| Dumitruionutz3 a întrebat:

La cat timp după ce mă operez de hernie inghinala (Lichtenstein) voi mai putea ridica greutăți ca înainte de operație?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| Floridori a răspuns:

Tu inca nu ai fost diagnosticat, medicul nu ti-a recomandat tipul de tratament sau operatie, nu ai fost programat si deja te gandesti daca vei mai ridica sau nu greutati.
Sa presupunem ca ai hernie testiculara si ca nu vei mai putea ridica greutati.Crezi ca daca nu faci operatia, vei mai putea ridica greutati? Sau crezi ca daca intrebi aici, ti se va schimba situatia si toti cei operati nu vor avea voie sa ridice greutati, iar tu da?

Mergi la nenea ala caruia ii spune "medic chirurg" si vezi mai intai daca este hernie, deoarece numai el se poate pronunta in acest sens. Daca este, atunci va decide ce tip de operatie ti se potriveste sau ti se poate face si te va indruma cu privire la toti pasii ulteriori, incluzand recuperarea.
Dar ca sa iti raspund totusi, recomandarea este sa nu ridici greutati nici daca te operezi, nici daca nu te operezi de hernie. Daca stii despre procedurile prin care se corecteaza hernia testiculara, atunci stii si ce inseamna, cum se formeaza si poti sa intelegi si de ce este recomandat sa nu se ridice greutati.

| Dumitruionutz3 explică:

Dar maxim ce greutate mai pot ridica după? Nici măcar 50kg?

| Floridori a răspuns:

Fizic, tu o sa poti sa ridici cat ai vointa, dar plafonul muscular care deja are probleme in sustinerea intestinelor (fie congenital pentru ca inainte de nastere, atunci cand testiculele au coborat in scrot, trecerea dintre canalul inghinal si zona abdominala nu s-a inchis corect, fie din cauze mecanice, tocmai pentru ca ridici greutati-posibil incorect sau fortand mult-facand muschii din acea zona sa cedeze) va ceda din nou si vei avea aceeasi problema, cu complicatii mai serioase.De aceea, se recomanda sa nu se ridice greutati.Nu exista un minim sau un maxim deoarece depinde de fiecare organism in parte, de gradul problemei etc.Cunosc persoane carora li s-a recomandat sa ridice pana in 5kg, altora putin mai mult, altora deloc.
Tu te poti incapatana sa ridici oricat, ca doar nu sta nimeni sa te urmareasca, dar nu cred ca vrei sa se complice toata situatia.Crede-ma ca nu vrei nici sa vezi cum arata o hernie testiculara strangulata sau operatie rupta, nici nu vorbesc sa le mai si experimentezi pe pielea ta.
Asta in cazul in care e hernie.Dar mai intai mergi la medic.Te diagnosticheaza si lui ii poti adresa toate intrebarile tale.
In orice caz, daca e vorba de hernie, greutatea pe care o vei putea ridica fara riscuri este departe de 100 si chiar 50kg.
Mergi la medic si nu mai sta asa pentru ca se va agrava si nu cred ca vrei asta.

Dar cam cate kg as putea ridica fara a se rupe plasa? Nu e mare tare umflatura.Dar daca era hernie nu trebuia să se retragă? că am aceasta umflatura de la Crăciun (era mai mică) și nu s-au retras niciodată înapoi chiar daca o împing eu.

| Floridori a răspuns:

Hernia inghinala sau cea testiculara se refera la faptul ca o portiune, o bucata din intestin a trecut din cavitatea abdominala in canalul inghinal deoarece musculatura ce le separa a fost deteriorata sau a existat o conditie congenitala ce a favorizat aceasta trecere.
O bucata de intestin trece printr-o fisura, ruptura, printr-un orificiu in zona inghinala.Cum crezi tu ca ar putea sa urce inapoi in sus?

Asta presupunand ca este hernie...

Când o împing in sus.Ar trebui sa intre înapoi în abdomen

Dar după operație se va mai face ca înainte acolo adică va mai creste prapure?

| johnnny123 a răspuns:

Pe el nu-l intereseaza aspectele medicale ale problemei, il intereseaza doar "cate kg va putea sa ridice". Dar nu intelege ca raspunsul la intrebarea asta nu este atat de simplu pe cat ar vrea el.

Este genul ala de om care intreaba "Ce este atat de complicat la teleportare? Nu trebuie decat sa dispari de aici si sa apari dincolo"

| Floridori a răspuns:

Daca zici tu ca un mat cazut in alta cavitate, impins cu degetul in sus, ar trebui sa se retraga, atunci nu ar mai fi nevoie de chirurg si operatie.
Dar ok, nu o sa insist pe tema asta...Doar mergi la medic.

