| Invictusman2025 a întrebat:

Manualul DSM 5 confirma că anxietatea este o boala sau nu? Eu cunosc oameni cu schizofrenie și nu sunt chinuiți așa de rău cum sunt alții de la anxietate,agorafobie! Daca nu e o boala psihica de ce îți distruge in așa hal viața încât să nu mai poți să ieși din casă? Sa ai simptome fizice de te lasă cu sechele! Cum nu e anxietatea o boala? Vad pe TikTok cum unii sustin că nu nu e o boala! Mie mi se pare mai horror decât orice altă boala psihica,adică nici una nu te chinuie așa rău,cam la toate daca iei tratament ești bine,la anxietate de multe ori nici tratamentul nu funcționează. Mie mi se pare foarte chinuitoare anxietatea,asta cronica! Vad că nu are leac! Și vad că mulți nu pot ieși din casă de la anxietate deloc! Mie mi se pare chiar mai urâtă decât orice boala psihica. Ce poate fi mai rău să nu poți să ieși din casă? Sa devi panicat,crispat,sa tremuri când ești printre oameni? Stiu că amigdala creierului o tot declanșează indiferent daca e sau nu un pericol real,de obicei e o frica nejustificată! Amigdala este activa din cauza stresului posttraumatic și nu mai face diferența între un gând de frica,ceva nejustificat și realitatea propriu zisa,sau imaginație! Cum poate fi,,inactiva" amigdala? Cea care e răspunzătoare pentru procesarea emoțiilor, a fricilor și așa mai departe?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Kufu95 a răspuns:

Lasă-i pe cei de pe Tik Tok, că majoritatea nici măcar nu sunt doctori, bineînțeles că anxietatea este o boală.

| Invictusman2025 explică (pentru Kufu95):

Sunt psihologi totuși,sau coach.
Totuși nu înțeleg de ce nu mai pot scăpa de ea. Fac și exerciții de respirație,și flotări am inceput sa fac, genoflexiuni și dacă ies afară incep sa tremur și să fiu speriat de bombe! Prin expunere se ameliorează dar nu mai pot sa mă expun fara xanax că tremur rău și sunt crispat, speriat, m-am saturat sa fiu văzut în aceleași ipostaze,sa mă fac de cacao. Cu xanax pot ieși oriunde dar așa nu scap de anxietate. Am văzut că socializarea ajuta enorm dar lumea te marginalizează cand ai probleme. Daca nu as fi tremurat in public cred că puteam sa o înving fara tratament și sa o vindec,dar nu mai îmi permit să ies și să fiu văzut că tremur in ultimul hal. Agorafobia asta face, nu poți să ieși, și dacă ieși cum am făcut eu te faci de ras că te rupe agorafobia și te vad toți oamenii! Te arată cu degetul, te fac jn toate felurile, denigrează.
Adevărul e că, cam de la 13-14 ani am inceput sa simt o frica nejustificată deși eu eram cel mai al dracu și bătăuș până la vârsta aia! Știi ce e ciudat? Că multe fete din clasa vorbeau cu mine desi ii luam pe toți la bătaie! De când m-am cumințit parca am devenit o fantoma, de fapt de cand am anxietate nu mai mă baga nimeni in seama! Cică prin reprogramare a subconștientului scapi de așa ceva, dar nu am bani de psihoterapie, mie îmi trebuie cel puțin 20 de ședințe sa o pot controla,de vindecat nici vorba fiind cronica.
Sincer as fi preferat sa am o boala grava și să mor repede de tot decât așa ceva! M-a făcut de râs în zona toți știu că am probleme la mansarda! Se uită și lung pe mine de zici că nu mai eu as fi unicul bolnav de pe Terra! Ciobani,moldoveni și țigani de ăștia care tot vin la un bar langa mine,la barul ăla beau ei și mulți golani! Trebuie mereu sa trec pe acolo sa le vad meclele,mi scârbă când îi văd! La barul ăla înainte vedeai bătăi la ordinea zilei și sânge pe jos cu grămada! Fraier la bătaie nu sunt chiar daca sunt foarte anxios,direcția lor clar ar fi la reanimare daca ma supără,dar daca ii bat vin cu mai mulți și tot mi-o fur! Atâta timp cât nu îmi zice nimic nu am nici eu treabă cu ei! Dar e nasol sa vad numai gunoaie peste tot!
Eu nu am văzut pe nimeni sa aibă crize de anxietate ca mine in public,îți dai seama ce norocos sunt de anxietatea ma face de râs peste tot pe unde merg din cauza că tremur de mă rupe! Poate aia nu au curaj să iasă afară deloc care sunt că mine,eu am ieșit, m-am expus și m-am făcut de rahat! Unii cred că am Parkinson,nu știe că eu de fapt de la anxietate tremur!
Daca aveam părinți sau o iubită era altceva,dar am pierdut totul,nimic nu mai am! Am o amica buna dar sta departe și unu cu care ies in oraș mă cert,mă împac iar mă cert iar mă împac laughing nu pot sa stau așa singur,dar e clar că nu ne mai înțelegem ca prieteni! Unii cu anxietate nu trebuia in public,sau când iese, au și ei probleme și sunt chinuiți dar nu tremură, doar o mica parte din ei. Naiba știe de ce anxietatea mea a ajuns așa, cred că de la un stres posttraumatic! Am primit bullying într-o frizerie și am avut probleme serioase cu niste tigani. Dar și părinții mei se băteau de fata cu mine mereu și consumau alcool zilnic, certuri etc..nu mai știu nici eu care e cauza, dar cred că bullying-ul dintr-o frizerie de cocalari Rromi și români ce aveau o conduită la fel ca Rromii! Deci, nici o diferență între români și țigani la comportament!
Eu barum mai ies afară dar unii nu pot deloc! Nu știu de ce nu se sinucid! Cum sa trăiești așa!? De departe anxietatea e cea mai chinuitoare boala din lume, sa nu poți să ieși afară ani de zile e foarte grav! Timpul nu mai poți să îl dai înapoi niciodată.