Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, care isi are obarsia in Asia tropicala. Se intalneste in tinuturile asiatice (China). Este o planta erbacee aromata, al carei rizom (sau radacina) are gust placut. De putin timp (dupa 1989), este introdusa si in comertul nostru. Din punct de vedere yoga, este triplu yin, dar metafizic - are elemente yang. Conform Ayurvedei, este uscat si fierbinte, fiind un echilibru pentru toate tipurile de oameni. Planta este folosita in alimentatie si terapie; in special iarna, face mancarea mai usoara si mai usor digerabila. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, mazarii, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Se foloseste la pasta de soia, ardei rosii, vinete, broccoli, varza de Bruxelles etc.
Recunoscut de asiatici inca din secolul I ca o planta medicinala cu efecte rapide asupra problemelor reumatice si digestive, ghimbirul este studiat acum in vestite laboratoare de medicii europeni. Cand a fost descoperita, radacina de ghimbir era folosita ca un agent antiinflamator si impotriva senzatiei de voma. Specialistii precizeaza ca mii de ani ghimbirul a fost administrat, in special, bolnavilor cu artrita reumatoida. Actiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. Fitoterapeutii au constatat ca, spre deosebire de medicamentele alopate, ghimbirul scuteste aceasta categorie de bolnavi de efectele secundare ale medicamentelor folosite pe termen lung - mai ales de ulcerele de stomac. Cercetarile continua in acest sens, pentru a se dovedi cum poate sa neutralizeze planta acizii inflamatori din articulatii. Specialistii homeopati au ajuns la concluzia ca ghimbirul mai poate inlatura greata ce se datoreaza diverselor deplasari cu masina, avionul si vaporul.
Un alt studiu a dovedit efectele plantei, dupa interventii chirurgicale, care impun anestezia generala. Un test efectuat asupra unui lot de 30 de femei care au fost supuse anesteziei generale in timpul unor interventii ginecologice a demonstrat efectele sale puternice in combaterea starii de voma. Lotul de femei a fost impartit in doua grupuri: primului grup i s-a administrat un medicament renumit in combaterea acestei stari, iar al doilea grup a primit ghimbir sub forma de capsule. S-a demonstrat ca, la femeile care au fost testate cu ghimbir, simptomele de greata au fost suportabile si pacientele s-au recuperat destul de repede, fara sa mai urmeze alta terapie pentru stomac. Ceaiul din radacina de ghimbir s-a dovedit eficient si in tratamentul bolnavilor de cancer care au facut chimioterapie. De aceea este studiat si pentru proprietatile sale anticancerigene. In privinta greturilor „de miscare", planta a dat rezultate excelente intr-un procent impresionant - de peste 90 la suta la persoanele care au testat-o. Pe langa faptul ca le inlatura greata, ghimbirul ii ajuta si pe cei cu ameteli si vertijuri. Doza zilnica prescrisa de medic in astfel de situatii a fost de 2-4 capsule sau sub forma de ceai.
Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare. In functie de cantitatea de ghimbir consumata, poate avea efect constipant sau laxativ. Daca se mananca mai mult de 10 g de ghimbir in timpul mesei, are efect constipant, in timp ce o cantitate mai mica este laxativa. Este calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele, este sudorific, ajuta la ingrijirea parului (contra matretei). Curata intestinul si elibereaza de secretii plamanul, ajuta in astm. Are calitatea de a feri de raul de mare, ameteli, vertijuri, greturi.
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. In China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir.
Radacina iute si dulce de ghimbir este un stimulent puternic, fiind considerata un panaceu universal. Ghimbirul este util mai ales in bolile digestive si ale aparatului respirator, in artrite si este un foarte bun tonic cardiac. Favorizeaza eliminarea toxinelor din intestin si asigura o flora intestinala sanatoasa. De asemenea, ghimbirul impiedica formarea trombozelor, determina scaderea nivelului colesterolului si are efect antibacterian. Calmeaza crampele menstruale cauzate de frig. Pasta de ghimbir se mai foloseste impotriva durerilor de cap.
Ghimbirul intareste Pitta si reduce Vata si Kapha. Uscat, are efect de incalzire mai puternic decat proaspat. Radacina se poate intrebuinta intreaga (proaspata sau uscata), sub forma de pulbere sau de suc.
In bucatarie, ghimbirul se foloseste cu predilectie la condimentarea mancarurilor dulci, la prepararea de curry si muraturi.
Indicatie - amestecat cu miere, ghimbirul amelioreaza Kapha, combinat cu zaharul candel - Pitta, iar impreuna cu sarea gema - Vata.
Pentru efecte terapeutice. 0.5-1.5 g de praf de radacina de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, inainte de masa, inlatura durerile de cap de natura nevralgica si spastica, greturile si voma (la femeile insarcinate), trateaza bronsita si astmul bronsic, frigiditate, cataracta. Stimuleaza atractia fizica si memoria.
Bucatele subtiri de ghimbir proaspat lasat 10 min intr-o cana de apa fierbinte, strecurat si baut cu inghitituri mici, blocheaza procesul de inflamator atat de suparator in osteoartrita si fara efecte secundare.
Ghimbirul este aliment, cat si medicament. In bucatarie este un condiment picant, apropiat de piper, este un condiment foarte pretios. Pe de alta parte, nenumarate leacuri traditionale folosesc ghimbirul pentru combaterea febrei, durerii si a starilor de greata., arde toxinele Arna, este revigorant, combate starile de oboseala, este vasodilatator, activeaza circulatia sanguina periferica, eliminand simptomele de maini si picioare reci, previne riscul formarii de cheaguri de sange, previne afectiunile cardiovasculare, are proprietati antitumorale, are un efect linistitor.
Buna!
Utilizari medical
Abia la începutul anilor 1980 cercetătorii occidentali s-au preocupat de virtuţile terapeutice ale ghimbirului, in special rizomul.
* În răceală, acţionează asupra plămânilor, stomacului şi splinei. O rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă şi fiartă în 250 ml apă, timp de 10 minute, produce un ceai cu efecte remarcabile în tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducând şi o senzaţie puternică de încălzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant. Atunci când febra nu cedează, fierbeţi 100 g ghimbir proaspăt în 500 ml apă şi spălaţi tot corpul cu zeama rezultată. Dacă tusea nu vrea să vă lase în pace, stoarceţi o rădăcină de ghimbir şi amestecaţi sucul cu puţină miere şi 250 ml apă fierbinte; beţi câte 1-2 căni pe zi. Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în inflamaţiile gâtului, sinuzite, răguşeală, febră, eliminare de mucozităţi şi congestii respiratorii.
* Indigestia poate fi tratată dacă mâncaţi căteva bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeaşi parte a plantei vă poate scăpa de un sughiţ rebel, greaţă sau vomă, ori chiar de o toxiinfecţie alimentară.
* Reumatism: Rapoarte medicale din diverse spitale chinezeşti arată că injectarea unei soluţii de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice.
* În caz de greaţă, se ţine în gură, sub limbă, o bucăţică de rădăcină de ghimbir. Senzaţia de greaţă şi vomă va dispărea imediat.
* În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir şi morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secreţii.0.5-1.5 g de praf de rădăcină de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică şi spastică, greţurile şi voma (la femeile însărcinate), tratează bronşita şi astmul bronşic, frigiditate, cataracta.
[modificare]Alte utilizari
* În industria parfumurilor: graţie uleiului esenţial pe care îl conţine, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată şi conferă astfel căldură şi personalitate parfumurilor.
Ghimbirul are multe intrebuintari,pe langa comdiment,se foloseste si ca medicameni in multe afectiuni,este un bun antiinflamator,diuretic,stimulent sexual si multe altele,dar cea mai mare calitate al ghimbirului este de oxigenare al creerului,de acea se foloseste pentru memorie, in diferite salate si mancaruri. Pus in mancare iuteala lui se pierde mult,la salate se pune mai putin,pentru a nu iutii prea tare(Nu este foarte iute,poti sa-l gusti inainte). O reteta, dietetica, cu ghimbir: se taie 2 cepe solzi si se pun la calit, intr-o tigaie, cu 3 lingur de ulei, cand ceapa s-a inmuiat putin se adauga bucatile de pui de la care s-a indeparata pielea.Se lasa sa se rumeneasca carnea de pui si se adauga seara,ghimbir ras catva catei,intregi,de usturoi,si putin vegeata, se adauga un pahar de apa si putin vin alb(facultativ), se acopera si se lasa la foc mic sa fiarba jumatate de ora.Cand faci diverse salate de rosi, castraveti, ardei grasi poti sa adaugi o lingurita de ghimbir ras.Nu se pune in salata verde sau in cea de varza Sant multe retete cu ghimbir,se poate face sirop si dulceata de ghimbir,ceai de ghimbir, totul e sa-ti placa gustul lui, dar daca nu incerci nu ve stii daca iti place sau nu