Hernia si eventratia (ruptura de prapur) nu sunt chiar acelasi lucru, exista diferente, dar nu, nu se regenereaza.Tocmai din acest motiv se intervine chirurgical pentru a corecta defectul, indiferent ca este hernie (unde daca se intervine la inceput e posibil doar sa se coasa) sau eventratie (unde obligatoriu se va folosi si plasa, mai ales ca vorbim de organe mari).

| Floridori a răspuns:

Ai un simt al umorului pe care il apreciez, sincer laughing

Am observat ca nu ii pasa, am incercat totusi sa ii explic, dupa cum se vede, dar din pacate, cum si tu spui, nu exista un raspuns concret, mai ales ca nici macar nu stie ce este.
Explic atat cat se poate explica, mai ales in conditiile in care este vorba despre o persoana care nu accepta niste explicatii, ci doar vrea ca cineva sa ii spuna concret cate kg va putea ridica, dar raspunsul este unul mai complex.Nu e ca si cand ai merge la supermarket cu 2lei si ti-ai cantari pe cantarul electronic fasole atat cat sa te incadrezi in bani.
El are 16 ani din cate am inteles din alte intrebari, dar exista si persoane mature care gandesc la fel.

| johnnny123 a răspuns:

Multumesc! Si eu apreciez sincer eforturile si rabdarea cu care le raspunzi. Aparent mult mai mult decat apreciaza ei, din pacate.

Dar daca macar 5% dintre ei inteleg ceva si iau masurile corecte, tot merita efortul.

Și dacă se coase nu se cicatrizează?

| Floridori a răspuns:

Iti multumesc frumos!
Macar incerc...

| Floridori a răspuns:

Nu este o cusatura ca atunci cand ti se pun doua copci pentru ca te-ai lovit la cap.

Se reduce sacul herniar, se coase aponevroza la nivel posterior, se monteaza plasa, se coase apoi aponevroza anterior.
Aceasta este procedura din moment ce intestinul deja a patruns in canalul inghinal.Am spus la inceput, adica cand se depisteaza aceasta problema la inceput.La inceput insemnand din prima zi cand ti-ai dat seama de aceasta problema si nici atunci nimeni nu iti garanta ca nu se va folosi plasa.Pentru ca depinde de la organism la organism, depinde de gradul de degradare, de dimensiunile herniei, a fisurii, orificiului si de tip, adica daca este congenitala sau dobandita.
Chiar daca te operezi, acea zona va fi vulnerabila.

Am înțeles că plasa va întări mai tare acea zona și nu va mai ieși niciodată pe acolo.Si plasa nu se poate rupe că doar nu tragi cu mana de ea. Așa e?

Dar totuși se poate lipi hernia de testicul? Eu o simt într-o zonă sus lipita de testicul.

| Floridori a răspuns:

Plasa in sine sa zicem ca nu, dar musculatura care deja este deteriorata, da.
Nu cred ca este atat de greu de inteles.

Se poate lipi de testicul o bucata de mat care iti atarna in scrot? Asta este cea mai mica problema pe care ar putea sa si-o puna o persoana cu hernie.
Dar vorbim de hernie cand tu nu ai diagnosticul.Tu asta nu intelegi, ca pot fi multe lucruri, dar daca chiar este hernie, va trebui operata si recuperarea depinde de multi factori.

Mergi la medic! Multa sanatate!

Se poate lipi de testicul?

| Floridori a răspuns:

Picatura ce lipeste, nimic, nimic n-o dezlipeste big grin

Eu nu întreb la mișto. Daca aveți timp de glume du-te in alta parte. Daca erai in locul meu nu cred că ai fi vrut ca cineva să facă glume.

| Floridori a răspuns:

Gresit! De misto iti arde tie.Eu am raspuns cat se poate de explicit, dar grija ta sunt greutatile si daca organele se pot lipi intre ele, de parca in abdomen asta se intampla, se lipesc...Asta in conditiile in care te-ai diagnosticat singur si ti-ai ales si tipul de operatie pe care il va face chirurgul.Mai lipseste sa te operezi singur. laughing
Si daca eu sau altul glumim, ce?!
In locul tau, nu mi-ar fi pasat daca cineva face glume, sau cate kg voi putea ridica dupa.In locul tau, as fi fost de mult la medic.
Numai bine si multa sanatate!

Pai eu zic de greutăți pentru că în viață trebuie sa muncești. Daca totuși nu vrei sa îmi răspunzi nu îmi răspunde decât să faci mișto.

| Floridori a răspuns:

Mda...Vad ca o tragi cu a ta.Am raspuns cu o rabdare care ar depasi pe oricine.Mai rau este ca e foarte probabil sa nu fi inteles nimic.