@Legiuitoarea:
Doamne-fereste!
Ce scrie in articolul ala nu are relevanta, trust me - am si eu problema asta si citesc American Journal of Gastroenterology de 3 ani.
Pe langa tratamentul care l-am dat eu mai sus exista (in cazurile grave) posibilitatea de interventie chirurgicala. Dar in rest dieta nu afecteaza boala de reflux gastro-esofagian.
Ma rog, sunt multe de discutat, in primul rand BRGE se diagnosticheaza prin gastroscopie sau prin evaluarea raspunsului la un tratament de cateva zile cu medicatie antacida deci conform standardelor internationale nu se poate trezi un medic sa-ti spuna ca ai asta numai dupa cateva intrebari.
Dar e complicat, ce trebuie sa stie el e ca vrea sau nu vrea trebuie sa renunte la fumat, controlul greutatii e foarte important si ridicarea capului patului pe timp de noapte rezolva problema.
Bună.
Un doctor tare prost.
Dacă ţi-a dat un diagnostic trebuia să-ţi dea şi o dietă alimentară, dar ce să te faci cu nesimţiţi ăştia!
http://www.nodismed.ro/......n_409.html
Sănătate.
Pa, pa.
Am avut si eu in urma cu cca 30 de ani, poti sa mananci orice dar sa nu fie prea condimentate, sa nu mananci prea mult si sa nu te intinzi(culci) mai repede de 1, 5 - 2 ore dupa ce ai mancat. Sanatate si numai bine!
Stai putin sa ne intelegem.
Burta si refluxul gastro-esofagian nu au legatura una cu alta. De la reflux gastro-esofagian te arde in capul pieptului, deci simti arsura nu durere si simti in capul pieptului nu in burta.
Conform ultimelor studii, in boala de reflux gastro-esofagian nu conteaza ce mananci deci poti sa mananci orice.
Tratamentul implica niste modificari ale stilului de viata:
1. Renuntarea la fumat (fumul slabeste sfincterul gastro-esofagian)
2. Slabirea, ajungerea la o greutate normala
3. Nu se mananca 2 ore inainte de culcare
4. Ridicarea capului patului cu 6-8 cm in asa fel incat sa nu mai dormi in pozitie perfect orizontala; deci trebuie sa pui ceva sub piciorul patului ca sa-l ridici cu totul, nu folosi perne sub tine pentru ca alea te ridica doar de la mijloc si mai rau iti fac
Daca aceste schimbari ale stilului de viata nu dau rezultate, se mai adauga medicamente - de obicei inhibiori de pompa de protoni (Omeprazol de exemplu).
Daca doctorul ti-a spus ca trebuie sa mananci nu-stiu-ce in cazul bolii de reflux gastro-esofagian inseamna ca nu e la curent cu ultimele studii.
Cu durerea e alta poveste, deci intre arsura si durere e diferenta; daca te doare SI burta in afara de asta inseamna ca mai exista o problema nediagnosticata fiindca boala de reflux gastro-esofagian nu da dureri de burta (burta = regiunea din jurul buricului).
Trebuie tratament medicamentos.
Regimul alimentar nu e relevant, nici macar in ulcerul duodenal nu mai e nevoie de regim alimentar strict.
Trebuie sa ai un"regim"de bun simt: 3 mese pe zi, micul dejun obligatoriu, prinz, cina, 1-2 gustari.
E adevarat ca medicii, in general, nu se obosesc sa dea sfaturi de alimentatie corecta, dar nu din nesimtire ori prostie ci pentru ca-si imagineaza ca oamenii nu sunt retardati.
Repet : nu e nevoie de regim special ci de moderatie si bun simt.