| guess_who a întrebat:

Mai are rost sa-mi iau apa de gura, cand am observat ca are senzatia pastei de dinti? Adica ce-ar fi sa pun apa si pasta de dinta, sa le amestec si sa ma clatesc cu ea?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
| pisi dy a răspuns:

Eu zic doar sa te uiti la ele...nu-i pacat sa le consumi?
Draga mea, fiecare are rolul ei si asigura curatarea mecanica, chimica si bacteriologica...Cryss ti-a descris bine tehnica corecta!

| alexa a răspuns:

Am gasit un site in care iti spune rolul apei de gura, cu avantajele si dezavantajele sale http://www.tonica.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=335

| Cryss a răspuns:

Existenta unor dinti sanatosi nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corect efectuate.

Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafta dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei si de pe suprafata dentara.Copiii vor fi ajutati de parinti pana cand vor fi in stare sa-si faca singuri periajul corect. Lasand la o parte aromele care folosesc mai mult reclamei decat danturii, aproape toate pastele de dinti au aceleasi componente de baza: antiseptic, fluor, calciu. Prin urmare, nu e cazul sa va asteptati la mari diferente intre ele; un pret sensibil mai mare nu va aduce neaparat dinti mai albi sau mai curati. Diferite sunt pastele ce au o componenta usor abraziva sau cele ce includ o substanta cu caracter usor anestezic si sunt recomandate persoanelor cu hiperestezie (sensibilitate accentuata la unele substante, la cald, rece, dulce etc.). Daca aveti dubii si nu stiti pe care s-o alegeti, sfatuiti-va cu medicul stomatolog.

Despre periaj e bine sa stiti ca nu trebuie efectuat la modul grabit, agresiv, caci poate dauna danturii mai mult chiar decat lipsa periajului. Periuta nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea dura si "se cere" schimbata in fiecare luna - nu se asteapta pana la compromiterea sa totala! Intretinerea periutei e deodebit de importanta. Inainte de periaj ar trebui dezinfectata (macar uneori), iar dupa periaj trebuie sa existe recipiente speciale in care se pastreaza periutele si se gasesc chiar periute cu "capacele" de protectie, care se ataseaza dupa fiecare periaj ).

Durata optima pentru un periaj corect este de circa 3-5 minute.

Cum alegi pasta de dinti:Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa folosesti o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0, 03% fluor.

Miloace adjuvante:APA DE GURA este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros placut. Apa de gura este un antiseptic minunat pentru cavitatea bucala si asigura o respiratie placuta dupa clatire, dar nu inlocuieste periajul, ci vine sa-l completeze. Cea in compozitia careia se gaseste si clorhexidina (un antiseptic recomandat pentru o gama larga de germeni) se foloseste in special preoperator si postoperator, in parodontopatii si alte afectiuni ale gingiei. Asadar, n-o folositi "dupa ureche", ci doar sub control medical. Ambele variante de apa de gura modifica ecologia cavitatii bucale (e drept, cea cu clorhexidina intr-o proportie mai mare), astfel ca, dupa o perioada de tratament se recomanda o pauza. De obicei, gasiti aceste instructiuni de folosire pe ambalaj.

Ata dentara: nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj. Foloseste intotdeauna ata dentara inainte de spalatul pe dinti, nu dupa. Se gaseste in aproape toate farmaciile, nu ne afecteaza bugetul (costa in jur de 50.000 lei) si este obiectul cel mai usor de depozitat - recipientul este atat de mic incat incape cu usurinta intr-un buzunar de haina sau geanta! Ata dentara e recomandata mai ales dupa o masa la birou sau in oras, cand nu avem la indemana periuta de dinti pentru indepartarea resturilor alimentare. Varianta mentolata e chiar si mai placuta, pentru ca ne improspateaza respiratia.

Atentie! manevrarea prea agresiva poate duce la ranirea gingiei si, deloc de neglijat, la instalarea, in timp, a bolii parodontale. Cum se intampla asta: dupa ranirea gingiei, microbii pot patrunde in rana, iar o data inchisa leziunea, imediat sub gingie se dezvolta punga parodontala ce distruge in timp osul. Simptome: prurit, roseata gingiei, edem (umflatura), sangerare, miros fetid (gingia intra in degradare biologica) si dureri.

Prin urmare, ata dentara trebuie trasa incet-incet printre dinti, fara miscari bruste, pentru a evita agresarea si sangerarea gingiei.

Guma de mestecat: este recomandata in igiena dentara cu conditia sa nu contina zahar (guma de mestecat sugar-free). Daca, ocazional, nu te poti spala pe dinti, solutia cea mai la indemana este sa mesteci guma. Efectul este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.

Foarte importanta pentru mentinerea sanatatii danturii este vizita periodica la stomatolog! Chiar daca ti-e teama de stomatolog si te dor dintii numai cand te gandesti la el, trebuie sa-i treci totusi pragul, macar o data la doua-trei luni. Iti va detecta cariile incipiente si le va trata inainte sa-ti "manance" prea mult din dinte, iti va inspecta gingia in cautare de eventuale leziuni si iti va da recomandari, daca este cazul. O data urcata pe scaunul medicului stomatolog, ii poti cere sa-ti albeasca dintii, dar acest proces nu este recomandat decat foarte rar (cel mult o data pe an!).

Asta am gasit aici : http://danstomatologie.ro/
Sper sa te ajute :D.

| alma a răspuns:

Buna, eu iti pot recomanda daca vrei sa folasesti apa de gura cauta una ANTISEPTICA pentru ca iti desinfecteaza cavitatea bucala si este foarte indicata.

| ioana_5498 a răspuns:

Nu cred ca e o idee pre buna, apa de gura ajunge acolo unde periuta nu, fiecare are rolul ei, folosestele pe amandoua.

| Mya a răspuns:

laughing)ce inventiva esti...atunci s-ar numi pasta-denta-gura? draga mea, nu crezi ca daca nu ar exista o diferenta, ar fi facut si producatorii acelasi lucru?! Fiecare are rolul ei.Acum...sa-ti zic termenii exact, nici eu nu stiu, ca nu's medic stomatolog, dar din ce stiu si eu de pe instructiuni laughing in general pasta de dinti are ca scop doar curatarea dintilor, in schimb apa de gura...acum depinde ca sunt pe mai multe categorii, ingrijeste dintii si in acelasi timp si gingiile...previne aparitia placii dentare, indeparteaza mirosul urat al gurii...in concluzie, amandoua sunt necesare!

| carmenzo a răspuns:

Eu folosesc de ceva timp si e f buna pentru ca dezinfecteaza gura, lupta impotriva tartrului si a baxteriilor si ajuta mult la eliminearea resturilor care nu merg cu periuta! Eu mai folosesc si ata dentara e foarte buna! Deci are rost sa o iei iti recomand Colgate Plax whitening.Deci nu le amestecihappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred ca e o idee buna happy in primul rand fiecare are rostul ei. Te speli pe dinti si apoi folosesti apa de gura, dar sfatul meu este sa mai faci si pauza (nu de pasta de dinti big grin ) pentru ca ti se va depune in timp tartru pe dinti...eu din cauza asta nu am mai folosit apa de gura.
Si apoi am facut un detartraj, nu ti-as recomanda, sensibilizeaza dintii si gingiile si cica trebuie sa il faci de cateva ori pe an. sad

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Apa de gura are proprietati care favorizeaza cancerul bucal. continutul de alcool si metilati este foarte mare, iar fluorul in cantitati excesive este extrem de toxic. daca folosesti o pasta de dinti cu fluor, nu este recomandata apa de gura.perie bine dintii si foloseste ata dentala.