Printre altele: are imporatnte proprietăți antioxidante, contribuind la protejarea celulelor de actinea radicalilor liberi, ajutandu-le să funcționeze normal. Printre beneficiile pe care le aduce un aport optim de vitamina C se mai numara contributia la formarea normală a colagenului; colagenul este parte din structura oaselor, dinților, gingiilor și a pielii. Vitamina C joacă deci un rol în menținerea sănătății acestora. Mai contribuie si la reducerea starii de oboseala, absorbtia fierului, buna functionare a sistemului nervos.
Ca orice vitamină contribuie la metabolism. În celule se produc arderi, grăsimile și zahărul, glucidele, ard în oxigen și produc energie. Ca aceste arderi să se producă, ca proteinele să poată produce celule noi, înlocuind pe cele vechi, care mor și sunt eliminate, este nevoie de cantități mici de substanțe vitale, numite vitamine, care participă la aceste reacții chimice și le fac posibile. Fără ele, ne-am îmbolnăvi grav și am muri. Pe vremuri, nu foarte demult, marinarii care mâncau doar mâncare conservată, carne uscată, biscuiți marinărești, se îmbolnăveau de scorbut, le picau dinții. Când au luat la bord lămâi, ce conțin vitamina C, boala a dispărut.