| ramonatm17 a întrebat:

M-ar interesa sa stiu in ce situatii autopsia unui cadavru este obligatorie? Daca familia nu doreste sa se faca autopsie indiferent de modul in care a murit persoana este necesar? Cine are cunostinte in domeniu mi-ar placea sa imi explice pe ce baza se face autopsia si in ce conditii aceasta nu se face. Multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca exista suspiciuni de moarte violenta de orice fel (omorat de cineva, accident, sinucidere, persoane gasite moarte, chiar fara semne de violenta) se face autopsie medico-legala indiferent ce zice familia.
Pentru cazurile la care nu exista nici o suspiciune de moarte violenta, dar care au murit in spital, teoretic se poate face autopsie la oricare pacient. Practic pot fi scutiti de necropsie, pacientii la care familia cere asta DACA medicul curant, medicul sef de sectie al sectiei unde s-a produs decesul, medicul anatomopatolog si directorul institutiei medicale sunt de acord. Asta inseamna ca medicii mai sus mentionati stiu cauzele decesului, au dovezi pentru ele (analize, radiografii, tomografii, etc), pot completa cauzele mortii in certificatul constatator al decesului si nu au absolut nici o nelamurire privind cauza decesului (boala este bine cunoscuta si documentata). Nu primesc scutire de autopsie femeile insarcinate sau lauze, copiii de sub un an, persoanele care decedeaza in primele 24 de ore de la internare, persoanele care anterior internarii erau in custodia statului (detinuti, bolnavi psihic internati), persoanele carora prin natura meseriei li se verifica des starea de sanatate (militari, piloti) etc. Daca medicii nu pot da scutirea de autopsie fiindca nu sunt indeplinite conditiile de mai sus, sau fiindca au nelamuriri asupra cauzelor de deces, se explica familiei motivele si familiile normale inteleg si accepta. Daca familia este complet refractara la motivele medicale, se anunta procuratura si, pe baza documentelor medicale, procurorul decide daca se face sau nu autopsie (de obicei in favoarea medicului, fiindca el are motive obiective) iar pacientul va fi preluat si autopsiat la medicina legala.
Ioandelasal, daca imi permiti sa te contrazic, nu este nevoie de notar. Daca familia nu vrea autopsie, se face o cerere simpla, de mana, care este sau nu aprobata de medicii mai sus mentionati.
Pentru persoanele decedate acasa, medicul de familie decide daca poate completa certificatul sau solicita necropsie.

6 răspunsuri:
Abh
| Abh a răspuns:

Intreab-o in privat pe Brigaela, este medic anatomo-patolog.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In trei cazuri mari este obligatorie autopsia: in cazul suspiciunii de infractiune, in cazul unei boli neidentificate si in cazul cererii familiei. Daca nu se vrea efectuarea autopsiei si in alte cazuri atunci familia trebuie sa dea o declaratie autentificata de notarul public(data de cel mai apropiat membru de familie, respectiv sotie, parinte, fiu etc). Numai bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In cazul in care persoana deceadata are sub 50 de ani se face obligatoriu daca are peste 50 se face doar daca familia o cerehappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Autopsia este obligatorie in cazurile de morti suspecte, la interferenta patologicului cu violenta, mortile putand fi clasificate in morti patologice si morti violente.
in catul mortillor violente, autopsia e obligatorie...
in cazul mortilor patologice, autopsia se efectuiaza in cazurile mortilor ce nu au un dg.bine stabilit sau care s-au produs la scurt timp de la internarea in spital.
cand cauza mortii este cunoscuta, pacientul decedat fiind investigat clinic si paraclinic, se poate elibera cadavrul fara autopsie, apartinatorii putand solicita acest lucru.
vor completa un formular tipizat in care isi vor asuma responsabilitatea in sensul ca nu au dubii privind cauza mortii si ca au fost de acord cu dg, stabilite de medici.
Cererea de scutire de necropsie va trebui avizata de medicul curant, de medicul anatomopatolog si de medicul director al unitatii sanitare...
aceasta este singura procedura legala de eliberare din spital a unui pacient decedat.

| pedobear a răspuns:

Pe cine te-ai gandit sa matrasesti?

| annuka a răspuns:

Ce ar trebui sa faca o persoana de 39 de ani care se stie bolnava de cancer (cu acte medicale, tratamente si final previzibil) ca sa nu i se faca autopsie dupa moartea sa? am inteles ca se face obligatoriu pana in 50 de ani. e suficient sa lasi un inscris sub semnatura privata?