anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

INTREBARE PENTRU FETE!

De ce imi vine ciclul regulat, 2 luni la rând nu ma doare, după mi se deregleaza, imi vine mai tarziu decat trebuie si ma doare? Tin sa mentionez ca am menstruatie de 1 an si aproape jumătate, oare asta e cauza?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| FernandaSonami a răspuns:

1. Stai cu ochii pe calendar!
Grija in privinta unei posibile disfunctii ovariene incepe de la mici confuzii: este posibil sa te incurci putin si doar sa ti se para ca menstruatia intarzie. Orice data poate fi usor uitata si te poti insela chiar si cu doua saptamani in plus sau in minus.
Solutia este sa incercuiesti in calendar prima si ultima zi a fiecarei menstruatii. Langa intervalul de pe calendar poti nota si un mic semn care indica abundenta fluxului menstrual: n=nesemnificativ, m=moderat, a=abundent.
Daca menstruatia dureaza 3-7 zile, perioada pana la urmatoarea menstruatie trebuie sa varieze intre 21 si 35 de zile (calculand din prima zi a acestei menstruatii pana la prima zi a urmatoarei). Daca te incadrezi in acest interval si in plus, nu suferi de un flux abundent, atunci nu ai motive de ingrijorare. Orice abatere de la acest interval insa, mai ales in mod repetat, este un semn evident ale unei disfunctii ovariene.

2. Nu te speria!
In primul rand, este posibil ca intre doua menstre sa observi o mica scurgere apropiata ca si culoare de culoarea sangelui. Nu te speria, caci nu are nicio legatura cu o disfunctie ovariana. Este vorba despre o scurgere ovulatorie, care apare in mod normal la jumatatea ciclului menstrual. Dureaza maximum 3 zile, sunt absolut normale, contin foarte putin sange si reprezinta o reactie normala a uterului, care de multe ori poate trece chiar neobservata.
In al doilea rand, zilele menstruatiei in sine pot fi un calvar, fiind insotite de un flux abundent. Sangerarea, chiar si intensa, nu este un indiciu al vreunei dereglari a organismului insa in momentul in care se transforma intr-o hemoragie ce pare sa nu dea semne de ameliorare, este cazul sa chemi un ajutor medical.
Daca menstruatia iti ingreuneaza activitatile zilnice, ia 3 pastile de calciu in fiecare zi. Calciul iti va calma fluxul abundent. Nici calciul nu are efectul dorit? Mergi la medicul de familie, la medicul endocrinolog sau ginecolog pentru a-ti prescrie tratamentul adecvat. Tratamentul va scurta perioada menstruatiei, va calma fluxul si va diminua SPM ( Sindromul premenstrual ).

3. Nu lua pastile "din auzite"!
Medicii iti recomanda cu tarie sa nu te tratezi singura atunci cand menstruatia ta nu este regulata, altfel risti sa iti dereglezi si mai tare organismul. Nu lua aspirina, paracetamol sau medicamente care contin paracetamol, nici medicamente care contin ibuprofen ( Piafen, Nurofen, Algifen, etc.). Acestea au efect de coagulare a sangelui, crescand sangerarile si favorizand aparitia cheagurilor.

4. Apeleaza la ajutorul Lunii!
Desi suna putin SF, astrul noptii - Luna, te poate ajuta sa ai o menstruatie regulata. La majoritatea femeilor, calendarul mestrelor coincide cu fazele Lunii, astfel ca menstrele isi fac aparitia atunci cand este Luna noua sau Luna plina.
Daca ai incredere in puterea naturii, atunci afla ca ceasul tau biologic se poate regla in functie de fazele Lunii, insa acest lucru este posibil doar intr-un mediu nepoluat si mai putin luminat artificial: la tara, in orasele mici sau la marginea oraselor mari. Cand te afli intr-un astfel de loc, este suficient sa dormi in dreptul geamului si razele Lunii sa bata catre tine, pentru ca organismul sa se regleze dupa propriul ceas.

5. Odihneste-te, relaxeaza-te si fa tot ce iti place!
Stiai ca ciclul neregulat se datoreaza in proportie de 60% stresului? Somnul insuficient, problemele de familie sau de la serviciu, oboseala si stresul sunt printre principalii factori in dereglarea ciclului menstrual. Socurile emotionale pot provoca chiar absenta totala a menstruatiei pentru o perioada lunga de timp sau sangerari vaginale abundente si inexplicabile.
Solutia este sa dormi cel putin 7 ore, sa incerci sa iti rezolvi problemele una cate una chiar si cu sprijinul celor dragi si sa nu mai dai importanta unor lucruri care se pot dovedi a fi fleacuri. Aminteste-ti de indemnul eroinei din "Pe aripile vantului" - Scarlett O'Hara: "Si maine este o zi!".

6. Ia suplimente cu vitamine si apeleaza la infuziile de plante
Daca din cand in cand menstruatia iti intarzie, incearca pentru o luna de zile un supliment de vitamine. Daca nu observi nicio ameliorare, la o ora dupa micul dejun, timp de 10 zile inainte de data la care consideri ca trebuie sa inceapa menstruatia, ia 0, 5 grame de vitamina E. Vitamina E stimuleaza activitatea ovariana si in plus, imbunatateste aspectul pielii si vederea.
O alta solutie naturista eficace este infuzia sau ceaiul din plante. Infuzeaza timp de 5 minute urmatorul amestec de plante: 1 lingurita de frunze de menta, 1/2 lingurita de pufulet si 1/2 lingurita de cretisoara. Bea o cana de astfel de ceai in fiecare zi.

7. Bea in fiecare zi sucuri naturale proaspete!
Poate te gandesti ca nu ai timp, insa este aproape imposibil sa nu ai 10 minute libere pentru a-ti procura sau pregati un suc proaspat de fructe si/sau legume. Alaturi de remediile naturiste de mai sus, este indicata in reglarea ciclului menstrual si o cura cu sucuri de legume si fructe proaspat stoarse.
Bea 1-3 pahare medii de suc natural in fiecare zi! Cea mai buna combinatie de fructe si legume este: morocov, mar, portocala si rodii. Aceste fructe pot face minuni pentru normalizarea activitatii ovarelor. Alte fructe cu efecte benefice asupra uterului si ovarelor sunt: zmeura, murele, fragii, capsunile si derivatele din acestea (suc natural, compot, gem, dulceata).
Renunta la sucurile acidulate si bea mai putina cafea, deoarece aceste doua tipuri de bauturi favorizeaza dereglarile hormonale, in ale caror efecte putem include acneea si ciclul menstrual neregulat.

1 răspuns:
| FoxyM a răspuns:

Salutare! Deşi ai menstruaţie de puţin timp, nu ar trebui să ai astfel de manifestări.Ca să îţi dai seama dacă ai menstruaţia reglată trebuie să şti pe ce dată vine lunar şi să fie 28 de zile distanţă între fiecare menstruaţie plus minus 2 zile. Ţine cont şi de câte zile are luna şi poate îţi faci şi o programare la un doctor ginecolog ca să vezi dacă totul este bine acolo jos. Vorbeşte cu mama ta si nu lăsa totul pe altă dată.