anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Intrerupere tratament psihiatric! cine a mai urmat tratament psihiatric? cum ati oprit acesl tratament fara sa aveti stari de sevraj? eu sunt hotarat sa il opresc ca ma simt bine! bineinteles mai intai voi vorbi cu doctorul!, orice sfat e bine venit! sanatate!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| vangaelis a răspuns:

Cel mai bine vorbesti cu medicul psihiatru.Intreruperea se face intr-un mod treptat in nici un caz o intrerupere brusca. Intreruperea brusca aduce cu sine manifestari neplacute, oricum este impropriu zis sevraj, mai bine zis si corect este simptom de discontinuare. Este o diferenta mare intre ele.
In alta ordine de idei simptomele pot fi suficient de severe, incat sa dea impresia ca afectiunea de care sufereai initial este in recadere. tratamentul psihiatric se intrerupe de regula treptat in 3-4 saptamani.

| Sarge a răspuns:

Depinde de natura substantei pe care ai folosit-o, cantitatea de substanta folosita precum si de durata tratamentului. Sistarea tratamentului este de multe ori adevarata problema in psihiatrie pentru ca eficienta sub medicatie este destul de sigura. Dupa sistarea tratamentului peste 50% din pacienti simt nevoia sa revina la medic intr-un interval de timp mai lung sau mai scurt.
Cum ziceam, sistarea tratamentului depinde de trei conditii estentiale :

- clasa/clasele de substanta/substante folosita/e
De exemplu, benzodiazepinele si barbituricele creeaza dependenta fizica si psihica si sunt mai greu de intrerupt. O intreruperea prea brusca a acestora poate duce inclusiv la moartea pacientului. Sevrajul apare aproape intotdeauna la intrerupere si variaza ca durata si intensitate de la pacient la pacient si in functie de durata tratamentului precum si de cantitatea de substanta folosita.
Antidepresivele din clasa inhibatorilor selectivi ai recaptarii serotoninei sau din clasa inhibatorilor selectivi ai recaptarii serotoninei si norepinephrinei nu dau dependenta fizica iar dependenta psihica dau doar in cazuri izolate. Cu toate astea dau asa numitul sindrom de discontinuitate care poate varia de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de durata tratamentului si de cantitatea de substanta folosita.

- cantitatea de substanta/substante folosita :
Cu cat folosim o cantitate mai mare dintr-un preparat cu atat creierul se ''leneveste mai mult'' iar cand va fi nevoit sa se descurce singur nu va mai stii cum. Substantele psihotrope tintesc unu sau mai multi neurotransmitatori din creier, prin blocarea anumitor receptori specifici. Cu cat este mai mare cantitatea de substanta psihotropa folosita cu atat mai mult cantitatea unuia sau mai multor neurotransmitatori va fi afectata iar creierul va ''uita'' cum sa produca raportul corect de unu singur. Astfel, durata de obisnuire fara medicament creste proportional cu doza.

- durata tratamentului
Cu cat tratamentul dureaza mai mult cu atat riscul de aparitie a fenomenului de ''lenevire'' a neuronilor care produc neurotransmitatorul tintit de medicatie creste. Prin analogie, creste si durata de obisnuire fara substanta respectiva.

*Intreruperea propriu-zisa se face treptat si poate dura saptamani sau luni (in functie de cele 3 criterii)

| Sarge a răspuns:

P.S: O intrerupere incorecta a tratamentului duce la dobandirea unei anxietati noi care de regula se amesteca cu ramasitele fostei anxietati rezultand o stare chiar mai rea decat cea dinaintea inceperii tratamentului. Tocmai de aceea intreruperea progresiva este absolut necesara si variaza in functie de conditia specifica a fiecaruia.