fierbinte. Apa fierbinte "sporează" curgerea sângelui.
-când te doare burta,stai întinsă pe burtă,dar e mai bine să nu faci asta şi noaptea,că na...să nu te pătezi.
-nu lua aspirină când ai menstruaţie,are acelaşi afect ca şi apa fierbinte.
-evită efortul fizic.
Totuşi, nu te panica, sau să nu te simţi ruşinată că ai menstruaţie, fiecare fată/femeie are aşa ceva, e normal.
Plus că menstruaţia e un semn ca eşti mai matură.
Este un proces normal care se intammpla tuturor fetelor la pubertate-crestere.Isi face aparitia atunci cand corpul e pregatit-unele fete pot sa aiba ciclu de la vastra ta altele mai tarziu, cel tarziu 17.Corpul sufera diferite transformari la pubertate: marirea sanilor, ingrosarea usoara a soldurilor, la unele fete aparitia matretii, aparitia parului pubian, aparitia unor stari de moleseal si/sau stari de indispunere. Funda?
Buna scumpa mea, uite, daca chiar te intereseaza (si ma bucura acest fapt), poti intra aici -> http://www.noifetele.ro/menstruatia-adolescentei/
Ciclul menstrual normal
Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus. Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani.
Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea mentruatie. Desi durata normala a ciclului menstrual este de 28 de zile, numai un procent de 15% dintre femei au un astfel de ciclu. Durata ciclului menstrual al unei adolescente tinde sa fie mare (chiar si pana la 42 de zile), micsorandu-se pe parcursul a cativa ani.
Perioada mentruatiei
In prima zi a ciclului menstrual, epiteliul ce captuseste la interior uterul (endometrul) incepe sa se desprinda de pe peretele uterin. Acest moment este marcat de inceputul sangerarilor vaginale (menstruatia). Durata normala a menstruatiei este de 2 pana la 7 zile.
Majoritatea cantitatii de sange se pierde in primele 3 zile ale menstruatiei. Tot in aceasta perioada femeile pot avea crampe la nivelul pelvisului, picioarelor si spatelui. Crampele pot fi moderate sau severe. Ele au ca mecanism fiziopatogenic contractiile uterine, care contribuie la desprinderea endometrului. In general, toate simptomele premestruale resimtite de femei vor disparea in aceste prime zile ale ciclului menstrual.
Sfaturi utile pentru adolescente
Se recomanda ca adolescentele sa solicite acordarea de catre mame, medici sau alte femei apropiate a unor sfaturi in legatura cu utilizarea produselor de igiena feminina, cum ar fi tampoanele si absorbantele, cu scopul de a face fata sangerarilor menstruale. Adolescentele ar trebui sa aiba intotdeauna la indemana un absorbant sau un tampon in poseta sau in rucsac.
Tampoanele se fixeaza in interiorul vaginului si reprezinta alegerea optima atunci cand adolescentele inoata sau efectueaza alte activitati fizice. Absorbantele prezinta pe una din cele doua fete benzi adezive cu care se fixeaza de lenjeria intima. Tampoanele si absorbantele trebuie schimbate in mod regulat. Faptul ca o fata este la menstruatie nu o va impiedica in efectuarea activitatilor zilnice obisnuite si nimeni nu va putea sti de starea ei fiziologica.
Daca apar crampe in timpul menstruatiei, acestea pot fi ameliorate prin efectuarea de exercitii fizice, aplicarea de comprese calde, o baie fierbinte si utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, ketoprofen sau naproxen. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot duce la disparitia completa a crampelor (in cazul adolescentelor cu varsta de pana in 20 ani, nu se recomanda utilizarea aspirinei, intrucat aceasta creste riscul aparitei sindromului Reye, o boala care afecteaza creierul si ficatul). Daca aceste tratamente nu sunt eficiente, trebuie consultat medicul in legatura cu utilizarea medicamentelor eliberate pe baza prescriptiei medicale.
Sper ca ti-am fost de ajutor. (funda?)
Menstruatia(ciclul) este aceea perioada din luna in care pierzi lichid ( lichid menstrual care contine si sange ), prin vagin. Acesta e un semn ca ai un corp normal si sanatos. Majoritatea femeilor au menstruatie in fiecare luna.
Majoritatea fetelor incep menstruatie intre 10 si 16 ani. Nu exista un anumit moment potrivit, prima menstruatie apare atunci cand organismul tau este gata. Mestruatia dureaza cateva zile - intre 3 si 7 zile. Perioada medie de timp intre prima zi a mentruatiei si prima zi a urmatoarei este de aproximativ 28 de zile, dar la unele fete poate fi mai putin sau mai mult. Orcum intre 21-35 de zile este normal. S-ar putea ca ciclul tau menstrual sa nu fie foarte regulat, S-ar putea sa nu ai menstruatie timp de 2-3 luni, si cand apara sa dureze o zi sau 10. Nu te ingrijora, e normal. Organismului tau ii i-a ceva timp sa se adapteze unui ciclu regulat.Si asa s-ar putea sa dureze doi ani sau mai mult. Prima mestruatie apare cam la 2 ani duce ce sanii incep sa se dezvolte, la scurt timp dupa ce apare parul pubian, dupa ce observi o secretie vaginala (alba sau galbena ).
Sunt foarte multe de zis despre ciclu, daca mai vrei sa stii ceva, te rog lasa-mi un mesaj.
Sides2013 întreabă:
Razzvan1612 întreabă: