Alimentatia pe baza de fructe si legume asigura necesarul de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului, intarirea sistemului imunitar, protectie impotriva efectelor imbatranirii, precum si reducerea riscului de aparitie a cancerului si a bolilor cardiovasculare. In timpul sarcinii, orice viitoare mamica trebuie sa fie de doua ori mai atenta la dieta sa deoarece, asa cum bine stim, sistemul ei imunitar este modificat si este expusa riscului aparitiei infectiilor nedorite.
De aceea, iti vom oferi un mic secret legat de alimentatia pe baza de fructe si legume. Specialistii nutritionisti sunt de parere ca este esential sa consumam zilnic minimum cinci portii de fructe si legume de diverse culori pentru a ne bucura din plin de efectele acestor alimente.
Fructele si legumele de culoare alba, cafenie si maro (mere, banane, pere galbene, nectarine, piersici, curmale, stafide, conopida, usturoi, ceapa, ciuperci, cartofi albi, gulii, pastarnac, patlagina, ghimbir) contin polifenoli – substante care pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Consumand fructe si legume de culoare alba, cafenie si maro iti mentii nivelul colesterolului in limite normale, reduci riscul aparitiei cancerului si previi aparitia bolilor sistemului cardiovascular.
Fructele si legumele de culoare galbena si portocalie (portocale, grapefruit, mandarine, lamai, mango, papaya, anans, pirsici, caise, pepene galben, morcov, dovleac, porumb, cartofi dulci, fasole galbena, ardei galben) contin substante antioxidante precum vitamina C, caroteni si flavonoide.Consumand zilnic fructe si legume de culoare galbena si portocalie vei reduce riscul aparitiei cancerului, vei preveni aparitia bolilor cardiovasculare si a problemelor legate de vedere si vei dobandi un sistem imunitar puternic.
Fructele si legumele de culoare rosie (cirese, merisoare, mere rosii, struguri rosii, pepene rosu, portocale rosii, rodii, zmeura, capsune, tomate, cartofi rosii, ridichii, varza rosie, ceapa rosie, ardei rosii, gogosari, sfecla rosie) contin licopen – substanta care reduce riscul aparitiei unor forme de cancer – si antociani – substante care au proprietatea de a mentine vasele sangvine intr-o forma excelenta. Consumand fructe si legume de culoare rosie vei avea o inima sanatoasa si o memorie buna.
Fructele si legumele de culoare verde (mere, pere, struguri si lamai verzi, kiwi, avocado, varza, castraveti, salata verde, ceapa verde, ardei verzi, broccoli, spanac, bame, sparanghel, telina, fasole verde, mazare, dovlecei, anghinare, praz) contin indoli si luteina – substante antioxidante care ajuta la mentinerea sanatatii vederii. Consumand fructe si legume de culoare verde vei avea oase si dinti sanatosi precum si un risc scazut pentru aparitia cancerului.
Fructele si legumele de culoare albastru/violet (mure, afine, coacaze, smochine, prune, struguri negrii, sfecla, vinete, andive) au o influenta benefica asupra tractului urinar, asigura o buna memorie si prezinta un risc scazut de aparitie a cancerului. Mai mult, contin fenoli si antociani – substante cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si cu efect anti-imbatranire.
Nu mai este nevoie sa spunem ca o dieta bogata in fructe si legume inseamna sanatate curata. Ori de cate ori mergi la cumparaturi, incearca sa-ti faci un obicei din a cumpara fructe si legume cat mai divers colorate. Incearca noi retete in care sa combini o paleta cat mai larga de culori din fructe si legume, pe care sa le savurezi impreuna cu intreaga familie.
Nu neaparat!
De multe ori fundamentalul musamaliat de colateralitati lasa de dorit!
Absolut! Din pacate insa, mai ales iarna, ne confruntam cu retinerea de a cumpara fructe si legume din import pentru ca se stie ca, cu cat sunt mai frumoase, cu atat sunt mai pline de chimicale.
Se pare ca da. Foarte utile informatiile! Multumim! Voi incerca sa mananc cat mai "colorat" si natural zilnic!
Mario1996 întreabă: