Esti sigur ca vrei mai mult testosteron? Adica... ai nevoie? Mai stii personajul ala Bob din Fight Club? Ala avea sani din cauza ca avea prea mult testosteron... uite un citat din carte: "Bob plinge pentru ca acum sase luni i-au fost extirpate testiculele. Apoi a urmat terapia cu hormoni. Bob are tite din cauza ca nivelul de testosteron din corpul sau e prea ridicat. Daca cresti nivelul de testosteron, corpul va creste la rindul lui cantitatea de estrogen pentru a se echilibra."
Cantitatea de testosteron din organism este un factor limitativ - nu se poate construi mai multa masa musculara, daca nivelul testosteronului nu este suficient de crescut. Dupa cum se stie, testosteronul este unul dintre hormonii sexuali masculini, secretat in principal de catre testicul. Secretia lui se produce dupa un ciclu circadian (cu cresteri si descresteri in cursul unei zile). Desi exista diferente interindividuale in ceea ce priveste acest ciclu, s-a aratat ca la toti indivizii nivelul cel mai crescut de testosteron este dimineata. Deci antrenamentele efectuate dimineata ar avea un usor avantaj fata de cele efectuate mai tarziu.
Testosteronul este un hormon anabolizant, care ajuta la construirea masei musculare - prin initierea sintezei proteinelor testosteronul reface fibrele musculare distruse in timpul antrenamentelor de rezistenta.
Cercetarile au dovedit in mod constant ca nivelul seric al testosteronului este mai crescut dupa un antrenament de forta. Aceasta crestere este afectata de cantitatea de masa musculara stimulata, incarcatura folosita in cadrul antrenamentului si nivelul de intensitate.
Fiecare are o anumita cantitate de testosteron in organism - de la bebelusi, fetitele in pragul pubertatii, adolescenti, pana la batranii aflati in ultimii ani ai vietii - dar niciunul dintre acestia nu are aceeasi crestere de la an la an a secretiei hormonale precum un barbat tanar. Secretia de testosteron creste de 10 ori in timpul pubertatii, cu debutul intre 9 si 15 ani si atinge un nivel aproape de varf spre sfarsitul adolescentei. Din acest punct, nivelul de testosteron creste lent pana la 30 de ani, apoi are o evolutie stationara, scazand si crescand in jurul unor mici varfuri.
Masa musculara a barbatului atinge dezvoltarea maxima intre 18 si 25 de ani. Dorinta sexuala atinge un apogeu in jurul virstei de 30 de ani. Performanta sportiva, chiar si in cazul atletilor de elita, atinge si ea un apogeu la inceputul decadei 20-30 de ani si scade la inceputul decadei 30-40 de ani.
Desigur, niciunul dintre aceste aspecte nu este inevitabil. Chiar daca nu esti atlet de performanta care se antreneaza din frageda copilarie, trebuie sa fii constient ca ai potentialul de a-ti dezvolta masa musculara si de a deveni puternic. Si in plus o sa readuci in viata ta sexuala ceva din vigoarea adolescentei, asta in cazul in care ai trecut de 35-40 de ani si lucrurile au inceput sa "scartaie" putin...
Legatura intre testosteron si masa musculara este destul de clara in termeni generali: cu cat ai mai mult dintr-una, cu atat ai mai mult si din cealalata. Antrenamentul de forta, cu toate ca nu iti va produce o crestere permanenta a nivelului de testosteron, in mod sigur ii va da cateva "impulsuri", producand o marire pe termen scurt. Iti recomand 4 metode prin care poti sa induci o crestere temporara a acestui hormon atat de important.
- Fa exercitii care implica mare parte din muschii corpului tau, asa cum sunt genuflexiunile, indreptarile, tractiunile si flotarile la paralele.
- Foloseste greutati mari - cel putin 85% din greutatea maxima cu cate poti face o repetare dintr-un anumit exercitiu.
- Cand mergi la sala, antreneaza-te din plin - multe exercitii, multe seturi, multe repetari
- Pauzele trebuie sa fie scurte - 30 - 60 de secunde
Desigur, nu poti integra simultan toate aceste idei in programul tau de antrenament. De exemplu, cand lucrezi mare parte din masa musculara cu greutate mare, nu poti avea un volum mare de exercitii si nici nu poti fi eficient, daca faci pauze prea scurte intre serii. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebuie sa aplici principiul periodizarii antrenamentelor, cu alte cuvinte sa iti modifici strategia de antrenament la cateva saptamini, in loc sa faci exact aceleasi antrenamente pana la adanci batraneti.
Salut Tibi,
Gasesti mai multe despre testosteron, si cum iti poti creste nivelul testosteronului din corp, aici:
http://hunkbody.ro/......ii-fizice/
spor!
Radu la tine au dat rezultate metodele pe care leai postat pentru ca as vrea sa incerc si eu?
Nu stiu, nu mi-am facut testele medicale sa masor nivelul de testosteron inainte si dupa ce m-am apucat de exercitii fizice. Dar pot sa iti spun ca nu am avut niciodata probleme, si multe studii stiintifice au aratat ca exercitiile fizice intense iti pot mari nivelul de testosteron din corp.
Ok
anonim_4396 întreabă: