Medicii spun ca pana la 9 luni un bebelus este in continua schimbare. Dupa varsta de 9 luni se definitiveaza culoarea ochilor.
In ciuda a ceea ce majoritatea dintre noi stiu, culoarea ochilor unui nou-nascut nu depinde de prezenta pigmentilor negru, albastru sau verde in iris, ci exclusiv de concentratia unui pigment numit melanina. Melanina este un pigment brun, prezent si in celulele pielii, pigment care, sub forma unor particule microscopice, este capabil sa reactioneze diferit la lumina alba. In functie de concentratia acestui pigment in iris, culoarea ochilor variaza de la albastru deschis la brun intens.
"Fabricarea" melaninei de catre organism este un fel de reactie cu efect intirziat, de aceea culoarea ochilor bebelusilor se schimba aproape fara exceptie la citeva luni de la nastere. Ea este, de regula, mai deschisa la inceput, intr-o gama de la albastru-pal pina la gri. Numai ca, pe parcursul primelor luni de viata, melanina incepe sa lucreze si sa dea culoarea definitiva a ochilor. Aceasta se produce diferentiat, de la copil la copil, de la virsta de numai citeva luni, pina la aceea de doi sau trei ani. Copiii care ramin cu o culoare deschisa a ochilor, mostenesc de fapt nu culoarea, cit capacitatea organismului de a produce mai putina melanina decit alti copii.
Sambeanu_Ana_2000 întreabă: