De ani buni tot auzi ca a consuma grasimi saturate este ca si cum ti-ai turna superglue in artere. Adevarul e, insa, ca aceste grasimi "interzise" de fapt iti ridica valoarea colesterolului bun, ajutand arterele sa ramana sanatoase si micsorand riscul bolilor de inima.
Asa ca data viitoare cand ti se serveste carne de porc sau smantana nu mai fugi mancand pamantul, ci mananca-le fara vina, este sfatul Men's Health.
Vita
Cei mai multi cred ca curcanul, puiul si pestele sunt singurele sanatoase si ca trebuie sa evite cat pot carnea rosie, din moment ce este bogata in grasimi saturate. Strategia este insa complet gresita, din moment ce jumatate din grasimile din carnea de vita sunt mononesaturate (acid oleic) - aceleasi grasimi prietenoase cu inima care se gasesc si in uleiul de masline.
In plus, majoritatea grasimilor saturate care se gasesc in carnea de vita de fapt iti scad riscul de boli de inima - coborandu-ti colesterolul rau si reducandu-ti valoarea totala a colesterolului.
Pe langa faptul ca acest tip de carne contine proteine de cea mai buna calitate, iti aduce si nutrienti importanti, precum fier, zinc si Vitamina B.
Pui si curcan
Probabil ca nu trebuie sa auzi din nou pledoaria pentru carnea de pui ori cea de curcan. Pana la urma, mai toti expertii sunt de acord ca ambele sunt surse sanatoase de proteina de buna calitate.
Ce nu ai sa auzi insa de la toti este ca nu e deloc un pacat sa mananci si pielita, care are un continut de grasime... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 12:02
Alte articole despre: grasimi alimentatie, grasimi sanatoare, grasimi boli inima, unt sanatate, carne porc, smantana grasimi
Grasimea e sanatate curata, daca o pui unde trebuie
Kilogramele in plus te pot face mai sanatos, daca sunt depuse armonios pe solduri, coapse si dos, potrivit cercetatorilor universitatii britanice Oxford.
Grasimea depusa in jurul soldurilor ne protejaza de acizii grasi daunatori si contine un agent inflamator ce impiedica producerea accidentelor vasculare, sustin oamenii de stiinta de la Oxford, citati de BBC.
Potrivit acestora, ar fi de preferat un posterior proeminent in locul grasimii depuse in jurul taliei, deoarece aceasta nu are astfel de proprietati benefice pentru organism.
Mai mult, oamenii de stiinta spun ca medicii viitorului vor prescrie redistribuirea grasimii corporale catre solduri si coapse, pentru a preveni bolile cardiovasculare si metabolice, cum ar fi diabetul.
"Conteaza forma si locul in care se aduna grasimea. Grasimea din jurul soldurilor si coapselor este benefica, iar cea depusa pe burta are efecte nocive", spune doctorul Konstantinos Manolopoulos, conducatorul echipei de cercetatori de la Oxford.
Grasimea de pe coapse si spate este mai greu de eliminat decat cea din jurul taliei, insa Manolopoulos sustine ca tocmai acesta este si motivul ce o face extrem de utila.
Cand grasimea este arsa prea repede, aceasta elimina o cantitate mare de citokine, molecule proteice care provoaca inflamarea corpului si au legatura cu bolile cardiovasculare si rezistenta corpului la insulina, dar si cu diabetul.
Creierul uman contine foarte multe lipide (grasimi). O dieta fara grasimi (majoritatea produselor alimentare contin si un anumit procent de lipide. Incusiv carnea de pui, curcan, multe dintre legume) duce la deficite neurologice.
Pai. sa zicem ca esti in spital dupa o operatie si nu ai voie sa mananci 1-2 zile... organismul va consuma din acea grasime pana vei reincepe sa mananci. evident prin consomarea grasimii vei ramane '' vie'' dar daca ai posibilitatea sa mananci mai bine mananci decat sa faci foame... muschii ''se transforma'' in energie iar grasimea in lichide etc :] deci da grasimea e benifica organismului dar nu in cantitate prea mare
Mario1996 întreabă: