| Jessica1235 a întrebat:

La final de primăvară mi-am facut detartraj iar când mi-a îndepărtat piatra de pe unul dintre caninii de jos am simțit o durere destul de mare dar am crezut că se trage de la o măsea din zonă care avea o carie mică. Mi-am făcut caria și mi-am dat seama că durerea e de la canin, interesant este că nu am nicio carie iar durerea apare la dulce, apă sau orice fel de lichid și când apăs cu unghia sau periuța de dinți. Durerea nu se întinde ci e locală. Niciodată nu am mai pățit să am o durere la un dinte și să nu existe carie. Oare ce ar putea fi? Oricum urmează să merg la dentist dar vreau să văd dacă a trecut cineva prin așa ceva și ce ar putea fi.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| AlexandraIris22 a răspuns:

Bună! Există cazuri în care poți avea o sensibilitate la agenții externi enumerați de tine mai sus, dar să nu se observe prezența unei carii. În aceste cazuri poate fi vorba despre o demineralizare, care este stadiul precedent unei carii. Aceasta demineralizare poate fi numită și carie incipientă. De obicei nu are culoarea aceea brun-negricioasă pe care o știm cu toții, ci are mai degrabă un aspect alb cretos. În acea zonă au acționat acizii secretați de bacterii în urma degradării glucidelor din alimentație, iar acești acizi au degradat smalțul, acesta rămânând într-un strat mai subțire. Fiind mai subțire, stimulii ajung mai ușor către dentină(situată imediat sub smalț), care are terminații nervoase în canaliculele ei, iar astfel simți durerea. O altă situație este aceea în care chiar ai o carie, dar ori este destul de mică la suprafață, dar poate fi mult mai mare în dentină/pulpă, ori ai o carie pe care nu ai observat-o. În orice caz, ar fi ok să îți faci un control stomatologic și o radiografie pentru a vedea si ce este în interiorul dintelui. De obicei, dacă demineralizarile nu sunt semnificative, pot fi reversibile. Good luck!?

| Jessica1235 explică (pentru AlexandraIris22):

Mulțumesc pentru explicații, o să merg la stomatolog să-mi rezolve orice ar fi acolo

| AlexandraIris22 a răspuns (pentru Jessica1235):

Cu drag! ????

5 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

" nu am nicio carie iar durerea apare la dulce, apă sau orice fel de lichid"

de fapt, ăsta e indiciu indubitabil de existență a unei carii

| Jessica1235 explică (pentru sierra1):

Și arunci de ce nu se vede? Întotdeauna când am avut durerile astea se vedea și caria dar acum nu se vede nicio pată neagră car de mică

| sierra1 a răspuns (pentru Jessica1235):

DU-TE la dentist